Boek: ‘Niemand is belangrijker dan het team’

Leiderschap is aangeboren. Wie het in zich heeft, kan het verder ontwikkelen. Wie geen geboren leider is doet er goed aan niet op leidinggevende functies te solliciteren. Het is een van de tips die brigadegeneraal Otto van Wiggen (1958) geeft in zijn boek ‘Niemand is belangrijker dan het team’.

Het eerste exemplaar was voor Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif. Hij kreeg het vanmiddag van Van Wiggen in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg.

Niemand is belangrijker dan het team

Niemand is belangrijker dan het team. Afb. White Elefant Publishing

Dat het persoonlijk belang in de huidige maatschappij prevaleert boven het groepsbelang, blijkt volgens Van Wiggen door de economische crisis en de daarmee verband houdende schandalen. In zijn boek zegt hij dat die aantoonden dat de leiderschapscultuur zowel in Nederland als daarbuiten, ziek is. “Leidinggevenden die deel uitmaken van wat we ooit als onkreukbare en betrouwbare instanties zagen, zoals banken, accountantskantoren, woningcorporaties en overheidsinstellingen, zijn meerdere malen in opspraak gekomen. Ze staan niet langer meer garant voor integriteit.”

 

Goed leiderschap

Volgens de uitgever biedt het boek van Van Wiggen velen een inspirerende kijk op leiderschap. “Een militaire visie op leiderschap zal menigeen in het bedrijfsleven aanzetten om de lat wat hoger te leggen en doen beseffen dat je zowel in een oorlogsgebied als in het bedrijfsleven geen lang leven beschoren zult zijn als eigenbelang de boventoon voert.”

Van Wiggen maakt duidelijk waar het volgens hem in de huidige leiderschapscultuur vaak aan schort en hamert erop dat het eigen belang ondergeschikt moet zijn aan het teambelang. “Zonder vertrouwen in de leiding, een sterk ontwikkeld teamgevoel en een hecht onderling vertrouwen is het uitgesloten dat jouw mensen je tijdens de uitvoering van risicovolle operaties bereid zijn te volgen”, stelt hij.

 

Effectief gedrag

Het boek is bedoeld om militaire leiders en leidinggevenden in de burgermaatschappij te laten nadenken over hun eigen leiderschapsgedrag. Het is volgens de auteur een manier om tot effectiever leiderschapsgedrag te komen. Van Wiggen vertelt over zijn eigen ervaringen, onder meer als commandant van het Korps Commandotroepen. Het boek leest lekker weg en bevat vele herkenbare situaties, niet alleen in Nederland, maar ook in bijvoorbeeld Uruzgan en op de Golanhoogt. Overigens spaart Van Wiggen zichzelf niet. “Reageren vanuit frustratie of boosheid is niet slim en leidt altijd tot ongewenste neveneffecten”, zo weet hij uit ervaring. “Persoonlijk kwam ik pas erg laat in mijn loopbaan met het fenomeen feedback en coaching in aanraking. Op de een of andere manier associeerde ik de ideeën over reflectie, coaching en mentoring als geitenwollen-sokken-bezigheid van gedragswetenschappers.” Hij had meer vooroordelen, tot iemand hem de ogen opende. Van Wiggen was ervan overtuigd dat zijn karakter en de in de loop der jaren ontwikkelde leiderschapsstijl als 50-plusser niet meer echt waren te veranderen. Niets bleek minder waar…

Van Wiggen betoogt over het belang mensen te inspireren tot de hoogst haalbare resultaten. Zijn ervaringen zijn weliswaar hoofdzakelijk gebaseerd op voorbeelden van de werkvloer bij de landmacht, toch zou zijn verhaal zomaar interessant kunnen zijn voor velen daarbuiten.

‘Niemand is belangrijker dan het team’ van brigadegeneraal Otto van Wiggen, is uitgegeven bij White Elephant Publishing in Arnhem. Het boek telt 144 pagina’s en kost € 18,95. ISBN: 978-90-79763-14-6.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties