In memoriam: luitenant-generaal b.d. Ted Meines (1921-2016)

Verzetsheld en luitenant-generaal b.d. Ted Meines is zaterdag 24 december 2016 op 95-jarige leeftijd overleden. Behalve verzetsstrijder, Indiëganger, mede-oprichter en voorzitter van de Stichting Veteranen Platform was hij ook ereburger van de staat Israël.

Lt.-Gen. Ted Meines (1921-2016) Afb: Wikimedia, Roger Veringmeier.

Luitenant-generaal Meines, geboren op 25 september 1921, sloot zich nog tijdens de Tweede Wereldoorlog aan bij de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten. Hij vertrok in augustus 1948 als oorlogsvrijwilliger naar Indië. Begonnen als soldaat, klom hij in de loop der jaren op in de militaire rangen. Op 1 mei 1975 werd hij bevorderd tot generaal-majoor en benoemd tot kwartiermeester-generaal. In 1976 ging hij met functioneel leeftijdsontslag.

In september 2014 werd Meines door Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp officieel bevorderd tot luitenant-generaal voor zijn grote verdiensten voor de krijgsmacht in het algemeen en de veteranen in Nederland in het bijzonder. Meines was voor zijn inzet al sinds 1994 luitenant-generaal titulair.

De opperofficier van de Koninklijke Landmacht was al sinds 1950 betrokken bij het wel en wee van Nederlandse veteranen. Hij richtte het Veteranen Legioen Nederland op – waaruit later het Oud Strijders Legioen is voortgekomen – en was er voorzitter van. Later werd de naam veranderd in Bond van Wapenbroeders. In 1988 stond hij aan de basis van de Stichting Veteranen Platform, de koepelorganisatie met 55 aangesloten verenigingen. Een jaar later werd hij de eerste voorzitter van het Veteranen Platform, dat een groot deel van de veteranen in Nederland vertegenwoordigt.

Als voorzitter wist hij toenmalig minister Ter Beek ervan te overtuigen dat er een actief veteranenbeleid moest komen. Erkenning en waardering vanuit de samenleving kregen langzaam maar zeker vorm en mondden uit in de Nederlandse Veteranendag sinds 2005 en in 2012 in de Veteranenwet.
Het Veteranen Platform stelde in 1998 bij zijn vertrek als voorzitter de Ted Meinesprijs in, een oorkonde en een bedrag, die tot doel heeft een individuele veteraan of een veteranenorganisatie in het zonnetje te zetten.
Vanaf 1988 was Meines ook verbonden aan het defilé op 5 mei in Wageningen. Na zijn pensioen werd hij directeur van de Nederlandse Hartstichting.

Meines was Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, Officier in de orde van Oranje-Nassau met de zwaarden, ontving het Ereteken voor Orde en Vrede, het Mobilisatie Oorlogskruis en was drager van het Ereteken voor Verdienste in goud.

De uitvaartdienst van generaal Meines vindt op 5 januari in besloten kring plaats in Zoetermeer.

(bron: Ministerie van Defensie)

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties