Brexit: Britten moeten vaart maken van EU

Nu het Britse volk zijn stem heeft laten horen en zowel Brussel als Londen zelf een flinke trap onder hun achterste heeft gegeven, maant de EU-top premier Cameron om haast te maken met zijn uittredingsbrief.

David Cameron. Afb: Youtube

David Cameron. Afb: Youtube

Daar moest ik wel een beetje om gniffelen: blijkbaar is de Brusselse regentenkliek behoorlijk op z’n pik getrapt vanwege het Britse ‘nee’ en de leden ervan hebben blijkbaar zo’n ontieglijk dikke plaat voor hun kop, dat zij nog steeds van mening zijn de Britten te vertellen wat zij moeten doen. Nou, zo werkt het dus niet helemaal – en nu al helemaal niet meer. Laten we even niet uit het oog verliezen dat Groot-Brittannië al een bijzonder oude parlementaire – en dus min of meer democratische – traditie kent. Daar kunnen ze in Brussel nog veel van leren.

Waar ze in Brussel ook nog veel van kunnen leren, is geschiedenis. Tot dusver zijn het namelijk alleen de Romeinen geweest, die Europa – weliswaar met uitzondering van het noorden van zowel het continent als Britannia – een langere periode min of meer wisten te verenigen. Alle pogingen daarna – van onder meer de moslims, Karel de Grote, de Habsburgers, Lodewijk XIV, Napoleon en Hitler – zijn steevast van korte duur geweest, om uit te monden in een fiasco. En dan denkt de Brusselse regentenkliek klaarblijkelijk het wèl voor elkaar te kunnen krijgen?

Na een huwelijk van 40 jaar tussen Verenigd Koninkrijk en het continentale deel van de Europese Unie vond het merendeel van de stemgerechtigde Britten het blijkbaar welletjes geweest. De langzame, maar zekere inperking van de soevereiniteit van het laatste stukje van het trotse Empire door de Brusselse regentenkliek zal daar zeker aan hebben bijgedragen. De uitslag van het referendum kan alleen maar worden gerespecteerd en het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU dient dan ook vooral niet uit te monden in een ordinaire vechtscheiding.

Ik ben daarnaast zéér benieuwd wat het Britse “Bye-bye!” voor uitwerking gaat hebben op het invulling geven aan het resultaat van het Nederlandse referendum over het associatieverdrag van de EU met Oekraïne.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties