Dringend 150 miljard nodig voor Europese banken…?

Volgens topman David Folkerts-Landau van Deutsche Bank moet Europa “extreem snel in actie komen” om te voorkomen dat de EU wegzakt in chronisch lage groei, zo melden diverse Nederlandse nieuwssites en dagbladen. De banken hebben dringend een kapitaalinjectie van 150 miljard euro nodig om een crisis af te wenden, zegt Folkerts-Landau in een interview met Welt am Sonntag. “Europa is ernstig ziek”.

Zandkasteel Europa... Afb: wiki-commons/free of rights.

Zandkasteel Europa… Afb: wiki-commons/free of rights.

Tegen de Duitse krant zegt de hoofdeconoom van Deutsche Bank dat het “hoog tijd is” dat de Europese Unie met een Europees reddingsplan komt. In de Verenigde Staten zorgden zulke maatregelen in 2009 – de overheid sprong bij met $425 miljard – mede voor een verrassend snel post-crisisherstel van de Amerikaanse economie. Folkerts-Landau onderschrijft dat Italië op dit moment het grootste probleem is. Onlangs werd bekend dat grote Italiaanse banken in nood zijn en hulp nodig hebben uit Brussel. De voorzitter van het Franse Société Générale, Lorenzo Bini Smaghi, zei afgelopen week eveneens dat er een Europese oplossing moet komen voor de Italiaanse crisis. De regels voor steun aan banken moeten worden versoepeld en er moet snel belastinggeld worden aangewend, anders kunnen de problemen in Italië een zware bankencrisis veroorzaken in Europa, aldus Bini Smaghi.

Italië ligt met de EU overhoop vanwege de wetgeving over staatssteun. De Italiaanse premier Matteo Renzi zou de banken het liefste met overheidsgeld, of geld van de EU, willen steunen, maar dat mag niet volgens Europese regels. Volgens Folkerts-Landau moet de EU nu een uitzondering maken op de staatssteunwetten en Italië zijn banken laten helpen. Daarnaast moet de Unie volgens de econoom dus fors investeren zodat de banken kunnen herkapitaliseren. In Europa wordt de angst dat er weer een crisiszomer aan zit te komen, steeds groter, vooral door de situatie in Italië. De Italiaanse banken hebben voor 350 miljard slechte leningen, of oninbare leningen, uitstaan. Dit zijn leningen die niet of deels worden terugbetaald. In Italië wordt een vijfde van alle leningen niet volledig afbetaald. In Europa hebben banken gemiddeld 5,6 procent vaan slechte rekeningen uitstaan. Door het Britse referendum over het vertrek uit de EU hebben banken op de beurs behoorlijke klappen opgelopen. Italiaanse banken, met hun hoge aandeel slechte leningen van hun totale portefeuille, zijn extra kwetsbaar. Als de rekening op het bordje van andere banken terecht komt, kan dat grote onrust veroorzaken onder spaarders, met een mogelijke bankrun als gevolg. De voorzitter van de Italiaanse centrale bank, Ignazio Visco, waarschuwde vrijdag voor besmettingsgevaar als zwakke banken aan hun lot worden overgelaten.

Met andere woorden: als het aan dat rekenwonder van de Deutsche Bank ligt, mogen een slordige 500 miljoen Europese belastingbetalers door tussenkomst van Brussel maar even 150 miljard euro gaan ophoesten om financiële instellingen overeind te houden, die zich in allerlei doldwaze en ronduit frauduleuze avonturen hebben gestort en daarvoor hun ‘topmensen’ buitensporig beloonden, terwijl er aan de andere kant duizenden werknemers werden ontslagen. Bij Deutsche Bank zelf alleen al 26.000, na een miljardenverlies in 2015. Diezelfde bank vond het eerder nodig om 130 miljoen(!) euro aan bonussen aan twee(!) ‘topmannen’ uit te keren – over één jaar. De Deutsche Bank werd recentelijk achtervolgd door schandalen. Zo moest de bank het recordbedrag van 2,3 miljard euro afrekenen voor haar rol bij de Libor-fraude. Ter illustratie: eind 2013 betaalde Rabobank 774 miljoen euro voor dezelfde fraude. En daarvoor waren er ook al allerlei mistanden. In totaal moest Deutsche de afgelopen vier jaar voor 9 miljard aan boetes en schikkingen betalen. De bank was, volgens Duitse media, verwikkeld in zo’n 6.000(!) juridische geschillen.

150 miljard euro verhaald over 500 miljoen EU-ingezetenen is 300 euro per hoofd van de bevolking. U kunt zelf wel uitrekenen wat dat voor gevolgen heeft voor de koopkracht van een gemiddeld gezin. Het zou dan ook niet meer dan fair zijn als de EU, als dit vreselijk onzalige voorstel doorgang gaat vinden, eens zou beginnen met het tot op het bot kaalplukken van grootgraaiende ‘topmannen’, die al frauderend, oplichtend en botweg rovend en stelend aan het feestvieren waren ten koste van duizenden ontslagen bankemployées en gesloten kantoren.

 

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties