NPO: ongenuanceerd

Het ongenuanceerd Israël beschuldigen van ‘Apartheid’ is al eerder bekritiseerd door de NPO Ombudsman. Terwijl het toen een gast in het programma was die deze beschuldiging uitte. Nu was het de journalist zelf; presentatrice Natasja Gibbs van OP1.

In een vergelijkbare zaak die door Likoed Nederland is aangespannen, oordeelde de NPO-Ombudsman hier kritisch over. VPRO Buitenhof had Ken Roth van HRW – die te gast was in het programma – kritisch moeten bevragen over zijn beschuldiging aan het adres van Israël. De kijkers hadden geïnformeerd moeten worden dat die beschuldiging omstreden is.
NPO-Ombudsman Margo Smit oordeelde:

“Hier had een concrete verwijzing gepast dat gebruik van deze term internationaal omstreden is en ook door de Nederlandse overheid niet ondersteund wordt.”

Mevrouw Smit lichtte toe dat een presentator aan duidelijke journalistieke normen is gebonden:

“Een gast mag meningen hebben. Wel dient een journalistiek presentator de rol op te nemen van het bevragen van meningen, en door te vragen naar onderbouwing van beweringen. Dat is de kritische taak die een journalistiek presentator heeft. Daarnaast stelt de code dat terughoudend omgegaan dient te worden met beschuldigingen. Dat geldt in de praktijk ook bij uitspraken van gasten.”

Hieruit blijkt volgens Likoed Nederland overduidelijk dat volgens de journalistieke code een presentator zeker geen zware beschuldiging mag doen, als die omstreden is en slecht gefundeerd.

Want het omgekeerde is het geval: Israël is als democratische rechtsstaat uniek in die regio. Er is geen land in de wijde omgeving waar minderheden zoveel rechten hebben – zowel wettelijk als in de praktijk. Dit geldt voor alle religieuze en etnische minderheden, maar ook voor vrouwen en voor LHBTIQ+-ers.
De apartheid-beschuldiging is dan ook van de hand gewezen door onder andere de Amerikaanse, Engelse, Duitse en de Nederlandse regering.

De beschuldiging van Apartheid (volledige rassenscheiding) is daarbij erger dan de beschuldiging van institutioneel racisme. En die kan volgens de internationaal gangbare definities daarvan reeds aangemerkt worden als antisemitisch:

  1. “Denying the Jewish people their right to self-determination, e.g., by claiming that the existence of a State of Israel is a racist endeavor.”
    IHRA definitie van antisemitisme, die door veel landen en ook door de Nederlandse regering en Tweede Kamer wordt onderschreven.
  2. “Moreover, asserting that a country is a racist endeavour, by portraying ambivalent aspects of modern statehood in a demonizing manner exclusive to the State of Israel, is an attempt to undermine the international legitimacy of a country.”
    EU Handboek om antisemitisme te herkennen. 

De klagers hebben daarom een grote kans van slagen met hun klacht tegen OP1 en presentatrice Natasja Gibbs.


Welke rassenscheiding? Dit is de Arabische, islamitische vrouwelijke majoor Ella Waweya. (Foto IDF)

www.likoed.nl
info@likoed.nl


Opm. redactie Sta-pal: Maar wel Ongehoord Nederland een boete geven? Het schandaal NPO wordt steeds groter…

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Adri Ekstijn
1 jaar geleden

Lees dit boek van Shlomo Sand en men begrijpt acuut waarom men in het Westen Israel niet begrijpt!
9781788736619

1 jaar geleden

Als we het artikel van Likoed Nederland analyseren kom ik onverbiddelijk op het “” haatdragende “” en het absoluut onverdraagzame terecht . Deze “ natuurlijke afwijking is door de eeuwen heen in de hoofdrol gezet bij ernstige conflicten . Immers: Poetin ( Rusland ) heeft op grond van zogenaamd strategische en culturele beweegredenen besloten Oekraïne zowel militair als wel cultureel te willen vernietigen afgezien van de corruptie in Oekraïne, maar vergeten wordt dat de corruptie in Rusland zeker op het zelfde niveau ligt en de menselijke verhoudingen anders zijn dan in het westen . Onbewezen beschuldigingen komen uit de koker van zieke geesten en Vooringenomenheid is een deel daarvan . Het echte probleem Is meestal op grond van het «  onacceptabele « «  er doorheen loopt . Immers de feiten zijn anders en de « «  zieke geest «  kan de waarheid niet verdragen. Dat is een onuitroeibaar probleem .Hoe men er ook tegen aan kijkt, het is onoplosbaar en daarom zijn journalisten die altijd de waarheid boven tafel willen onmisbaar omdat deze de katalysator zijn. Om een conflict op juiste waarde te schatten : We weten toch dat er miljoenen verschillende meningen zijn, en vaak op grond van pure fantasie tot stand komen . We zien toch dat er een aanval door de NPO op OngehoordNederland , de nieuwe omroep , is gestart en ON een sanctie is opgelegd op grond van “ het breken van een code “ !!! Ik heb alle uitzendingen gezien en aangehoord en nu de opmerking maak dat ON slechts de waarheid heeft gepropageerd …… en juist die waarheid is voor de zieke geesten onacceptabel . En……… aldus onoplosbaar . Een nodeloos conflict is geschapen . En dat zijn er zeer velen . Er is te veel aandacht voor mensen die een tekort aan bevattingsvermogen hebben .

mgjb
1 jaar geleden

Heel goed dat er actie genomen wordt en ik hoop dat jullie succes hebben bij de D66 rechters.
Ik trek al dat domme gezever aan de praattafels niet meer.
Zolang het woke, links, anti Trump, anti Israel, voor de zieligheidsindustrie, klimaat hysterie en D66 is dan is het goed. Anders ben je een fascist en moet je onmiddellijk gecancelled worden.
Israel is de enige fatsoenlijke democratische staat in het middenoosten en ze moeten de hele tijd op scherp staan anders worden ze de zee in geduwd. En dat mag NOOIT gebeuren!