Onterechte aantijgingen tegen politie

Via social media circuleert momenteel het relaas van de 30-jarige Amerikaanse Chaka Shakira, werkzaam bij het International Court of Justice in Den Haag, over haar aanhouding.

Afb: wikimedia

Volgens haarzelf was zij op de fiets onderweg naar haar werk terwijl het druk was op de weg. Daarom ging ze van de fiets af ‘om zichzelf in veiligheid te brengen’. Ze deed eigenlijk niets verkeerd maar die stomme Nederlandse plisieagenten begonnen zelf met vechten. Of zoiets. Lees haar relaas hier.

De politie in Den Haag heeft gereageerd op het voorval en nam direct en fors afstand van de aantijgingen. Bovendien is door cameratoezicht het hele feest op beelden vastgelegd.

Surveillerende agenten stonden dinsdag 24 januari rond half tien te wachten voor een verkeerslicht op de kruising van de Anna Paulownastraat met de Laan van Meerdervoort in Den Haag. Op camerabeelden is te zien dat de vrouw, terwijl het verkeerslicht op rood staat, de kruising schuin oversteekt met haar fiets aan de hand. Een stadsbus, die vanaf de Laan van Meerdervoort rechtdoor rijdt door het voor hem groene licht en mist de vrouw op een fractie.

Op de stoep aangekomen spreken de agenten de vrouw vanuit hun auto aan, maar zoals ook op de beelden te zien is, draaide de vrouw na een korte reactie haar hoofd om en vervolgde haar weg. De agenten zijn naar de vrouw toegereden en uitgestapt om haar aan te kunnen spreken op haar gedrag. Op de beelden is de zien dat zij enige tijd met de vrouw in gesprek zijn. De agenten hebben de vrouw nogmaals op haar gevaarlijke verkeersgedrag aangesproken en haar gevraagd om een identiteitsbewijs. Dat kon zij niet overleggen waarna ze wilde weglopen. Op de camerabeelden is duidelijk te zien dat zij weg wil lopen en dat de agenten daarop aanvankelijk haar fietsmand beetpakken en haar vervolgens bij een hand pakken.

Vanaf dat moment begint de vrouw zich ernstig te verzetten. De beelden laten zien dat de vrouw herhaaldelijk probeert om zich los te rukken. Ook probeert zij met haar benen een van de agenten pootje te haken terwijl zij naar omstanders roept dat ze in elkaar wordt geslagen. Nadat de vrouw onder controle is gebracht wordt zij geboeid in de auto gezet en naar het bureau gereden.

Zij heeft uiteindelijk alleen een proces-verbaal gekregen voor het niet tonen van een identiteitsbewijs en niet voor het gepleegde verzet. Tussen het moment van aanspreken en het heenzenden van de verdachte heeft in totaal 1 uur en 20 minuten gezeten.

De politiechef van de Eenheid Den Haag zal bij de president van het International Court of Justice een klacht indienen tegen de betrokken vrouw vanwege haar aantijgingen jegens de politie waarbij zij suggereert dat er sprake is van racistisch politiegeweld.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties