Van Gelder dronken gevoerd door NOS

Normaal gesproken heb ik helemaal niets met sport, niet op tv, niet in de krant, niet op internet. Wimbledon, Tour de France, Olympische Spelen of WK voetbal, het laat me – buiten de ergernis over alle drama, de exorbitante geldverspilling aan uit de hand gelopen hobby’s en de politiek (zowel van wereldleiders als van sportbonden) en de commercie eromheen -volkomen koud.

Van Gelder

Youri van Gelder, Lord of the rings. Afb: youtube

Maar wat er nu met topturner – want dat was hij en dat is hij nog steeds – Yuri van Gelder is gebeurd, noopt me om een uitzondering te maken. Want wat er blijkbaar in Brazilië gebeurd is, is tekenend voor de hedendaagse tendens om alles meteen maar in het negatieve te trekken, met de media als schreeuwende aanstichters met wijzende vingertjes. Vrij Nederland wijdde er als één van de bijzonder weinigen een zeer  lezenswaardig stuk aan, waar menigeen nog wat van kan leren – waarvan hier de link https://www.vn.nl/vandaag-huilen-we-allemaal-om-yuri/  En dan ook nog allerlei vervelende twitterberichten zoals van Edith Bosch:  “1 vraag: WAAROM Yuri? #ikkanernietbij 02:20 – 9 augustus 2016”

Waarom? Omdat Yuri een doodgewone kerel van 33 is, die net als veel andere doodgewone kerels van 33 ’s nachts een biertje of wat wil drinken en het laat maakt, en waarschijnlijk in tegenstelling tot vele anderen in het Olympisch dorp gewoon met zijn éigen vriendin een afspraakje had. Ik kan dat bezwaarlijk als wangedrag aanmerken. Over zijn andere ‘jeugdzondes’ die hij in het verleden begaan heeft, wil ik het hier niet eens hebben: “Hij, die zonder zonden is, werpe de eerste steen”. Yuri heeft keihard gewerkt om aan de top terug te komen, dat is hem gelukt en dat verdient ons aller bewondering en waardering. Dat hij door een verzuurde externe factor naar huis wordt gestuurd, is een volslagen andere kwestie.

Je mag in Nederland vooral niet met je kop boven het maaiveld uitsteken, want dan wordt geen kans onbenut gelaten om iemand volkomen neer te sabelen, ongeacht of je nu politicus bent, of een topsporter, of een acteur of popmuzikant, tenzij je Johan Cruijff heet in deze zure polderdelta met zijn sterk overtrokken voetbalmanie. Als er dan toch iets in het negatieve getrokken moet worden, dan kan ik dat ook.

Het zal mij een zorg zijn wat de media aan allerlei negativiteit over Yuri van Gelder uitbraken. Voor mij blijft hij, ondanks zijn geringe lengte, een grootheid zoals we in Nederland tot aan zijn komst aan de ringen jarenlang niet hebben gehad, en die vele anderen heeft geïnspireerd hem na te volgen, wat geleid heeft tot een nieuwe generatie aan topturners in Nederland.

Yuri – proost, jongen. Het succes wordt je blijkbaar gewoon niet gegund.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties