Prikbord nr 536

Juist indien de EU het corrupte Oekraïne verder aan zijn lot zou overlaten, blijft het risico bestaan dat Moskou steeds grotere militaire druk gaat uitoefenen op de Baltische staten. Of hun lidmaatschap van de NAVO dan voldoende bescherming zal bieden, moet worden afgewacht. De gevechtsgereedheid en – bereidheid van de Europese NAVO-landen laat te wensen over en de omvang van hun strijdkrachten is zelf bedenkelijk gering te noemen. Dat in onze nationale wervingsspotjes de nadruk wordt gelegd op humanitaire operaties en politici zich bezighouden met militaire opvoedingskampen, is dan ook verontrustend. Met name in het licht van de Amerikaanse beperkingen en een verschuiving van hun gevechtskracht naar het Midden – en Verre Oosten. Kortom, Nederland moet haar NAVO-verplichtingen even serieus gaan nemen als de opgeklopte EU-verplichtingen. En als het parlement dit niet beseft, ontstaat de indruk dat de minister evenmin een goed beeld, laat staan een visie heeft. De huidige bewindslieden op Buitenlandse Zaken lijken nauwelijks geschikt om dit te kunnen compenseren.

Prikbord_pixabayIslam light
Dat juist Frankrijk meent door het faciliteren van een vredelievende islam de fundamentalisten en jihadisten te kunnen bestrijden, is slechts verklaarbaar uit de bestaande scheiding tussen kerk en staat. Men beseft niet meer wat er gebeurt als staat (politiek) en (haat)ideologie zich wel vermengen, wanneer de inhoud van de  koran als waardevol wordt geaccepteerd en de onmacht van de staat wordt gemaskeerd met sharia-rechtspraak en ‘moderne’ imams. Die naïviteit lijkt ook voort te komen uit dat andere experiment: communisme light, het Franse socialisme dat al lang niet meer aansprakelijk wordt gehouden voor de enorme economische schade in de afgelopen decennia. Een socialistische regering die in toverformules denkt, kent de (eigen) geschiedenis niet.

Medische zakkenvullerij
Het onderzoek door CZ en de ervaringen/vergelijkingen van Nederlandse toeristen in het buitenland bieden voorbeelden te over van zakkenvullerij in de nationale zorgsector. Toch zijn er nog steeds patiënten die vinden dat zij daar niets mee te maken hebben: ze willen immers alleen maar beter worden. Doch dat willen alle zieken; ook de illegalen, overige onverzekerden en de wanhopigen die tienduizenden euro’s voor een peperdure (buitenlandse) therapie eisen van hun verzekeraar. Juist daarom moet er op de kosten worden gelet, want anders moeten er nog schrijnender keuzes worden gemaakt.

Toeval
Zou het toeval zijn dat het COA en de Duitse overheid nu pas – in vakantietijd – ‘ontdekken’ wat er mis is met de bewaking van asielcentra, de screening van beveiligers en de wantoestanden binnen die centra? Er wordt al maanden gewaarschuwd, enkele honderden minderjarigen zijn ‘verdwenen’, christenen en homo’s worden gemolesteerd, Turkse ‘grijze wolven’ werken als bewaker in Duitsland, vrouwen worden aangerand – soms verkracht – en de kledingnormen van de islam worden hen opgedrongen. Welkom in het beschaafde West-Europa …

Topsport
Topsport is een industrie geworden, waarin veel geld omgaat. Sommigen kiezen het zelfs als beroep en zijn onthutst als na jaren zelfdiscipline het succes weinig voldoening geeft of het grote geld uitblijft. Als sporters zelf kunnen relativeren en beseffen dat roem vergankelijk is, dan zullen ze zich daarna gemakkelijker aanpassen als het ‘echte’ leven begint. Bovendien kan dit besef dopinggebruik voorkomen, evenals divagedrag, en de stressbestendigheid verhogen. Of dit mede een reden is dat een aantal olympische atleten moet terugvliegen zodra hun optreden voorbij is, valt te betwijfelen. Natuurlijk zijn het geen bobo’s en mogen ze behandeld worden als gewone mensen, maar als ze niet in staat zijn om een beetje vakantie te vieren zonder de voorbereidingen van andere sporters te storen, dan hadden ze niet geselecteerd moeten worden. Want onvolwassen gedrag gaat vaak samen met falen, dopinggebruik of drankmisbruik.

World Vision
De Israëli’s beschuldigen de hulporganisatie World Vision ervan dat van de fondsen die bestemd zijn voor Palestijnse kinderen, met name in Gaza, zo’n 44 miljoen dollar is weggesluisd naar Hamas. Die kocht er wapens voor en middelen om tunnels te bouwen, naast de ‘beloningen’ voor de leiders en voor de weduwen/moeders van terroristen.

De reactie van World Vision dat nauw samenwerkt met de VN, is voorspelbaar: niet de hulporganisatie moet de bewijzen leveren hoe het geld is besteed, maar Israël. Duitsland heeft zijn bijdrage opgeschort, maar de vraag is waarom men dit in Berlijn niet eerder wist en waarom de Nederlandse media zwijgen. Misschien omdat onze hulpgelden op dezelfde manier worden besteed?

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties