Mooi staaltje werk: beelden

Een door een Israëlische straaljager afgevuurde raket heeft een gebouw in een zuidelijke buitenwijk van Beiroet volledig verwoest. De luchtaanval maakte deel uit van een reeks aanvallen op het gebied, kort nadat het Israëlische leger waarschuwingen en evacuatieadvies uitbracht voor bewoners van het gebouw en het omliggende gebied.

Mediacorrespondenten wisten dat de aanval eraan kwam en konden zich daarom in de buurt opstellen om van dichtbij beelden vast te leggen, zelfs van de raket die milliseconden voor de aanval door de lucht vloog. Het gebouw stortte onmiddellijk in op zijn eigen fundament en toont de precisie van het Israëlische leger.

De afgelopen dagen hebben Israëlische gevechtsvliegtuigen meer locaties gebombardeerd waarvan wordt gezegd dat ze behulpzaam zijn bij de Hezbollah-financiering, waaronder bankfilialen die banden hebben met de sjiitische organisatie. Inmiddels zijn inderdaad aanzienlijke bedragen aangetroffen, onder meer op terreinen rond ziekenhuizen in de stad. Het Israëlische leger heeft al vaker gezegd dat terreurorganisatie Hezbollah geld of goud verbergt onder de medische faciliteiten die onder vuur liggen.

De VN heeft gezegd “geschokt” te zijn door de aanval op het  Rafik Hariri Universitair Ziekenhuis:

De directeur VN-mensenrechten, Volker Turk, zei dat hij geschokt was door een Israëlische aanval gisteren op een ziekenhuis in het zuiden van Beiroet en eiste een snel en grondig onderzoek.

“Ik ben geschokt door de Israëlische aanval in de buurt van het Rafik Hariri Universitair Ziekenhuis in de dichtbevolkte wijk Jinah in Beiroet, waarbij naar verluidt minstens 18 mensen zijn omgekomen, waaronder vier kinderen , en 60 anderen gewond zijn geraakt”, aldus Turk in een verklaring.

“De fundamentele beginselen van het internationaal humanitair recht betreffende de bescherming van burgers moeten worden gerespecteerd.”

Jammer genoeg heeft de VN-functionaris zich nog niet uitgelaten over de handelwijze van zowel Hamas als Hezbollah, die al jaren geld en wapens verbergen in en onder ziekenhuizen, scholen, etc. Zoals Telegraaf-columnist Ronald Plasterk opmerkte: “Israël gebruikt wapens om hun burgers te beschermen, Hamas (en ook Hezbollah) gebruikt burgers om hun wapens te beschermen”.

Het Libanese ministerie van Volksgezondheid bevestigde dinsdag dat er minstens 18 mensen zijn gedood bij deze aanval, waaronder vier kinderen. In totaal zijn bijna 2.500 Libanezen gedood bij Israëlische aanvallen sinds het begin van het conflict, zowel burgers als strijders. Het aantal gewonden van eenzelfde operatie in de buurt van het Rafik Hariri University Hospital is minstens 60, aldus het ministerie.

In Noord-Israël is Hezbollah doorgegaan met het afvuren van veel drones op burgerdoelen in de belangrijke havenstad Haifa. Alarmsirenes klinken regelmatig in het hele gebied. Het Israëlische leger heeft ook, zij het met enige vertraging, gemeld dat Hezbollah-kopstuk Hashem Safieddine niet meer bij het diner zal verschijnen na een luchtaanval op Beiroet eerder deze maand. Er werd verwacht dat hij Nasrallah zou opvolgen als secretaris-generaal van Hezbollah.

Nu niet meer.


0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties