Uitgeprocedeerden naar ambassades sturen

De eis van Algerije om uitgeprocedeerde asielzoekers terug te nemen op voorwaarde van economische en politieke steun valt helemaal verkeerd in Den Haag. Het dagblad De Telegraaf schrijft daarover in de editie van donderdag 29 december. Volgens de politie worden de asielcentra op grote schaal als uitvalsbasis voor rooftochten gebruikt. Omdat ze onderweg hun paspoort zijn ‘kwijt geraakt’, kunnen ze niet zomaar op het vliegtuig worden gezet omdat het land van herkomst zogenaamd niet bekend is. Dat laatste is ongeloofwaardig, omdat b.v. de moordenaar die in Berlijn toesloeg ook al niet terug kon worden gezonden vanwege dezelfde makke. Journalisten wisten de ouders van deze terrorist echter binnen 24 uur in Tunesië voor de camera te slepen.

Vluchtelingen

Afb: pixabay.

Intussen kijkt PvdA-Kamerlid Marcouch naar manieren om de druk langs andere weg op te voeren, althans dat zegt hij. Hij pleit voor een speciale uitzending van Opsporing Verzocht die in Algerije en Marokko te zien moet zijn. (!) Ouders en familie zouden via deze weg opgeroepen kunnen worden om hun kinderen te helpen bij terugkeer naar het vaderland. “Er zijn veel ouders die maar al te graag willen dat hun zonen thuiskomen. Met gedegen informatie kan de Algerijnse of Marokkaanse ambassade er niet meer onderuit. Ze moeten dan wel meewerken”, stelt Marcouch. “Bovendien heeft zo’n uitzending ook een boodschap voor mensen die van plan zijn om hierheen te komen. Je wordt namelijk opgepakt en teruggestuurd”. Dat is ook nonsens: de Europese steden barsten namelijk van de uitgeprocedeerde en illegale gelukszoekers uit alle Afrikaanse streken, met name de Noordkust.

Toen in 1989 Hongarije het ‘IJzeren Gordijn’ opende aan de grens met Oostenrijk, wisten in minder dan geen tijd duizenden Oost-Duitsers het gaatje te benutten om in West-Duitsland te geraken. De minder fortuinlijke Oost-Duitsers kozen een andere route: via de West-Duitse ambassade in Praag en later via andere landen. Ook andere West-Duitse ambassades in het Oostblok werden zo doelwit voor die methode: eenmaal op het terrein van de West-Duitsers, voorzag de geldende West-Duitse wet erin dat alle landgenoten uit het Oostblok naar West-Duitsland werden vervoerd. Op kosten van de West-Duitsers en inclusief de benodigde papieren.

Dat is precies wat er met illegalen moet gebeuren: als journalisten in minder dan geen tijd uit konden vissen wie de ouders van Anis Amri zijn en waar deze wonen, dan kunnen onze diensten dat ook. Vervolgens afleveren bij de ambassade van het betreffende land en klaar is Kees.  Ze zoeken het daar verder maar uit want het zijn hun burgers, niet de onze. Indien de betreffende ambassadeurs ook dan nog zo lamlendig blijven weigeren, door de poort gesloten te houden bijvoorbeeld, dan zou Marcouch dáár opnamen van kunnen laten maken. En uiteraard wereldwijd uitzenden; zeker niet alleen in Algerije of Marokko. Bovendien weet dan ook ons Ministerie van Buitenlandse Zaken onmiddellijk wat haar te doen staat.

Kortom: uitgeprocedeerden  direct afleveren bij de overeenkomstige ambassade met een filmploeg erbij.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties