Veteranen-ontmoetingscentrum in paleis Soestdijk?

Het ‘boegbeeld’ van de Nederlandse veteranen, de hoogbejaarde en nog immer strijdbare oud-verzetsman en luitenant-generaal b.d. Ted Meines, heeft voorgesteld om van paleis Soestdijk een veteranencentrum te maken. Dit meldde onder meer RTV Utrecht. Hij zou van prins Bernhard vanaf diens sterfbed de opdracht hebben gekregen om goed voor de veteranen te zorgen, zo vertelde hij eerder al.

Generaal Meines

Lt. Gen. b.d. Meines. Afb: wikimedia, Roger Veringmeier

Generaal Meines wil een nationale plek voor oude en jonge veteranen om elkaar te ontmoeten. “Waar we ons thuis voelen en waar we thuis horen” als verdedigers van volk en vaderland, aldus de oud-generaal. Ook ziet hij graag een herdenkingsplek en een museum. De enthousiaste 94-jarige erkende dat zijn plan nog niet veel concreter is; mogelijk is alleen een deel van het complex voldoende. De Kamer buigt zich vandaag over de toekomst van het voormalige paleis van koningin Juliana en prins Bernhard. Minister Blok riep vorig jaar op om met plannen te komen en er zijn inmiddels vier ideeën gekozen die worden uitgewerkt. Het gaat om een botanische tuin, een internationaal handelshuis, een koninkrijksmuseum en een tentoonstellingsruimte voor het bedrijfsleven.

Het was te verwachten dat iemand zou zeggen dat zoiets er al was, maar het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek is toch echt iets anders – dat is ‘het laatste stukje Indië in Nederland’, een laatste overblijfsel van het Nederlandse koloniale verleden. Laten we dat vooral ook zo houden. Het is vaak maar al te gemakkelijk om te stellen dat iets “hetzelfde” is en het dan maar plompverloren op één hoop te vegen.

“We worden hier even stil van. En dat gebeurt hier niet zo vaak”, reageerde Kamerlid Angelien Eijsink (PvdA) na het pleidooi van generaal Meines. De politici reageerden met sympathie, maar hadden veel vragen. Zo vroegen regerings- en andere partijen zich af – je verwacht het niet – hoe alles zou moeten worden betaald. De exploitatie van het voormalige koninklijk paleis kost elk jaar 2,5 miljoen euro. Ik vraag me daarbij af wat dan die paar miljoen nu helemaal is om een overbekend, goed bereikbaar, prachtig centraal gelegen,  beeldbepalend en representatief gebouw in stand te houden en geschikt te maken voor een publieke functie als een veteranencentrum. Dan vallen er nog wel wat vraagtekens te plaatsen bij een begroting waarbij per jaar miljarden naar het Kremlin van Brussel worden gesluisd, nog meer miljarden naar de geprivatiseerde zorg, miljarden aan buitenlandse hulp, miljarden aan subsidies voor de bouw van onrendabele stroomopwekkers, miljarden voor nutteloze spoorlijnen die twee keer zo duur uitvielen als begroot en honderden miljoenen voor de renovatie van een middeleeuws grafelijk hof, waar elke dag met miljarden wordt gesmeten of het niets is.

Een betere bestemming voor het voormalige koninklijk paleis en woning van Nederlands bekendste veteranenboegbeeld, prins Bernhard, dan een veteranencentrum valt er in mijn ogen eigenlijk niet te bedenken. Wellicht valt er zelfs nog het een en ander te combineren met een van de andere voorstellen, mits de veteranen niet – zoals gebruikelijk – worden weggestopt.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties