Prikbord nr 507

Opstapcriterium

Indien minister Van der Steur vertrekt wegens onwaarheden en slecht management, dan geldt dat ‘opstapcriterium’ zeker voor premier Rutte. Inmiddels blijkt ook zijn bewering over het indammen van de asielstroom gebakken lucht te zijn. Nederland houdt naar verluidt al rekening met 93.000 asielzoekers dit jaar. Dit klopt helemaal met de verzwegen feiten over vorig jaar en over Duitsland. Daarnaast is de Turkse ‘deal’ juist de oorzaak dat er méér gelukszoekers zullen komen, ondanks de ontwikkelingen in Syrië:

  • uit Turkse kampen voor zover ze over een – al dan niet vals – Syrisch of Turks paspoort beschikken;
  • rechtstreeks uit Syrië, omdat ze niet geweigerd (mogen) worden;
  • via Turkije, indien ze zich daar netjes aanmelden als Syriër;
  • via Turkije, na eerst te zijn teruggestuurd wegens illegale grensoverschrijding van een EU-land;
  • via andere smokkelroutes die nog steeds niet zijn geblokkeerd;
  • via gezinshereniging;
  • via terugkeerbonustoerisme;
  • via aanmelding door illegalen en niet-geregistreerde groepen die tot nu toe hebben afgewacht in welk EU-land ze de meeste kans maken of de hoogste uitkering en toeslagen krijgen.

Prikbord_pixabayWat het laatste betreft is Duitsland nog steeds topfavoriet, gevolgd door Zweden, België en Nederland. Ook voor criminele bendes, gevluchte opstandelingen en oorlogsmisdadigers uit Syrië. Daar komen de vervolgde of gediscrimineerde minderheden uit andere landen nog bij. En hieraan is niet alleen de minister van Veiligheid en Justitie schuldig.

Prikkel

Sinds kort heeft het OM er belang bij om daders van financiële misdrijven niet te vervolgen, tenzij het om belastingontduiking gaat. Want bij een veroordeling moet de Staat € 5.000,- van de vordering voorschieten aan het slachtoffer en vervolgens verhalen op de dader die geen inkomen heeft tijdens detentie. Een perverse prikkel om redenen te verzinnen waarom een bepaalde aangifte niet bewezen kan worden. Tot op het niveau van het hof (art. 12 Sv) wordt dit ‘advies’ doorgaans overgenomen zoals de praktijk uitwijst. Bovendien kun je dan meer cellen sluiten.

Profielschets

Politiechef Akerboom lijkt een valse start te maken. In ieder geval, indien hij is ingehuurd – tegen een bijzonder salaris – om problemen op te lossen in plaats van ze te ontkennen. Anders had Bouman gewoon kunnen blijven. Of zou minister Van der Steur ook hebben ‘vergeten’ de profielschets aan te passen voor diens opvolger?

Want aan nog meer mooi-weer-functionarissen heeft het politiekorps geen enkele behoefte.

Vrouwelijke advocaten

Advocaten beweren altijd dat ze een ‘rol spelen’ en daarin heel ver mogen gaan in het belang van hun cliënten. Daarbij ontkomt men niet aan de indruk dat de gehele rechtspraak langzamerhand is vergiftigd door deze opvatting over de eigen rol, met name bij vrouwelijke advocaten, maar ook bij officieren van Justitie en rechters. Toch is daarop (nog) niet van toepassing dat het ´allemaal heksen´ zijn. Bij advocaten zoals mr. Ficq lijkt die uitdrukking meer van toepassing, met name waar haar optreden voor de camera nauwelijks nog als een gespeelde rol kan worden aangemerkt.

Winstoogmerk

Bij vele discussies over de EU komt telkens het argument boven, dat het (veel) geld zou kosten om bepaalde zaken terug te draaien of er volledig uit te stappen. Alsof we onze autonomie, vrijheid, veiligheid en welvaart uitsluitend hebben opgegeven voor het winstoogmerk van enkele bedrijven. Bij de voorkeur om de Russen te sarren door het associatieverdrag met Oekraïne, wordt het argument van exportschade echter niet (meer) gehanteerd. Wellicht omdat het juist dan wél waar zou zijn?

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties