In De Kijker van De Europese Unie

De terroristische aanslagen in Parijs en Brussel vormen kennelijk een goede aanleiding voor de Europese Commissie om de echte problemen wat betreft vuurwapens te verhullen, namelijk het illegaal wapenbezit. Deze problemen hebben ze al jaren niet meer in de hand en wat is er dan makkelijker om de sportschutter hier de schuld van te geven. Ook komt het met name linkse politici maar al te goed uit om voorstellen die al jaren in de kast lagen op een goed moment te willen doordrukken. Dit allemaal over de rug van de slachtoffers. De slachtoffers van Parijs en Brussel verdienen beter en behoren niet gebruikt te worden om de eigen politieke agenda  door te drukken. Met name de nabestaanden zouden mogen verwachten dat nu de echte problemen worden aangepakt, namelijk het totaal losgeslagen illegaal wapenbezit in de Europese Unie.

AK-47 Assault. Afb: Flickr.

AK-47 Assault. Afb: Flickr.

De aanslagen in Europa zijn allemaal gepleegd met AK47 Kalasjnikov, een vol automatisch oorlogswapen, gefabriceerd in Rusland en verschillende andere Oostbloklanden. Na het wegvallen van het ijzeren gordijn, vrijwel meteen na de ineenstorting van de voormalige DDR en wat later het einde van de Balkan oorlog in voormalig Joegoslavië, is de Europese Unie overspoeld met wapens uit juist deze gebieden. De staatsarsenalen van de voormalige DDR zijn leeggeplunderd en geen regering weet waar deze wapens gebleven zijn. De arsenalen van het voormalige Joegoslavische  leger  zijn compleet geplunderd door de verschillende strijdende partijen en daarbij gaat het echt om miljoenen wapens.

Aan het einde van de Balkanoorlog had iedere burger wel een AK47 in zijn schuur of huis, in ieder geval binnen handbereik.  Toen de oorlog echter over was en men weer aan wederopbouw begon te denken, was er wel  geld nodig. Als je dan je Kalasjnikov kunt slijten aan een organisatie die ze vervolgens weer doorverkoopt aan criminelen in Europa en verschillende andere  terroristische organisaties, dan kun je snel geld verdienen. Deze organisaties konden en kunnen deze wapens vervolgens zonder al te veel moeite Europa binnensmokkelen. Europese buitengrenzen zijn immers zo lek als een mandje en de landsgrenzen zijn door het rampzalige verdrag van Schengen weggevallen. Onderzoek bevestigd deze conclusie, de wapens welke gebruikt worden zijn voor 99 procent afkomstig uit deze gebieden. Ook de wapens die werden gebruikt  in Parijs kwamen uit Albanië,  kijk maar eens naar opsporing verzocht of welk misdaadprogramma dan ook: de wapens die gebruikt worden zijn bijna allemaal Kalasjnikovs. Dit hangt de politiek echter niet aan de grote klok.

De Europese politiek kent dit probleem maar verlegt de aandacht naar de sportschutter, door allerlei onredelijke wetswijzigingen te willen doordrukken. Allereerst wil men de semi automatische wapens verbieden welke veel weg hebben van militaire wapens, maar dat zeker niet zijn.

Deze wapens zijn namelijk geproduceerd als semi automatische sport-wapen en het is nu eenmaal technisch onmogelijk om te bouwen naar een volautomatisch oorlogswapen. Dit  is bevestigd door een Duits onderzoek, waarin werd aangetoond dat als dit al mogelijk zou zijn, dit tenminste door een  specialist moet gebeuren  met kennis van metaal bewerken. Zou men dit echter willen ondernemen dan gaat dit wapen nooit lang mee, er zou dan zo veel materiaal moeten worden weggeslepen dat het wapen simpelweg de grote vrijkomende krachten van volautomatisch schieten niet lang kan volhouden.

Voor alle duidelijkheid wil ik vermelden dat de schietsport terecht een van de strengst gereguleerde sporten is. Voor men lid kan worden van een vereniging volgt er eerst een stevig  gesprek met de aspirant sportschutter. Er wordt dan geïnformeerd naar de reden om lid te willen worden. Rambo’s kunnen we niet gebruiken en het eerste half jaar is men slechts aspirant lid waarbij goed naar de  persoonlijkheid wordt gekeken.  Als er twijfel bestaat wordt hem een lidmaatschap geweigerd, ook word bij twijfel justitie geraadpleegd, of een lidmaatschap wel  verstandig is.

Na een fiattering  wordt de aspirant bevorderd tot lid en kan deze pas na een jaar volwaardig lidmaatschap in plaats van een verenigingswapen een eigen wapen aanschaffen. Het is nu eenmaal zo dat als met resultaten wil halen, de richtmiddelen precies goed moeten staan voor de individuele schutter. Dit zal bij iedere schutter anders zijn. Vergelijk het met een bril: brildragende mensen hebben ook geen standaard glazen.

Als de schutter een eigen wapen wil aanschaffen moet hij geballoteerd worden door het verenigingsbestuur die hiervoor  hun goedkeuring moeten geven. Er word gekeken naar het veilig kunnen handelen en naar de persoon zelf, met dit formulier zal de aspirant vervolgens naar de politie moeten, die vervolgens een diepgaand onderzoek moet doen. Er word gekeken naar een eventueel strafblad  en eventuele andere strafbare feiten, maar ook familie en inwonende huisgenoten worden doorgelicht. Bij een goedkeuring van justitie kan men pas tot aanschaf overgaan, beginnende met een klein kaliber wapen. Daarbij vindt een opbouw in fasen plaats:  groot kaliber schieten volgt pas later, en voor men alle gereglementeerde KNSA disciplines kan schieten is men 4,5 jaar verder. Deze vrij omvangrijke procedure zal een crimineel of terrorist echt niet bewandelen. Deze kopen hun werktuig, namelijk volautomatische Kalasjnikovs die in de schietsport  overigens verboden zijn, maar Binnen de EU en op de zwarte markt volop aanwezig.

Met andere woorden: sportschutters worden ten onrechte door de Europese en landelijke  politiek elke keer weer in een slecht daglicht geplaatst. Als men de schietsport nu een warm hart toe draagt of niet, dit verdienen wij niet. Ook de slachtoffers van Parijs en Brussel verdienen oplossingen die er echt toe doen namelijk het voorkomen van nieuwe invoer uit voormalig Oost Europa en het uitroeien van Illegaal wapenbezit. Het zorgen voor veilige buitengrenzen en als dat op korte termijn niet haalbaar is, het opnieuw sluiten van de nationale grenzen. Als de EU tussen Griekenland en Turkije de grenzen al niet weet te sluiten voor personen, waarom zou dit dan wel met illegale wapensmokkel lukken.

Ook wil ik nog even vermelden dat deze nieuwe wetvoorstellen niet alleen de sportschutters treffen, maar ook de jagers, wapenverzamelaars en b.v. musea. Terroristen en criminelen kunnen echter  gewoon doorgaan met hun activiteiten. En dat is natuurlijk wel érg zuur voor de hardwerkende doorsnee Nederlander die toevallig de schietsport recreatief beoefent.

Ik hoop nog steeds op betere tijden en een eerlijkere politiek.

 

E. Smits

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties