“Dit levert gedonder op, aanpassen”.

Er is iets aan de hand met ons land. Hoe komt het toch dat we als land zo welvarend zijn, maar sommige mensen zich zo armzalig gedragen? Mensen die in toenemende mate de stemming in ons land aan het bepalen zijn. Die bereid zijn om alles waar we als Nederland zo hard voor hebben gewerkt, omver te gooien. Dat laten we toch niet gebeuren? (Bron:  VVD campagne, ‘de brief van Mark’.)

Premier Rutte. Afb: Wikimedia

Op de dag dat de VVD een paginagrote advertentie laat verschijnen in de landelijke bladen met bovenstaande alinea, breekt in Den Haag nagenoeg de pleuris uit. Want alweer blijkt er iemand gelogen te hebben over een beroemde bonnetjesaffaire, en alweer is het een VVD’er. Met twee afgetreden bewindspersonen, een opgestapte Kamervoorzitter en twee onderzoeksrapporten van de commissie-Oosting, leek de bonnetjesaffaire over de inmiddels beroemde ‘Teevendeal’ definitief beëindigd. Maar nu blijkt dat de opvolger van Ivo Opstelten, minister Ard van der Steur, belangrijke informatie heeft achtergehouden voor de Tweede Kamer. Dat staat in het boek De rekening voor Rutte’, waarin Nieuwsuur-verslaggever Bas Haan de werkwijze van het kabinet-Rutte tijdens de affaire reconstrueert.

Dat de affaire juist nu uit de hoge hoed van het journaille komt is geen toeval, gelet op de naderende verkiezingen en de politieke kleur van de redactie die het onthuld. Maar fraai is het niet wat de VVD momenteel onder partijleider Rutte op de politieke mat legt. Daar komt nog bij dat Rutte er zélf diep in blijkt te zitten volgens de door Bas Haan opgetekende reconstructie: ‘En ook premier Rutte hield het gespreksverslag met de bedragen die Teeven zich herinnerde achter. Rutte ontkende zelfs het bestaan van dat gespreksverslag’. Dat staat in schril contrast met hetgeen hij diezelfde dag in een paginagrote advertentie laat weten aan de kiezers, namelijk dat ‘armzalig gedrag’ niet (meer) getolereerd kan worden. Armzaliger dan dit gedrag in de politiek bestaat niet.

Uiteraard kan deze affaire niet zonder gevolgen blijven, zeker niet nu ook de premier zelf dapper meewerkte aan het misleiden van het Parlement. Wil de politiek als geheel nog enigszins geloofwaardig blijven, dan behoort dit Kabinet zo snel mogelijk af te treden ook al is het maar kort voor de verkiezingen. Uiteraard nadat de Kamer alsnog en correct wordt geïnformeerd omtrent deze affaire.

 

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties