Monument Slag bij Arnhem onder slopershamer?

Vandaag (16 september. -red.-) beginnen de herdenkingen rond de Slag bij Arnhem van september 1944. Al eerder hebben we hier aandacht aan besteed, maar het blijft naar mijn mening nodig om hierop in te blijven gaan: projectontwikkelaar Amvest houdt vast aan het plan voor de sloop van het historische hotel Dreijeroord in Oosterbeek. Dat heeft de actiegroep ‘Behoud Dreijeroord’ vorige week te horen gekregen, zo meldt Omroep Gelderland. Die actiegroep heeft inmiddels ruim 11.000 handtekeningen tegen de sloop aan de projectontwikkelaar overhandigd. Amvest wil op de plek van het karakteristieke hotel wooneenheden voor dementerende ouderen bouwen.

DreyeroordHet hotel was tijdens de Tweede Wereldoorlog een vooruitgeschoven post in de verdedigingslinie van de Britten in de slag om Arnhem tijdens de operatie ‘Market-Garden’, de grootste luchtlandingsoperatie in de geschiedenis. Het hotel werd na de landingen het hoofdkwartier van het 7th batallion The King’s Own Scottish Borderers – het bataljon dat als eerste de luchtlandingen maakte op de Ginkelse Heide. In en rond Dreijeroord vonden in september 1944 zware gevechten plaats, tot aan man-tegen-mangevechten met bajonet toe. Veteranen die destijds bij die slag aanwezig waren, reageerden geschokt op de voorgenomen sloop. Volgens veteraan John Crosson is Dreijeroord heilige grond, omdat zo veel Britse soldaten daar het leven lieten. Het hotel was na de oorlog een geliefde verblijfsplek voor veteranen die de herdenkingen rond de slag om Arnhem bijwoonden. Volgens Geoff Roberts was Dreijeroord hun ’tweede thuis’. Vele Britse kranten hebben er uitvoerig aandacht aan besteed en ook de Britse ambassadeur in Nederland, Sir Geoff Adams, liet van zich horen.

Volgens Wiljo Pas van de actiegroep lijkt de projectontwikkelaar niet onder de indruk van de argumenten tegen sloop. Wel willen ze graag de tekeningen voor een alternatief plan van de actiegroep zien waarin het historische gebouw behouden kan blijven.De gemeente Renkum ziet geen mogelijkheid om een sloop tegen te houden. Dat blijkt uit antwoorden op raadsvragen van de PvdA. Omdat Dreijeroord geen monumentenstatus heeft, hoeft er geen sloopvergunning te worden aangevraagd. Amvest kan met een melding volstaan. Het terrein en gebouw hebben overigens nog steeds een horecabestemming. De gemeenteraad moet formeel dus nog een beslissing nemen over een bestemmingsplanwijziging. Vanzelfsprekend gaat die er gewoon komen, want tot dusver heeft het gemeentebestuur nog geen enkele moeite gedaan om zich ofwel te verdiepen in de kwestie, laat staan kritische vragen te stellen bij de rigoureuze voornemens van de projectontwikkelaar.

De hele kwestie is er weer eentje van ambtelijke prietpraat: feitelijk spreken we van een monument, maar omdat er geen monumentenstatus op het pand zit – iets, wat overigens met één pennenstreek gerealiseerd kan worden – , mag de bulldozer er blijkbaar zomaar doorheen. De gemeente lijkt zich in allerlei bochten te wringen om de projectontwikkelaar niet voor het hoofd te stoten en de plannen te laten doorgaan. Dan bekruipt je al snel het gevoel dat er klaarblijkelijk iets onder de tafel doorgeschoven is. De waarnemend burgemeester van de gemeente Renkum zal ook niet aanwezig zijn bij de herdenking die bij hotel Dreijeroord is georganiseerd.

De berichtgeving over het zwaard van Damocles dat boven hotel Dreijeroord hangt, is te volgen op de Facebookpagina ‘Behoud Dreyeroord Oosterbeek’, waarvan hier de link:  https://www.facebook.com/Behoud-Dreyeroord-Oosterbeek-481226508736047/

Ik nodig u graag uit om deze pagina te liken en te delen. Het zou zonde zijn als een belangrijk lieu de memoire als ‘the White House’, zoals de Britse veteranen Dreijeroord noemen, ten prooi zou vallen aan het ordinaire winstbejag van een projectontwikkelaar. Mijn conclusie is dat een projectontwikkelaar Amvest, die er duidelijk blijk van geeft geen rekening te houden met de gevoelens van ouderen – te weten de veteranen die bij Arnhem hebben gevochten – niet in staat kan worden geacht om zorg te dragen voor dementerende ouderen.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
A.Roosegaarde Bisschop
7 jaren geleden

Ik ben een van de “ruim 11.000”,en het is fantastisch om je zo verbonden te weten met zoveel mensen van letterlijk over de hele wereld.
Ik moet er niet aan denken hoe het zou zijn om je veracht te weten door zoveel mensen van letterlijk over de hele wereld.