Minder stoer doen

Vandaag werd ik door een voormalige collega gewezen op de laatste NAVO-evaluatie van de gevechtskracht/gevechtswaarde van de Nederlandse Krijgsmacht en het was een uitermate triest verhaal.

In dit artikel worden de kernpunten die zich uitstrekken van defensiebudget via krijgsmachtdelen (grondcomponent/KL, Maritieme component/KM en Luchtcomponent/KLU) naar een algeheel overzicht van de gevechtkracht/gevechtswaarde van de Nederlandse Krijgsmacht uit die laatste ‘Defence Planning Capability Review’;NATO’s biennial report on the Defense of the Netherlands” (gepubliceerdop5 augustus 2024) van kanttekeningen voorzien.

Defensie budget

The proportion of GDP devoted to defence is expected (!) to increase significantly and meet the NATO guideline of at least 2%. While expenditure trends are positive, the Netherlands will need to further increase spending if it is to meet its NATO commitments.

Omdat de evaluatie spreekt over  investeringen en exploitatie van de Nederlandse Krijgsmacht en slechts een deel (80% of minder) van het defensiebudget naar de krijgsmacht stroomt (door vervuilingen en geld plus materieel/materiaal/munitie naar de Oekraïne) zal Nederland zolang de SMO/oorlog op Oekraïens grondgebied voortduurt die ondernorm van 2% niet kunnen realiseren. Hoe mooi budgetontwikkelingen door verantwoordelijke politici ook geschilderd worden; het moet voor de samenleving duidelijk zijn dat op een vaak semantische wijze die ontwikkelingen op een positieve en vooral optimistische manier over het voetlicht worden gebracht.

Grondcomponent/KL

The Netherlands is limited in its ability to fight today in the Land environment. The brigades suffer from shortfalls in firepower, CS and CSS assets, and low readiness (personnel, insufficient training, low levels of critical spare parts and BDMs).

The heavy infantry brigade (43 Mechbrigade in  Havelte) is missing a heavy infantry battalion, and more critically, the medium infantry brigade (13 ltbrigade in Oirschot) is missing two medium infantry battalions and can only be provided at low readiness. It is
recommended to procure its own armour for its armoured battalion (Main Battle Tanks gewschikt voor moderene oorlogvoering.) The airmobile brigade (
11 LMB in Schaarsbergen)also cannot be provided at the requested readiness.

Afb: Jan Molenveld

Alle stoere paatjes ten spijt die via diverse media over het land werden uitgestrooid, verkeert  de grondcomponent van de Nederlandse krijgsmacht – volgens de kenners in Brussel en Mons – in een deplorabele staat. Het is misschien wijs om niet steeds maar de grote broek aan te trekken en luidruchtig te verklaren dat wij – de grondcomponent /KL – zijn gereed om de strijd met Moskou troepen aan te gaan. Het oefenen in Litouwen etc, is nog steeds een scenario – en tijd-gedreven demonstratie van procedures en processen in een begrensde omgeving waar de belangrijkste elementen van een oorlog niet geoefend (kunnen) worden. De Nederlandse grondcomponent stelt wat slagkracht betreft in het internationale veld, niets voor.

Maritieme component/KM

The navy’s current inventory and replacement plans generally meet its NATO’s Capability Targets. Of immediate concern are the persistent qualitative and readiness shortfalls that negatively impact the Netherlands ability to warfight in the maritime domain today.


Shortages of long-range SAM’s and heavyweight torpedoes and enduring staffing and spare parts shortfalls continue to reduce ship availability.
The navy is encouraged to urgently fully staff its fleet

Ook bij de Marine is het alle hens aan dek, omdat die net als de grondcomponent niet beantwoordt/voldoet aan internationale slagkracht en readiness criteria. De tekortkomingen beperken ontplooiingen in Blue (kustwateren) – en Brown (open zee) water missies in grote mate. Dat betekent dat de Marine slechts een beperkte bijdrage kan leveren aan maritieme NAVO opdrachten.

Luchtcomponent/KLU

The Netherlands Airforce meets most of its aerospace targets with some quantitative and qualitative shortfalls. However, the planned number of F-35s remains insufficient to meet NATO readiness requirements, and personnel shortages persist across the air forces.

Het is een eenzijdig verhaal met een trieste strekking en toonzetting. Ook de luchtcomponent/KLU van de Nederlandse Krijgsmacht heeft net als grondcomponent/KL en maritieme component/KM zijn problemen in kwalitatief en kwantitatief slagkracht opzicht, waardoor het optreden in een 4-D raamwerk vooral op het gebied van luchtverdediging en bescherming van het nationale grondgebied sterk wordt beïnvloed. Het is een teken aan de wand dat de NAVO de kostenvretende beperkingen van de JSF niet heeft verwerkt. Vermoedelijk, omdat die betrekking hebben op alle NAVO-lidstaten die de lokroep van de VS niet hebben kunnen weerstaan om de JSF aan te schaffen.

Logistiek!

Shortfalls in logistics, medical, and in-theatre airlift will persist in port, rail, air terminal units, convoy support centers, staging area -, transport and supply units that will not be implemented without additional financial resources.

Na 25 jaar (1980-2005) op nationaal en internationaal gebied de manoeuvre – en logistieke problematiek van dichtbij ervaren te hebben, is het mij duidelijk geworden dat niet de eis van de manoeuvre commandant in de trant van “logistiek moet er altijd zijn als ik die nodig heb“, maar het adagium “geen logistiek betekent geen manoeuvre en dus  geen succes op het gevechtveld“ opgeld moet doen.

De logistieke problematiek is niet alleen van belang voor het opwerken en handhaven van gevechtskracht, maar beïnvloedt ook de looptijd van gevechten en het snel kunnen verplaatsen van gevechtskracht in de gevechtsruimte. De fysieke en digitale bescherming van die taken zou een primaire rol moeten spelen in gevechtsplannen en dat is in het Westen nog steeds niet het geval. Hoop doet leven.

Samenvattend

The Netherlands should address its gaps in logistics, medical, and in-theatre airlift, particularly its ability to meet theatre and tactical requirements simultaneously; as well as fully fund the capability targets it has accepted in the medium term. Some progress is expected in its theatre-level enabling capabilities however, this will be at least seven years late, which is of significant concern given the importance of the Netherlands’ role as a transit nation for the reinforcement of continental Europe.  Recruitment and retention have been a long-standing problem for the Dutch Armed Forces. Personnel shortages are preventing brigades, ships, and squadrons from meeting NATO readiness requirements and, preventing their deployment.

Om je rot te schamen

Een krijgsmacht die zijn drie gevechtskrachtcomponenten op slagkracht en vooral op logistiek gebied niet op orde heeft, moet vaststellen dat die problematiek de geloofwaardigheid van de nationale krijgsmacht geweld aan doet. En wel zodanig dat internationaal de vraag gesteld moet worden: welke bijdrage de Nederlandse Krijgsmacht feitelijk kan leveren aan Internationale missies en opdrachten. Dat doen de heren in Brussel en Mons dan ook.

In feite weerspreken de vaststellingen van deze evaluatie, de stoere praatjes van verantwoordelijk bewindslieden, faciliterende opper – en vlagofficieren en verantwoordelijke commandanten van eenheden die deel uitmaken van de drie componenten van gevechtskracht. Zolang het Sinterklaasbeleid richting de Oekraïne op dezelfde schaal doorgaat, zal de Nederlandse krijgsmacht niet in staat zijn om aan (inter-)nationale verwachtingen te kunnen voldoen en niet beantwoordt aan de NAVO-wens van solidariteit, samenhang en samenwerken en de expeditionaire eis in tijd en plaats zoals die in de twee laatste ‘Strategische Concepten’ van 2010 en 2019 dik onderstreept staan.

Feitelijk is Nederland, ondanks dat het na veel elleboogwerk erin geslaagd is zich in de voorste rijen van de Kiev steun te dringen, een weinig betrouwbare NAVO lidstaat. Een die wat gevechtswaarde betreft al decennia niet kan beantwoorden aan NAVO eisen en wensen van andere NAVO lidstaten. Nederland kan niet eens het gevecht van gisteren voeren. Volgens Brussel en Mons duurt het wellicht nog vijf tot zeven jaar voordat de Nederlandse krijgsmacht in staat is om het gevecht van vandaag te kunnen voeren en in het verlengde is het gevecht van morgen een utopie, een fata morgana.

Waarschuwingen die al sinds 1993 in de gangen van het regeringsgebouw resoneren, zijn door kortzichtige politici en faciliterende militairen in het ronde archief gegooid. In dat ronde archief zijn alleen al van mijn hand bijna 50 artikelen/columns verdwenen. En kijk waar de Nederlandse Krijgsmacht nu volgens NAVO staat.  De heren Nederlandse opper- en vlagofficieren die de laatste maanden stoere taal uitbraken, moeten nog maar eens die laatste evaluatie goed bestuderen en voortaan op scherm en in de krant wat minder stoer doen. Luisteren naar anderen, bestuderen van het geschrevene en toepassen wat mogelijk is. Kritiek en commentaar komt vaak uit monden van mensen die het beste voor hebben met de Krijgsmacht. Vaak personen die decennia hun leven hebben willen geven voor het voortbestaan van Nederland.


0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Koddebeier
5 maanden geleden

En alsof er nog niet genoeg ellende is in de krijgsmacht schaffen we ook nog Franse onderzeeërs aan.
Hebben ze daar in Den Haag nou nog geleerd van het aanschaffen van buitenlands spul ?????? JSF, Fyra treinen, terreinwagens. Mercedes, De Karel Doorman enz, enz

ronald.dunki
5 maanden geleden

Het ontnuchterend relaas van een roepende in de woestijn dat ook – ‘pars pro toto’ – op dit land als geheel toepasselijk is. Ondanks de velen die decennia lang bloed zweet en tranen hebben gegeven voor het voortbestaan van Nederland….