Populisme

Het was mij al vele jaren niet gebeurd, maar gisteren, donderdag 3 november 2016, was het dan zo ver! Ik had teveel geld op zak en vond het ‘wijzer’ dit maar op de bankrekening te zetten. Dat daaraan kosten zijn verbonden verbaasde mij niet, hoewel de bankmedewerker min of meer haar verontschuldigingen hier voor aanbood. Had voor mij niet gehoeven; die verdomde euro heeft het hele ‘verdienmodel’ van de banken omgegooid en vandaar dat we nu moeten BETALEN als we onze centjes komen brengen! Voor mij was een Chinese AOW’er die kennelijk nooit een inburgeringscursus had gevolgd; ook hij kwam centjes brengen en snapte er helemaal niets van dat daar tegenwoordig voor betaald moet worden. Het is een kwestie van logica: een bank zou ‘blij’ moeten zijn i.p.v. je extra kosten voor het storten van contanten in rekening te moeten brengen.

....... Afb: publicdomain.com

……. Afb: publicdomain.com

Zoals het ook niet ‘logisch’ is dat je als beloning voor een zuinig leven, belasting moet betalen over ‘gespaard’ geld, maar je dit mag verrekenen met de rente die je betaald over geleend geld of een verloren vermogen, zoals Donald Trump, de presidentskandidaat en multimiljonair, die gedurende 18 jaar geen inkomstenbelasting had betaald. Niet dat Trump dit valt aan te rekenen, ook al wordt er door zijn politieke tegenstanders geprobeerd om er ‘munt’ uit te slaan, het is een ‘systeemfout’ dat je voor sparen wordt bestraft en voor het maken van schulden beloond.

Ooit hadden we een partij die haar kiezers ‘beloofde’ het ‘bestel’ op te blazen zodra dat zij hiervoor, lees; ‘groot genoeg’, zou zijn, de kans zou krijgen. Nu, 50 jaar na de oprichting, begint het er op te lijken dat D66 inderdaad groot genoeg is om dit ideaal te verwezelijken. Maar helaas, D66 is inmiddels zo’n hecht onderdeel van het ‘systeem’/’bestel’ geworden dat ‘opblazen’ geen optie meer is. Dit geldt ook voor het referendum, ook daar is men ’tegen, terwijl men daar vroeger toch een groot voorstander van was!

Het schijnt dat wij daar te ‘dom’ voor zijn; we kunnen de consequenties van onze keuze niet overzien en het is daarom maar beter dat de ‘dagelijkse’ democratie aan ‘deskundigen’ wordt overgelaten. Volgens deze redenering zouden ook verkiezingen maar beter achterwege kunnen blijven, want ook daar begrijpen we niets van! Dat zijn dan goeddeels dezelfde partijen en instanties voor wie ‘inspraak’ en ‘medezeggenschap’ zowat heilige geloofsartikelen waren, maar daar nu niets meer van willen weten en zich verschuilen in een bureaucratisch moloch zoals de Europese Unie en tegenstanders daarvan als ‘rechts’ of ‘populistisch’ bestempelt!.

Als de voormalige D66-leider Jan Terlouw dan ook zegt dat D66 naar ‘links’ moet, weet ik eerlijk gezegd niet wat hij daarmee bedoelt; of is ‘links’ tegenwoordig dat je je met huid en haar overlevert aan instituties zoals de EU en andere aanverwante organisaties en elke kritiek daarop afdoet als ‘populistisch’. Naast D66 hebben we immers nog een partij die zich ‘links’ noemt maar tegelijkertijd en hecht ‘onderdeel’ van het ‘systeem’ is geworden, n.l. ‘GroenLinks’ o.l.v. Jesse Klaver die wel heel stoer zijn aanhang staat toe te spreken maar totaal niets te vertellen heeft.

Beide partijen hebben zich echter een gemeenschappelijk doel gesteld, n.l. het bestrijden van het populisme en in het bijzonder Geert Wilders en de politieke partij PVV waarover Bas van der Schot zo’n treffende cartoon had getekend in de Volkskrant van vrijdag 4 november 2016, met de titel: ‘Directe Democratie’. Hier zien we dat de rollen inmiddels zijn omgedraaid: in 1966 was het nog D66 die met een lading trotyl het zaakje in de lucht wilde laten vliegen, nu, 50 jaar later is het Geert Wilders die klaar staat om de hefboom naar beneden te drukken om het ‘systeem’, inclusief Pechtold van D66, te doen ontploffen.

De rollen zijn dus omgedraaid, ook al hebben dat zelf niet in de gaten!

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties