BTW-heffing over rendement pensioenfondsen?

Wat de reden is dat niet alle media over elkaar heen buitelden van verontwaardiging na de laatste brain(?) fart van staatssecretaris van Financiën Wiebes (VVD) om over resultaten van de pensioenfondsen 21% BTW te gaan heffen, is mij een raadsel.

Waar de staatssecretaris dit ronduit krankzinnige idee vandaan haalt overigens ook. Ik mag toch hopen dat dit een hoax is, want voor een (overigens bijzonder smakeloze) aprilgrap is het echt nog te vroeg. In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen zou een dergelijk idee niet bijster slim zijn van een VVD’er, zeker niet nu die partij toch (alweer) onder vuur ligt vanwege de Teevendeal.

Afb: Pixabay

Pensioen is uitgesteld loon. Het is feitelijk spaargeld. Particulier spaargeld, géén gemeenschapsgeld. Het is particulier spaargeld van werknemers, die daar decennialang in het kader van hun CAO’s premies voor hebben mogen ophoesten, in de ijdele hoop het schamele AOW’tje een beetje te kunnen aanvullen en een onbezorgde oude dag te hebben – als ze die oude dag tenminste halen, want voortijdig vallen de nodige mensen nog om, ook. En nu wil een staatssecretaris de resultaten van pensioenfondsen, die dat particuliere spaargeld beleggen om daar een zeker rendement mee te behalen, nog eens extra gaan kaalplukken. Als de Hoge Raad het plan van de staatssecretaris van Financiën pikt, dienen naar mijn bescheiden mening de functionarissen in dat orgaan dan ook terstond te worden vervangen. ‘Wet’ en ‘rechtvaardigheid’ zijn begrippen, die steeds minder samengaan.

Dat staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid al begerige klauwen uitstak naar de ca. 1200 miljard euro die in de Nederlandse pensioenfondsen zit door dat geld als gemeenschapsgeld te beschouwen, is nog verklaarbaar. Zij is immers van de PvdA (Portemonnee van de Ander) en daar weten ze gewoon niet beter, sterker nog, het landt bij socialisten domweg niet dat particuliere pensioenfondsen niet de grote staatsruif zijn waaruit naar hartelust geplukt en gestrooid kan worden want bij socialisten is, althans in theorie, alles van iedereen. Het begrip ‘linkse intellectueel’ is derhalve een contradictio in terminis. De brain fart van de staatssecretaris van Financiën doet mij daarbij afvragen of hij eigenlijk wel bij de juiste partij zit.

Wel is het duidelijk geworden dat hard werken, in tegenstelling tot wat die partij beweert (“Er is maar één partij van de arbeid en dat is de VVD” – Mark Rutte), door de VVD helemaal niet beloond wordt. Nee, als u uw hele leven hard hebt gewerkt en u zich scheel hebt betaald aan immer stijgende belastingen, huren, hypotheken, particuliere zorgverziekeraars, banken en (sociale) verzekeringen, zonder dat daar loonstijgingen mee gepaard gaan, wordt het door u ingelegde pensioengeld ook nog eens een keer extra afgeroomd door een regering die zijn huishoudboekje niet op orde heeft en dat laatste is een zwaar understatement.

Zogauw ik het me kan veroorloven, ben ik dan ook niet langer van plan om nog één poot uit te steken. Mijn aardse bestaan is mij meer waard dan alleen gedurende de beste jaren van mijn leven kromliggen om rekeningen te betalen. Want dat is het enige, waar dat zogenaamd zaligmakende arbeidsproces om draait.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties