De kijk van een hooggeplaatste, Westerse militair

In april 2024 heeft generaal Cavoli, de hoogste Amerikaanse militair in Europa, tijdens twee hoorzittingen de leden van het Congres ervan kunnen overtuigen om de gevechtskracht levering  ter waarde van $60 miljard goed te keuren.

Kort na zijn twee presentaties ging het Congres door de bocht. In die twee hoorzittingen  voor de leden van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. belichtte hij de operationele toestand in de Oekraïne en zijn visie op heden en toekomst. De informatie in dit artikel  komt van de Belgische website De Morgen , omdat geen van de Nederlandse MSM noch analisten van alternatieve websites die informatie bestudeerd en gepubliceerd hebben.

Generaal Cavoli.

Gevechtskracht

Volgens Cavoli heeft Rusland de voorbije twee jaar vooral verliezen geleden bij de landstrijdkrachten, met meer dan 2.000 verloren tanks en 315.000 gewonde en gedode soldaten. Maar, zo waarschuwde Cavoli meteen, “Rusland bouwt die strijdkracht veel sneller dan wij oorspronkelijk hadden ingeschat opnieuw weer op. Meer zelfs: het Russische leger is nu zo’n 15 %t groter dan toen het Oekraïne binnenviel.”

Kanttekening #1: Ongetwijfeld komen die cijfers uit westerse militaire en Civiele inlichtingen kanalen, maar het blijven schattingen, die vaak 25% tot 35% hoger zijn dan de reële getallen. Het verliezen volume kan afgelezen worden aan de gevechtsvorm, de ingezette wapensystemen en de daarop afgestemde mobilisatie rondes. Ik schat dat het volume slachtoffers in 2023 een factor 4 tot 5 kleiner was dan in 2024. In 2023 was het hoofdzakelijk tegenhouden achter een uitermate sterke defensielinie met een overwicht aan lucht- en artillerie steun, de grootste verliezen werden geleden in de vleesmolen van Bakhmut en tijdens de strijd om een inbraak en doorbraak van de Dekkingszone te voorkomen. Westerse inlichtingenstructuren schatten de verliezen toen op een kleine 30.000 met de kanttekening dat de grootste verliezen te vinden waren bij de Wagner PMC en de strijdmachten van de twee proxy republiekjes. In feite mogen die niet meegeteld worden als verliezen bij de reguliere RF (Russische krijgsmacht). Ik ben ervan overtuigd dat het verliespercentage met een factor 2 en misschien wel 3 is opgelopen nu eind 2023, eerste zes maanden van 2024 de RF in de opmars/aanval is gegaan en verliezen heeft geleden bij de strijd om iedere AFU (Oekraïense krijgsmacht) versterkte positie zoals de gevechten op Avdiivka en de kleinere oorden die op de diverse opmarsassen op weg naar de Dnjepr bruggen geslecht moesten worden.

Poetin heeft in zijn perspraatje van 4 uur op 14 december 2023 een tip van de slachtoffer en mobilisatierondes opgelicht.

  • Moskou had tot dat perspraatje twee mobilisatie rondes doorgevoerd: de eerste in 2022 van 100.000 man om de sinds de start van de SMO ingezette aantal van 240.000 te versterken, verliezen aan te vullen resp. af te lossen en een tweede mobilisatieronde eind 2022/begin 2023 van 300.000 die sinds het begin van 2023 op de diverse opleidingscentra in Rusland werden voorbereid op een ontplooiing op Oekraïense  bodem en medio 2023 gevechtsgereed zouden zijn.
  •  Vermoedelijk is van het SMO-volume ongeveer 50.000 man in 2023 niet meer op de Oekraïense slagvelden teruggekeerd. Die gevechtsverliezen in de personeelssterkte zijn aangevuld met de 100.000 militairen die eind 2022 begin 2023 hun opleiding en training hadden afgerond. Door die berekening kwam ik zelf al uit op rond de 550.000 waarvan 40.000 tot 50.000 niet meer op de Oekraïense  slagvelden zouden terugkeren.
  • Een nieuwe mobilisatie ronde voor dienstplichtigen achtte hij gezien 500.000 vrijwilligers die zich tot de dag van dat perspraatje hadden aangemeld, niet nodig.

In 2023 groeide het aantal Russische militairen aan het front op die manier van 360.000 tot rond de 500.000 in april 2024. Cavoli wees erop dat het Kremlin de militaire oproepleeftijd heeft opgetrokken van 27 naar 30 jaar, “wat de groep beschikbare dienstplichtigen jarenlang met 2 miljoen verhoogt”. Opmerkelijk in zijn uitleg was dat hij benadrukte dat de RF weliswaar zware verliezen had geleden, maar die verliezen in een tijdspanne van een paar maanden weer had kunnen compenseren en zelfs in staat zou zijn geweest om de gevechtskracht op de verschillende opmars assen te versterken. Opmerkelijk omdat Moskou/RF (de opschaling van een rekruut tot een volwaardige militair die aan het front zijn taken succesvol kan uitvoeren, op zes maanden stelt.

Op 22 maart 2024 kondigde de Russische Minister van Defensie Shoigu de oprichting van twee nieuwe Legers aan , waaronder veertien (14) nieuwe divisies met een personeelscomponent van 10.000-15.000 per divisie en zestien (16) nieuwe divisies met een personeelscomponent van 3.000-5.000 per divisie. Deze slagkracht is groter dan die van Duitsland, Groot-Brittannië (VK), Frankrijk, Polen, Letland, Litouwen, Estland, Tsjechië, Kroatië, Finland, Zweden tezamen). Een deel van die gevechtskracht is ingezet in het noordelijke front om steden en oorden in  het grensgebied buiten het bereik van de AFU-wapensystemen te krijgen.

Hoe dan ook het schatten van een verlies aan slagkracht en gevechtskracht en de gevolgen voor gevechtskrachtverhoudingen blijft een subjectief gegoochel met sterk propagandistische trekjes.

Cavoli benadrukte in zijn presentaties de effecten van de wapenindustrie als een belangrijke component van de logistieke ondersteuning van de SMO-gevechtskracht. Dankzij de overschakeling in 2022 op een oorlogseconomie groeit de productie van militair materieel met de dag en is Moskou in staat om zijn gevechtskracht op het gewenste niveau te krijgen en te houden teneinde successen in de Oekraïense beemden te boeken.. “Rusland is op weg om dit jaar 1.200 gevechtstanks te produceren of op te lappen, en minstens 3 miljoen artilleriegranaten te produceren. Dat is meer dan drie keer zoveel als wij aan het begin van de oorlog dachten, en meer dan alle 32 NAVO-landen samen produceren.”

Kanttekening #2: Rusland krijgt bovendien steeds meer hulp krijgt van bondgenoten als Iran en Noord-Korea. Dat laatste land zou bijvoorbeeld al 6.700 containers met daarin mogelijk nog eens 3 miljoen artilleriegranaten naar Rusland gestuurd hebben. Met Iran zijn contracten afgesloten om duizenden kamikazedrones te produceren. Ook de Russische luchtmacht blijft een niet te onderschatten tegenstander: tot nu toe schijnt slechts 10% van zijn luchtvloot ingezet. De Russische marine heeft weliswaar in de Zwarte Zee klappen gekregen, maar op andere plekken “bevindt de Russische maritieme activiteit zich zeer duidelijk op een hoogtepunt….de ernst van dit moment kan niet overschat worden”. Een van de missiegebieden is vanzelfsprekend de Atlantische Oceaan/Noordzee.

Lerende organisatie

Toch was dat alles volgens Cavoli nog niet eens “het meest zorgwekkende”. Wel “het feit dat de Russische krijgsmacht het afgelopen jaar bevestigde snel te leren van gemaakte operationele en logistieke misvattingen en zich tactisch, technisch, technologisch en logistiek snel aan te passen aan uitdagingen van het slagveld…..de Russische krijgsmacht is een lerende organisatie geworden die nog maar weinig lijkt op de chaotische groep die Oekraïne twee jaar geleden is binnengevallen…ongeacht de uitkomst van de oorlog in Oekraïne zal Rusland groter, dodelijker en agressiever tegenover het Westen zijn dan toen het Oekraïne binnenviel.

Cavoli’s belangrijkste boodschap aan de Amerikaanse Congresleden was dan ook duidelijk: zonder extra hulp uit de VS is Oekraïne verloren en wenkt de nederlaag. “De ernst van dit moment kan niet overschat worden: als we Oekraïne niet blijven steunen, kan het land de oorlog verliezen. Zonder onze steun zullen ze niet kunnen winnen.”

Tien tegen een

Cavoli bevestigde dat Rusland net als de voorbije maanden op het gebied van artillerie munitie nog altijd een overwicht van vijf tegen één heeft: “Rusland vuurt dus vijf keer zoveel artilleriegranaten af richting de Oekraïners dan omgekeerd. Maar al binnen enkele weken – ik spreek dus niet over maanden of over een hypothetische situatie – kan dat tien tegen één worden. En als de ene partij kan schieten en de andere kan niet terugschieten, is het heel eenvoudig: de partij die niet kan terugschieten, verliest.” Voor Cavoli zou dat het slechtst mogelijke scenario zijn: “Als Oekraïne faalt in dit gevecht, zullen de problemen verder uitdijen, te beginnen met Europa. Het is mogelijk – en waarschijnlijk – dat Rusland zijn agressieve gedrag zal voortzetten. Het staat vast dat ze aangemoedigd zullen zijn. En het staat vast dat ze een leger aan het uitbouwen zijn dat ertoe in staat is”.

Kanttekening #3: De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Mike Johnson, weigerde maandenlang een stemming te houden over een wetsvoorstel dat Oekraïne voorziet van nog eens $60 miljard (€ 56 miljard) aan steun.. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky benadrukte tijdens zijn bedeltochten langs Westerse hoofdsteden herhaaldelijk dat zijn land de oorlog verliest als het Congres het miljardenpakket niet zou goedkeuren. Het pakket zou voorzien in de levering van belangrijke wapens en munitie, maar komt grotendeels in de zakken van de Amerikaanse wapenindustrie terecht. Serieuze volgers verwachten geen wonderen op Oekraïense slagvelden en benadrukken de symboliek van deze geste.

Persoonlijk wordt ik moe van dat voortdurend getrommel op de agressiviteit en veronderstelde landhonger van Moskou door het Westen (politici en faciliterende militairen). Ook Cavoli slaat weer op die trommel en zijn schildering was er duidelijk op gericht om Congresleden en m.n. die in het Huis van Afgevaardigden “uit te nodigen” (in de strekking van pressen) wapens en munitie te leveren. Geen woord over een tekst in de trant van: “probeer het liever aan de onderhandelingstafel op te lossen”, maar “liever meer doden en schroothopen van staal op de gevechtsvelden”.

Contradictie

Triest is dat zelfs een realistische militair als Cavoli het politieke narratief faciiliteert en zich tegenspreekt door:

  • te benadrukken dat steeds meer landen Moskou ondersteunen met munitie (Noord Korea), gewapende drones (Iran), koop van olie en gas (  China en India) en politieke steun voor de juiste actie op Oekraïense bodem (BRICS).
  • wijzen op de consequenties van de groeiende productiecapaciteit van de Russische wapenindustrie die in een oorlogsstatus verkeert
  • wijzen op de overheersende en niet tanende RF gevechtskracht van lucht- en maritieme component en slagkracht van artillerie en manoeuvre van de grondcomponent en de consequenties voorde AFU.
  • wijzen op de grote voortzettingcapaciteit van de RF personele component.
  • benadrukken van het groeiende innoverende en creatieve vermogen en lerende lenigheid van de RF.

Doch desondanks doet men voorkomen dat levering van Westerse wapens en munitie een overwinning van Kiev op Moskou zeer waarschijnlijk zou maken en het feit negeert dat door het gebrek aan mankracht, kennis, kunde en ervaring steeds meer NAVO-militaire specialisten de complexe westerse wapensystemen moeten besturen en bedienen en dus het werk moeten gaan doen voor Kiev. Het is ook duidelijk dat noch politici noch faciliterende militaire autoriteiten de Russische filosofie achter de inval zich eigen willen en kunnen maken. Niemand bestudeert serieus de teksten van Poetin of de uiteenzetting van Medvedev over de reden waarom Oekraïne het doel is geworden van de SMO. Het tekent de begrensde blik die het Westen heeft. Dat is veel beangstigender dan de gevechtskracht van de RF. Het duidt er op dat het Westen zichzelf voortdurend in de weg zit en zijn bevolking laat bloeden voor een niet te winnen geweldsconflict. 


5 3 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
a.r.girbes sr
1 maand geleden

De KIJK ….. van Hooggeplaatste Ambtenaren in Nederland.

Honderden weggebruikers krijgen jaarlijks onterechte verkeersboetes als gevolg van een fout in de trajectcontrole. Vooral bestuurders van campers, bedrijfswagens en personenauto’s met fietshouders zijn de dupe. Dat meldt RTL Nieuws.
De apparatuur ziet deze voertuigen ten onrechte aan voor een auto met aanhangwagen. Die mogen niet harder rijden dan 90 kilometer per uur. Het Openbaar Ministerie weet dat dit probleem al tien jaar speelt, maar heeft er nooit voor gewaarschuwd. Het OM laat in een reactie aan RTL Nieuws weten dat jaarlijks tussen de tweehonderd en driehonderd bestuurders van campers en bestelbusjes klagen over een onterechte boete. Onduidelijk is hoeveel mensen hun boete gewoon betalen. 
Het gaat om een ’technisch probleem’, aldus het OM, dat zegt te werken aan een oplossing. De trajectcontrole blijft ondertussen wel doorgaan, evenals de boetes.
Volgens persbureau Novum wil de Nationale Ombudsman opheldering van het OM en kondigt hij een eigen onderzoek aan. 
Nrc. 17 6 2013

Dat de situatie al tien jaar speelt, is het bewijs dat het een bende is bij het OM.

En de situatie met de Trajectcontroles is nog steeds niet voorbij. 7 Augustus 2024.
En…….. dat het om een technisch probleem gaat, is de grootste NONSENS.
Welke ” classificatie ” kan ik nu aanhouden ? Dat het om honderden miljoenen gaat…… is wel bekend. Mr Dr Thierry Baudet noemde de trajectcontroles ….. in de tweede Kamer een MENSONTERENDE ZAAK.

mgjb
1 maand geleden

Charles
Dank voor deze zeer duidelijke analyse!
Hans

ronald.dunki
1 maand geleden

Charles,

Momenteel speelt de dreiging van een drievoudige aanval op Israel door Iran, Hezbollah en de Houthis – als de ayatollahs kans zien e.e.a. te organiseren..

Israel heeft in deze fase van het Gaza conflict vermoedelijk al een heel concrete behoefte aan het op peil brengen van hun wapen- en munitievoorraden door (de door Israel’s grote vijand Obama gemanipuleerde) Joe Biden, maar pleegt niet te wachten op onheil dat op hen af kan komen.

Ik vermoed dat de lafbekken in Iran zullen proberen om zelf zoveel mogelijk buiten schot te blijven van de Israelische (‘preemptive’) strike met het oog op hun illegale kernprogramma en daarom het door hen zwaar bewapende Hezbollah voor hun karretje te spannen.

Zou jij dit gecompliceerde scenario kunnen analyseren en van een eventuele prognose voorzien?

ronald.dunki
1 maand geleden

Wie in extremis profiteren van het door hen en hun maatjes aangejaagde conflict in de Ukraïne zijn de criminelen van het ‘military industrial complex’ en de puissant rijke ‘neocon’ oorlogshitsers die –  https://www.csis.org/analysis/how-supporting-ukraine-revitalizing-us-defense-industrial-base  – van de tot april jl. door het Congress goedgekeurde US $ 113 miljard hulp aan de Ukraïne liefst $ 68 miljard in hun eigen zak steken !

De rest gaat voor een groot deel naar profiteurs in de Ukraïne die ook de landelijke infrastructuur voor eigen gewin voor een appel en een ei hebben verkocht aan profiteurs als Blackrock en Soros, die tien jaar geleden al de grootste buitenlandse investerder was met bijna één miljard Dollar….

Het gejammer over Noord Koreaanse en Iraanse steun aan Putin en de vermeende gevolgen daarvan op termijn voor Europa blijken in deze context aantoonbaar vals en achterbaks want het zal hen ‘worst wezen’ hoe het Europa vergaat. Zij worden daarin volop gefaciliteerd door de zieke farizeërs als van der Leijen die net zo’n hekel hebben aan de eigen bevolkingen. 

Zij zijn ook degenen die het historische voorstel van Jeltsin in en aan het Amerikaanse Congress om Rusland tot de NATO te laten toetreden hebben afgewezen en later eenzelfde initiatief van Putin nogmaals de nek hebben omgedraaid, want zij hebben een permanent vijandbeeld hard nodig om hun zakken te kunnen vullen. Vrede dient nergens toe!

Als Europese politici – de ‘woke’ stromannetjes van de Amerikaanse neocons – eindelijk eens zouden begrijpen hoe wij de slachtoffers zijn van die Amerikaanse chicanes en zij daar zelf nog eens een héél grote schep bovenop doen door hun eigen stompzinnige sancties vanuit Brussel, zouden zij de vredesinitiatieven van Orban omhelzen in plaats van veroordelen.

Wij zitten in een dodelijke mix van Amerikaans roofridder kapitalisme en salonsocialisme, die ook gestalte krijgt in de WEF en de Europese Commissie als ultiem laxeermiddel. De enige, vreemde, bedgenoten die daar effectief tegenstand aan kunnen bieden lijken Putin en Trump te zijn…

J.Blaak
1 maand geleden
Antwoord aan  ronald.dunki

Helemaal mee eens.
De ellende is dat al die deugkneuzen van politici tot leunstoel generaals op die posten zitten waardoor de controlemechanismes tot nul zijn gereduceerd.
Het zou mooi zijn als er nu wetten zouden zijn die deze openlijke verraders in de toekomst aan de galg zouden brengen, zonder enig pardon.

Laatst bewerkt op 1 maand geleden door J.Blaak
a.r.girbes sr
1 maand geleden
Antwoord aan  ronald.dunki

***Wij zitten in een dodelijke mix van Amerikaans roofridder kapitalisme en salonsocialisme, die ook gestalte krijgt in de WEF en de Europese Commissie als ultiem laxeermiddel. De enige, vreemde, bedgenoten die daar effectief tegenstand aan kunnen bieden lijken Putin en Trump te zijn…***. Aldus de laatste alinea van Uw commentaar. ***

Als we ” even dieper nadenken” dan zitten we dus ** opgescheept met een groep mensen dewelke eigenlijk pure criminelen zijn””.
Daartegen ” in geen kruid gewassen, omdat met geld strooien de aasgieren in grote getale er op af komen en deze ** geen moreel besef hebben wat ze werkelijk doen” en de consequenties niet overzien. Het totale morele verval is in de westerse wereld een zéér groot probleem. En……… dat schrijft Drs Geert Mak ( historicus ) ook in zijn boek “” In Europa “.
***Het bombardement van zondag 23 augustus 1942, op Stalingrad werd een van de zwaarste van de tweede wereldoorlog. Wie niet in de schuilkelder zat overleefde het niet. Ongeveer 40.000 mannen, vrouwen en kinderen verbrandden, stikten of kwamen om onder het puin.***.
De consequenties van “” Krankzinnigheid ” ,ideologische waanzin inzake ” een ” sociologisch experiment” , op zeer grote schaal genoemd, zoals dat in de ” criminologie ” wordt gesteld omdat alle factoren die tot misdaad kunnen voeren.” Dergelijke waanzin beteugelen is onbegonnen werk.
Als we de ” jodenvervolging er bij tellen ” dat moeten we constateren dat de mensen nog in het begin van zijn/haar bestaan is en slechts de instincten ” intelligentie noemen”. Immers: Het blokkeert ook het denken en het aanvaarden…….. Dr Jan Terlouw, ( 93 jaar ) beseft nog steeds niet wat de tweede wereldoorlog heeft veroorzaakt.