‘Vluchtelingenvilla’ Twello brandt af

Een nog leegstaande ‘vluchtelingenvilla’ aan de Oude Rijksstraatweg in Twello woedde in de nacht van vrijdag op zaterdag een grote brand.

De betreffende villa in Twello. Afb: Google maps.

Het gaat om een pand dat door de gemeente aangekocht is voor € 400.000,= om daar statushouders te huisvesten. Op het moment dat de brand uitbrak was er niemand in het pand aanwezig. Volgens de brandweer moet het pand als verloren worden beschouwd. Of er sprake is van brandstichting is nog niet bekend.

De gemeente was van plan om maximaal 14 vluchtelingen met een verblijfsstatus maar liefst tien jaar lang in de zeer fraaie jaren dertig villa te laten wonen. Hiervoor zou de villa nog verbouwd moeten worden voor een bedrag van rond de vier ton. De verbouwing was nog niet gestart ten tijde van de brand. De aankoop van het pand kostte de gemeente Voorst ook ongeveer 400.000 euro.

Aanvankelijk gaf de Gemeente Voorst de oorspronkelijke verkopers geen schijn van kans om het object als ‘woning’ te verkopen, door daarvoor een woonvergunning te weigeren. Nadat de eigenaren de Gemeente hadden gevraagd wat er dan wél mocht in het gebouw, kocht de Gemeente het heimelijk zelf ver beneden de oorspronkelijke vraagprijs van meer dan een miljoen Euro. Hierbij verkeerden de eigenaren aanvankelijk in de veronderstelling dat makelaar Bieze het pand wilde aankopen. Het werd pas bij de daadwerkelijke overdracht duidelijk dat niet Bieze maar de Gemeente Voorst de koper was. Nog weer later werd duidelijk dat het tóch bewoond mocht worden….. door vluchtelingen. De onverkwikkelijke kwestie veroorzaakte wekenlang ‘chocoladeletters’ en de regionale bladen.

Vriend en vijand waren het erover eens dat het juridisch allemaal klopte. Toch voelden raadsleden zich buitengewoon ongemakkelijk bij de gang van zaken. Dat moest er nog bijkomen…. Woonvergunning weigeren, stiekem zelf het pand kopen en vervolgens het pand op kosten van de burgers laten bewonen door vluchtelingen, terwijl de jongelui in de gemeente categorisch achter het net vissen bij het verwerven van een woning.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties