Bijna helft EU-inwoners wil stemmen over exit

Het referendum over een Brexit in Groot-Brittannië smaakt blijkbaar naar meer. Bijna de helft van de kiezers in diverse EU-lidstaten wil kunnen stemmen over een eventuele ‘exit’ uit de Unie. Dat schrijven Elsevier en De Telegraaf vandaag (09-05-2016) op hun webedities.

Afb: wikimedia

Afb: wikimedia

45 procent van de stemgerechtigden in België, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Italië, Polen, Spanje en Zweden hebben aangegeven een eigen stemming te willen, blijkt uit de maandag gepubliceerde opiniepeiling van het Londense onderzoeksbureau Ipsos Mori. Dit marktonderzoeksbureau vroeg aan meer dan zesduizend mensen uit de genoemde landen hun mening over een eventuele ‘exit’.

In Italië en Frankrijk, samen goed voor 25% van de EU populatie, is de animo voor een dergelijke stembusgang het grootst. 58 procent van de ondervraagde Italianen en 55 procent van de Fransen willen hun eigen stemming over lidmaatschap, los van de uitkomst van het referendum in Groot-Brittannië, dat op 23 juni wordt gehouden. Een derde van de ondervraagden liet daarnaast weten dat als zij de kans kregen om inderdaad te stemmen, zij ervoor zouden kiezen de EU te verlaten. Het onderzoek bevestigt de vrees van EU-leiders, namelijk dat een eventuele Brexit ook het anti-EU-sentiment in landen als Finland, Denemarken en Nederland zal aanwakkeren.

De ondemocratische manier waarop Europa zich nu ontwikkelt is een uitzonderlijk groot deel van de bevolking een doorn in het oog. Ook in ons land werd de burgers slechts tweemaal in 65 jaar (!) gevraagd wat zij van de EU / EU voorstellen vonden. Beide keren stemden de burgers vrij massaal tegen en evenzovele malen haalde het niets uit. Vreemd is dat niet: de ‘Europese Commissarissen’ die gezamenlijk de ‘Europese Commissie’ vormen, hebben met democratie weinig op. Zo vindt de voorzitter van deze club, de Luxemburger Jean Claude Juncker (€ 25.000,- per maand), dat “regeringsleiders teveel naar het volk luisteren”. Verder is er in de EU weliswaar een heus parlement met ‘gekozen’ volksvertegenwoordigers, maar als het op de centen of daadwerkelijk belangrijke zaken aankomt hebben zij niets te vertellen. Het gezelschap in het parlement functioneert als applausmachine voor de ‘grote leiders’ op een communistisch partijcongres en verdient daar leuk mee: € 100.000,- per jaar en vrijwel alle ‘kosten’ vergoed (€ 4.320,- per maand).

Vandaag, 9 mei 2016, viert de EU haar jaarlijkse ‘Europadag’. De datum refereert aan de toespraak van de toenmalige Franse Minister van Buitenlandse Zaken Robert Schuman, die zijn plannen ontvouwde voor een economische politieke samenwerking in Europa. Sindsdien zijn zoveel wijzigingen doorgevoerd in het bestuurlijke model van die samenwerking, dat van die oorspronkelijke samenwerking nog slechts een bestuurlijk monster en financiële veelvraat is overgebleven.

Waar Schuman zijn plannen uitwerkte om een nieuwe oorlog in Europa te voorkomen, vormt de huidige EU-elite een volledige garantie dat die oorlog er vroeg of laat toch komt. Met iedere ondemocratische beslissing van de EU-Commissie komt die dag steeds dichterbij.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties