Veteranen mogen in hun AOW gat vallen

Honderden veteranen kwamen naar de Tweede Kamer om te horen of de politiek hun AOW-gat gaat dichten. Ze werden zonder pardon virtueel afgeschoten. Een oud-militair roept na het eindigen van het Kamerdebat dat hij ’kotst op de politiek’. „Iedereen verschuilt zich achter wetjes. Intussen gebeurt er niks!” Bekenden brengen hem tot bedaren. VVD-Kamerlid Teeven roept hem erbij, legt hem uit dat de Kamer juist probeert het kabinet te bewegen het AOW-gat bij defensiepersoneel te dichten. „Los dit op!”, is zijn boodschap aan het kabinet.

militairen

Oud-mariniers op de Coolsingel. Afb: flicr.

Dat blijkt nog niet zo makkelijk. Zo’n 17.000 oud-defensiemedewerkers gaan er vanaf hun 65e flink in inkomen op achteruit. Dat komt omdat ze wettelijk verplicht vijf jaar eerder moeten stoppen met werken en met het verhogen van de AOW-leeftijd onvoldoende worden gecompenseerd voor de jaren tussen wachtgeld en pensioen.

Leo Don (63) diende vanaf zijn vijftiende bij de marine, moest stoppen in 2007 en ziet over een paar jaar zijn inkomen instorten van 2000 naar 1100 euro in de maand. “Heb je je al die jaren ingezet voor de veiligheid van Nederland, kom je aan het eind van de rit onder bijstandsniveau”. Marineman Loek van den Heuvel (AOW-gat van maandelijks 500 euro) was de eerste die naar het college voor de rechten van de mens stapte en ’bewees’ dat Defensie aan leeftijdsdiscriminatie deed. Honderden rechtszaken volgden. De hartenkreet die Van den Heuvel keer op keer liet klinken, wordt vandaag tijdens het Kamerdebat over het AOW-gat herhaald: “We hebben altijd voor u klaargestaan. Wanneer staat u voor ons klaar?” Of, zoals CDA-Kamerlid Knops het verwoordt: „Ze beschermen wat ons dierbaar is, maar wie beschermt wat hen dierbaar is?”

Minister Asscher (Sociale Zaken) en staatssecretaris Wiebes (Belastingen) geven weinig hoop dat op dit front iets te regelen valt. “Of deze wet goed uitpakt voor de werkgever Defensie, is niet aan mij”, zegt Asscher. Bovendien kunnen in een wet geen uitzonderingen worden gemaakt voor bepaalde groepen volgens de bewindsman.

Dat lijkt ons van Sta-Pal nogal stug, omdat er in het geval van belastingopbrengsten naar hartelust aan de knoppen wordt gedraaid. De afspraken van vandaag zijn in dergelijke gevallen morgen al geen stuiver meer waard. Wij zouden ook kunnen wijzen naar de riante voorzieningen om de raamambtenaren bij ’s Rijks Belastingdienst in de bejaardencabrio’s te dirigeren kunnen noemen. Ook ambtenaren, maar dan van een veel bedenkelijker genre, zo blijkt. De Staatssecretaris van Financiën was daarom wel de minst gereede partij om het Regeringsstandpunt (n.l: laat die militairen het maar uitzoeken) te komen verdedigen.

Al met al een grof schandaal. Als je op missie niet in de steek wordt gelaten, dan is het wel na het verplichte vroegtijdig aftaaien.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties