De mediaoorlog over MH17

Nu de uitslag van de speciale onderzoekscommissie, zonder impliciet namen te noemen, met vrijwel waterdichte argumenten aantoont wie de schuldige is aan deze oorlogsmisdaad, heeft het Kremlin besloten om in tegenstelling tot eerdere semi-amateuristische pogingen om de schuldvraag te verbloemen, nu alle zeilen bij te zetten om de resultaten van het onderzoek in twijfel te trekken.

Petersburg_villaDaarbij maken de Russen maximaal gebruik van hun “trollfabrieken” die de informatie moeten analyseren, vrijwel alle relevante wetenschappelijke instituten en-uiteraard- met de hulp van de door de staat gecontroleerde media. Geen poging wordt nagelaten, geen argument ongebruikt gelaten om de uitslag van het onderzoek in twijfel te trekken. Het populaire “open bron onderzoeksteam” van een aantal journalisten die zich hebben gegroepeerd in de organisatie “Bellingcat” en die met buitengewoon gedetailleerde informatie naar voren komt, wordt met wisselend succes in de pogingen om twijfel te zaaien over de resultaten, onder het maaiveld gewerkt.

 

.

Trollen

Elke mogelijke twijfel over specifieke onderzoeksresultaten die naar de mening van de “trollen” in te vage of te algemene  bewoordingen zijn geformuleerd, worden als “bewijs” naar voren gebracht om de resultaten van het onderzoek in twijfel te trekken. Net zoals de plotseling opgekomen vraag over de zogenaamde “missende” secundaire radarbeelden die plotseling worden opgewaardeerd door deze trollfabrieken als cruciale indicatie over de schuldvraag die volgens die trollen natuurlijk bij Oekraïne ligt.

Wat de trollfabrieken niet konden ontzenuwen en feitelijk hebben moeten toegeven is dat:

 • Het toestel door een BUK-raket uit de lucht werd geschoten.
 • Dat de raket een oorlogskop had (de 9N314M oorlogslading geplaatst op een 9M-38 geleid wapen) die niet bij de Oekraïense landmacht in gebruik was.
 • Dat de lanceerlocatie lag in een gebied dat beheerst werd door de rebellen.
 • Dat de raket alleen maar kon worden gelanceerd door gespecialiseerd personeel en niet door een stel “vrachtwagenchauffeurs, mijnwerkers en vorkheftruckrijders”, zoals de rebellen schertsenderwijs door Putin worden omschreven.

Inmiddels is duidelijk geworden dat de lanceerinstallatie deel uitmaakte van het 2de bataljon van de 53ste Luchtverdedigings Geleidewapen Brigade met als standplaats “Kursk” Bij het lanceerplatform zijn normaliter ongeveer 100 man personeel betrokken, maar de mannen van Bellingcat zijner in geslaagd om de kern van direct verantwoordelijken vast te leggen.

53rd_kursk

 

Hoofdverantwoordelijken zijn:

 • Commandant 53ste Brigade: Sergeij M.
 • Commandant 2de bataljon:  Dmitri T.
 • Commandanten van de 1ste, 2de en 3de batterij.
 • Daarnaast zeven luitenants die de bediening van de lanceerinstallatie vormden.

Het ligt voor de hand dat de gedetailleerde informatie die uiteindelijk ter beschikking is gekomen door meelopers van dezelfde trollenfabrieken moet worden ontzenuwd. Het gemakkelijkst is daarom de bron van de aanvullende informatie van “manipulatie” te beschuldigen. En zou kreeg het onderzoeksteam Bellingcat dan ook te maken met een ware golf van ontkenningen, beschuldigingen van vooringenomendheid en onprofessionele  verslaggeving.

 

‘Bewijzen’

Uitgaande van het feit dat dezelfde trollenfabrieken ook verantwoordelijk zijn voor het fabriceren van informatie die “bewijzen” dat:

 • De 1 miljoen lijders aan HIV te danken is aan de Amerikaanse CIA die willens en wetens deze ziekte onder jongen Russen heeft verspreid om Rusland te destabiliseren
 • Er in Europa 71 verschillende vormen van “sodomie” (een Russische vertaling van homoseksualiteit) te vinden zijn, waaronder Voodoo en kannibalisme.
 • Het neerhalen van de Metrojet boven de Sinaï op 31 oktober het resultaat was van een Amerikaanse contract tussen de CIA en vertegenwoordigers van IS.
 • Tijdens de “migrantenonlusten” in Duitsland ook een aantal Russische werden vrouwen belaagd. (waaronder de dertienjarige Lisa) In gefabriceerde “interviews” werd de indruk gewekt dat dankzij de liberale houding van Europa een aantal Russische spijtoptanten voornemens waren naar het “veilige” Rusland terug te keren.

Dat een bekende variant van het neerschieten van MH17 door de Russische “desinformanten” is toegeschreven aan het optreden van een Oekraïense SU 25 (hetgeen bewezen en toegegeven is dat zulks onmogelijk is.)

Dat de BUK een Oekraïens wapensysteem en geen Russische wapensysteem zou zijn en werd afgevuurd vanaf Oekraïens bezet terrein, het geen door het rapport naar het rijk der fabelen is verwezen.

Dan is de laatste Russische poging om, gebruikmakend van het rapport, om Oekraïne opnieuw in een kwaad daglicht te stellen door nu te suggereren dat de radarbeelden opzettelijk zijn vernietigd zodat de “hele waarheid” niet boven tafel kan komen, een volgende poging om de blamage van het plegen van dit oorlogsmisdrijf op de schouders van de tegenstander te leggen. Voorlopig zijn de trollen er in geslaagd om twijfel te zaaien.

Voor het moment is dat hun grootste succes.

——————————————————

Victor Remouchamps

Victor Remouchamps

 

 

Luitenant kolonel der Artillerie (b.d.) Victor A.C. Remouchamps is politiek en militair analist. 

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties