Prikbord nr 908 

Waarom moeten rokers gedwongen afkicken door hun verslaving steeds duurder te maken, terwijl drank- of drugsverslaafden gewoon kunnen doorgaan?

Rokers kosten geen politie-inzet, veroorzaken geen (huiselijk) geweld of verkeersongelukken, maken zich niet ongeschikt voor hun baan, tenzij ze ziek worden, en veroorzaken geen criminele smokkelcircuits in het buitenland waarin honderden miljoenen omgaan. En als 50% van de bevolking kanker krijgt, dan zijn daar beslist andere oorzaken voor dan alleen roken. Dus blijven slechts de medische kosten over, maar zijn die hoger dan de kosten van medische fouten en 40% (veertig !) onnodige ingrepen door onjuiste diagnoses of het verdienmodel? Of de kosten van levenslange uitkeringen en begeleiding of sportblessures? Terwijl rokers gemiddeld korter gebruik maken van allerlei voorzieningen, woningen en auto’s.

Arm en rijk

Ook het CPB lijkt geïnfecteerd of geïnfiltreerd door het ‘maakbaarheids-denken’ over de samenleving. Arm en rijk in dezelfde wijk zou voor meer contacten zorgen, maar met welk resultaat? Want niet alleen rijke mensen zijn selectief in hun sociale contacten en bepaalde bevolkingsgroepen kunnen hun jaloezie, klassenhaat of andere afkeer uiten, bijv. door het bekrassen van auto’s, leksteken van banden of bekladden van muren. En dan hebben we nog de activisten en de gemeenschappen die contacten van of met hun vrouwen niet op prijs stellen. Hoe dacht het CPB overigens die mix van woningen en ‘gemengde’ scholen te realiseren; ‘arme’ (tiny?) huizen op kleine stukjes dure grond en ‘rijke’ huizen op grote lappen? En wie op de stoep staat van een multimiljonair in Wassenaar, kan tot een boete worden veroordeeld wegens ‘stalking’ of schending van de privacy. Nederland heeft heel andere problemen dan de luchtfietserij van adviseurs die ‘oplossingen’ willen voor niet-bestaande problemen, want de scheiding tussen arme en rijke mensen bestaat al sinds de herenhuizen, particuliere scholen en villawijken uit vorige eeuwen. Alleen in treinen is het verdwenen, maar niet in vliegtuigen. Maar wie woningen wil bouwen in de tuinen van ‘onze’ paleizen, heeft mijn zegen. Doch dat is zelfs op Soestdijk, De Zwaluwenberg, Het Loo en het landgoed van Marcel van Dam verboden. Het zou ook weinig veranderen aan de sociale scheiding tussen elite en gewone burgers; daar liggen andere oorzaken aan ten grondslag, waarbij ook het onderlinge contact in villawijken te wensen overlaat. In tegenstelling tot de traditionele volksbuurten, overigens voordat nieuwkomers en straattuig het daar voor het zeggen kregen.

Asielfailliet

Het asielbeleid is failliet; niet alleen met dank aan Brussel of de Raad van State, maar vooral door de slappe houding van het parlement. In 2025 komen er 10.000 gelukszoekers méér hier naartoe, omdat de kans op afwijzing uiterst gering is. Dit kost 1 miljard extra en niemand vraagt zich af waarvan dit betaald wordt. Als Defensie een miljard meer zou vragen, kwamen er dagenlange discussies is de Kamer. Het wordt tijd dat de uitgaven voor asielopvang worden meegerekend met de bijdrage aan Brussel, dan zouden er snel EU-maatregelen komen. Overigens zou ook de Algemene Rekenkamer onderzoek moeten dan, want hoe kan het zijn dat 10.000 extra nieuwkomers elk € 100.000 kosten (per jaar!)? Dus geen 27.000 of 54.000, maar een ton! Het graaien en andere verspillingen laten zich ook illustreren door een opvangdorp compleet te ruimen voor een (Lowlands) muziekfestival. Niemand durft te zeggen waarom en wat dit kost, maar kennelijk lieten de organisatoren zich niet afkopen, zoals sommige gemeentes wel doen. Dit land is niet gaaf, maar knettergek.

Derdelanders

De sabotage bij het uitzetten van veiligelanders heeft weer eens onthuld wie er in dit land de baas zijn: de Raad van State en de rechter. Want de derdelanders vanuit Oekraïne hier toelaten was een domme beslissing, net als die voor de dienstplichtigen uit Eritrea (en de rest van de wereld?), maar dat niet willen/kunnen terugdraaien is een absurditeit met grote gevolgen. Straks kan iedere gelukszoeker die reist via een land waar oorlog is, hier asiel aanvragen. Misschien niet met dezelfde luxe opvang, maar dat was juist deel van de Oekraïne-blunder waardoor die derdelanders niet meer weg willen. Straks ook niet terug naar Oekraïne waarvan nog steeds een groot gedeelte niet direct bij de oorlog betrokken is. Overigens is er tevens sprake van een Dublin-blunder voor alle vluchtelingen uit Oekraïne die via Polen, Duitsland en zelfs Engeland hier zijn gearriveerd.

Gijzelaars

Is het de wanhoop of een gebrek aan realiteitszin dan wel aan kennis van de aard van terrorisme, maar de eisen die door demonstranten aan de Israëlische regering worden gesteld, lijken zo uit het Hamas-handboek te komen. Inclusief de eis dat Netanyahu moet aftreden. Wat lost het op: eisen dat de regering ‘alles’ doet om de gijzelaars vrij te krijgen, maar de huidige inzet van soldaten en wapens vervangen door ‘onderhandelen’? Met wie en waarover? Hamas is slechts een verlengstuk van Iran, net als Hezbollah, en het uitruilen van gevangen terroristen tegen gijzelaars is niet in het belang van de terreurmanagers. Die fout heeft Israël al eerder gemaakt doordat het leven van een ontvoerde soldaat belangrijker werd geacht dan de straf van 1000 Palestijnen. En UNRWA deed de rest. Het heeft geleid tot 1200 afgeslachte burgers, een paar honderd gijzelaars (naast krijgsgevangen Israëlische soldaten) en 30.000 dode Palestijnen. Maar zelfs de verwoesting van Gaza kan Hamas niet bewegen om de gijzelaars vrij te laten. Want die zijn hun ‘wapen’ en chantagemiddel. Hoe absurd die eisen van de demonstranten zijn, laat zich illustreren met de volgende hypothese: Oekraïne geeft de strijd op om de soldaten in Russische handen vrij te krijgen, want hun levens zijn belangrijker dan die van de duizenden gesneuvelde soldaten. En zo denken de verwanten van de gijzelaars kennelijk ook over de Israëlische gesneuvelden die werkelijk ‘alles hebben gedaan’ om Hamas te dwingen zich over te geven. Terreur kan helaas alleen met contraterreur worden bestreden; ook al wil de VN dit niet zien. Want alleen dreigen met 10 gevangen Hamas-criminelen de doodstraf te geven voor elke omgekomen gijzelaar en vermoorde burger helpt niet, want Gaza heeft opnieuw bewezen dat dit de terreurmanagers niets interesseert, net als de ellende van de bevolking. Ze zijn pas verontwaardigd als een van hun kopstukken wordt uitgeschakeld.

Heineken-constructie

Naast de dividend-fraude van tientallen miljarden, die kennelijk uit Duitsland is ‘overgewaaid’, bestaat er de Heineken-constructie voor ‘legale’ ontwijking van dividendbelasting. Waarom zit de wetgeving zo gammel in elkaar en hoeveel (super)rijke Nederlanders maken hier gebruik van? Want als het bedrijf rechtstreeks die belasting afdraagt, is dit gedoogde misbruik helemaal niet nodig. Helaas zijn er nog andere trucs waar de wet niet in voorziet, maar dat wil de Kamer niet weten, net als de 6 miljard van het Parmelat-faillissement waarnaar naar verluidt onderzoek zou worden gedaan door DNB. Nooit meer iets van gehoord. En het dreigement van bedrijven die zo weinig mogelijk belasting willen betalen, dat ze anders naar het buitenland vertrekken, moet gewoon worden genegeerd. Er is elders genoeg werkgelegenheid en bij de scheiding der machten werden bedrijven niet genoemd, net als activisten. In Duitsland betalen bedrijven zelfs belasting aan de gemeente; geen reden dus om naar het oosten te verkassen.

Kredietrente

De kredietrente staat bij sommige banken al bijna op het wettelijke maximum. Hoe straks 14,9 % zich verhoudt tot de rente op spaartegoeden, is een raadsel, net als het wettelijke maximum. Is dit nu een vorm van gelegaliseerde diefstal van vooral ondernemers en minima, want het geld dat banken mogen uitlenen is vele malen het bedrag dat ze in ‘kas’ hebben?

Provinciaal toezicht

Er zijn gemeentes die niet zijn aangesloten bij de Nationale Ombudsman, maar een ‘eigen’ ombudsman hebben. Er zijn ook gemeentes met dubieuze contracten of (geheime) financiële afspraken met de plaatselijke voetbalclub of die geen integriteitsfunctionaris hebben of de Soc. Dienst hebben ‘uitbesteed’ – naar verluidt zonder politieke verantwoordelijkheid te (willen) dragen bij klachten– en gemeentes die geheime reserves hebben, de jaarrekening vervalsen of om onduidelijke redenen wethouders van elders binnenhalen of belastinggeld misbruiken voor verspillingen in de cultuursector. Doch wat is er aan de hand, indien dit alles zich in dezelfde gemeente voordoet; een kwestie van falend provinciaal toezicht? Minister Zalm heeft ooit geprobeerd om bepaalde gemeentes de pen op de neus te zetten, maar moest na een weekend zijn plan intrekken. Wellicht ook, omdat dit het gebrek aan provinciale daadkracht illustreerde, net als met de financiële manipulaties bij waterschappen en bij gemeentes met illegale uitkeringen aan gepensioneerde bestuurders of bij gemeentes met absurde rekeningen voor externe adviseurs of bij gemeentes waar een enveloppe met inhoud kon zorgen voor een huis of een vergunning, en bij de provinciale geldstromen naar de Jeugdzorg en busmaatschappijen? Want dit zou het falen van de betrokken provinciebesturen onthullen en de aandacht kunnen richten op hun boekhouding waarin soms al miljarden zijn verdampt van de verkoop van de provinciale stroommaatschappij (PEM). Hoe de miljoenen voor de opvang van Oekraïners worden besteed door gemeentebesturen, en waarom ze zoveel geld overhouden, wordt uiteraard niet onderzocht. Want stel dat je als provincie op fraude stuit…

Russische omkoping

Het is onbegrijpelijk hoe de Kamer zich heeft gestort op de mogelijkheid dat Nederlandse politici zijn omgekocht met Russisch geld. Alsof ze de geschiedenis van de EU en de ECB niet kennen, de omkoping van Orban, de rapporten van OLAF, de afgekeurde EU-jaarrekeningen of de ontmaskering van een Franse Eurocommissaris en van corrupte Europarlementariërs. En dan hebben we het nog niet over de nevenfuncties van Kamerleden, Commissarissen van de Koning, rechters, leden van de Senaat en diplomaten. Is het gespeelde onwetendheid of zijn sommige Kamerleden werkelijk zo naïef ? Een ding is duidelijk: minister De Jonge wenst geen onderste steen boven, net als in het Corona-onderzoek.

Scholen

Vroeger had je een Kleuterschool, waarvoor een opleiding tot kleuterleidster bestond, en een Lagere School met 6 klassen. Toen begon het waterhoofd aan ambtenaren bij het Ministerie van Onderwijs zichzelf te ‘bewijzen’: alles moest anders. Het resultaat was erbarmelijk op alle niveaus. En het houdt niet op: de Basisschool met 8 groepen moet volgens een van de vele ministers worden uitgebreid met een groep 0 door de Leerplichtwet aan te passen. Anders gezegd, waar vroeger meer dan genoeg leerkrachten waren voor de Kleuterscholen, moeten nu de tekorten worden verdeeld over extra groepen, want de ‘moeilijke’ leerlingen met een (taal)achterstand of dyslexie hebben extra aandacht nodig, de registratiebureaucratie is toegenomen – net als het management – en in de (te) grote klassen worden ook ADHD-leerlingen gepropt, evenals telefoon-verslaafden, onaangepaste leerlingen en leerlingen die zonder ontbijt naar school komen. Vroeger was niet alles beter, maar België laat zien wat wij door politiek gekonkel hebben weggegooid, terwijl hier leerkrachten uit het onderwijs weglopen of verder gaan als zzp-er en scholen het aantal lesuren hebben verlaagd!

Strategische blunder

Nederland staat op het punt een strategische blunder te begaan door het vernietigen van de pompinstallaties in Groningen; niet alleen voor ons land, maar ook voor Duitsland waar de kerncentrales zijn afgedankt. Media die het daarbij hebben over ‘gasboringen stoppen’, proberen kennelijk een link te leggen met de mogelijkheid om vanaf de Noordzee onder de Waddenzee te boren. Daar zijn de activisten uiteraard ook tegen. Maar de reactie van staatssecretaris Vijlbrief (D66) was kenmerkend voor politici die de blunder van hun belofte niet willen erkennen; dreigen met opstappen. Waarom deed hij dit niet toen de compensatiebelofte aan de Groningers niet werd nagekomen? Het gaat helemaal niet om de energieveiligheid van Nederland, maar om het ego van een politicus van een activistenpartij die het stoppen met oppompen niet genoeg vindt. En de schadevergoeding voor de Groningers wordt er niet door versneld, maar kan ook niet meer worden ‘terugverdiend’.

Taboes

In politiek Nederland lijkt een toenemend aantal taboe-onderwerpen te ontstaan, met name in het parlement. Het gaat vooral om Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingshulp, EU en VN, ECB en IMF, Justitie en Politie (Jeugdzorg, OM, Penitentiaire inrichtingen, IND, integriteit advocatuur, belangenverstrengeling rechters, politiemanagement etc.), Medische zorg en medicijnen, Thuiszorg en GGZ, Cultuursubsidies en Rijksgebouwendienst, Koningshuis en paleizen, milieu(maatregelen) en woningcorporaties. Is het een tekort aan kennis en interesse of zijn er geheime afspraken over gemaakt; ook met hoofdredacteuren? Want van een gebrek aan klokkenluiders is geen sprake: in kranten, brieven aan de Ombudsman of bewindspersonen: vele klokkenluiderswebsites en brieven aan de Kamer. Maar zelfs Fleur Agema (PVV), die door sommigen wordt gezien als een toekomstige minister van gezondheidszorg, kent blijkbaar niet alle dossiers over de verzekeraars, bureaucratie, verspillingen (ICT), medicijnprijzen, medische missers en het graaiende ‘management’.

Vijfde colonne

Zijn het alleen politici die door Russisch geld verlengstuk zijn geworden van de anti-NAVO propaganda? Sommige hoogleraren, publicisten en mediavertegenwoordigers lijken eveneens ‘besmet’. Wellicht is daar ook een andere verklaring voor te vinden, gezien de anti-Israël retoriek van vakgenoten, namelijk: voortgekomen uit activistische groeperingen.


Deel dit:
5 1 stem
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties