Veel verliezers en een winnaar

“Im Westen nichts Neues”. Aan die uitspraak moest ik de afgelopen weken denken. Het is wat het gefilosofeer over winst en verlies in de Oekraïne opmerkelijk stil in de Nederlandse media.

Vermoedelijk zijn allerlei westerse militaire kenners even weg; Kerstliederen zingen, cadeautjes uitwisselen en elkaar gelukwensen onder kerstboom en maretak. Moe van het maandenlang inhoudsloos gefilosofeer over de overwinning van Kiev en de naderende nederlaag van Moskou. Of is het schaamte over de onjuiste voorspellingen in dat gefilosofeer? Filosoferen op basis van informatie van bevooroordeelde media, denktanks, inlichtingenorganen, die het leveren van Kiev propaganda tot hun dagelijkse verdiensten rekenen. Resultaten die gekleurd worden door kopieergedrag en het buiten spel zetten van de ratio.

Propaganda

Afb: Stefans02 / Flickr

Aan de vooravond van de Russische inval was het al duidelijk dat het gewapende conflict op Oekraïense bodem op werkniveau (nationale samenlevingen oost en west van de Karpaten) veel verliezers zou opleveren. Het was toen al duidelijk dat in Brussel en Washington personen die streven naar een andere wereldorde, de lakens uitdelen en de Oekraïnecrisis als een uitstekende gelegenheid zien om het westen een Marxistische oriëntatie te geven. Ook was het toen al duidelijk dat Europese regeringen gevuld zijn met marionetten die braaf de destructieve ideeën van Schwab en Soros willen realiseren en daarvoor bereid zijn hun electoraten in de kou te laten staan.

Tien maanden lang hoor ik de ene dag dat de overwinning van Kiev voor de deur zou staan, de ander dag dat Kiev weer zware wapens en vooral veel geld eist. Omdat het zo goed gaat? Herhaaldelijk heb ik de schouders over die onevenwichtige en feitenloze nonsens opgehaald en constateerde dat Zelensky in die 10 maanden transformeerde in de Oekraïense uitvoering van Bagdad Bob. Met dit verschil dat westerse politici zijn woorden onvoorwaardelijk geloven. Woorden van een man die in 2019 als een corrupte boef door westerse politici werd weggezet en drie jaar later door diezelfde politici is binnengehaald als de vlees geworden Messias. Als zijn beslissingen en beloftes uit die drie jaar als maatstaf voor zijn eerlijkheid en geloofwaardigheid dienen, dan is er niets veranderd: hij was en is een corrupte boef die westerse naïevelingen met simpele woordtrucjes aan zich weet te binden.

Kiev aan de winnen de hand? Wat vertelde de vrouw die de Bundeswehr in drie jaar naar de afgrond heeft gepiloteerd in Brussel: “Es wird geschätzt, dass bis heute mehr als 20.000 Zivilisten und 100.000 Ukrainische Militärangehörige gestorben sind“. Als die uitspraak juist is, rijst de vraag hoeveel militairen er nog over zijn om de wapens te kunnen opnemen aan de diverse fronten? Een van de commandanten aan het front berichtte dat volgens hem Oekraïense militairen het gevechtsveld met bosjes zouden ontvluchten en vervangen worden door huurlingen, resterende leden van het Azov regiment en nationale eenheden. Het oproepen van zestig jarigen onder de wapenen is in ieder geval een bevestiging dat het met de personeelssterkte triest gesteld is. Net als in Bosnië is het een signaal dat Kiev zijn toekomst – jongeren en mannen in de leeftijdsband 20-40 jaar – voor een groot deel heeft opgesoupeerd. Wie moet dan na beëindiging van de gewelddadigheden een nieuw Oekraïne uit de as doen verrijzen? Iedereen die kan nadenken weet het antwoord wel.

Kolonel buiten dienst, Andrew Milburn, CEO van de PMSC Mozart[1] die maandenlang Oekraïense militairen opleidde en door Kiev werd ingehuurd om Wagner huurlingen kalt zu stellen, ventileerde zijn visie op de gewelddadigheden op Oekraïense bodem in een video.  Die visie is niet mals: “Ukraine is a corrupt f..up society run by f—up people…Ukrain soldiers kill dudes who surrendered and committ atrocities…they violate the Hague Conventions[2]….I did support war criminals because of international norms…. Ukraine’s insistence on full control over Crimea and Donbass is unrealistic… Ukrainian propaganda may be undermining their own cause with a “mantra of hatred” towards Russians. If you want people to defect or surrender, you can’t turn it into an ethnic conflict like Yugoslavia.. Ukrainian control of information and journalists is skewing the media reporting, which is reinforcing tactical mistakes and mitigating foreign skepticism of the Ukrainians.”..

Natuurlijk zullen kenners en politici die het erkende Oekraïne narratief ondersteunen, proberen de man in diskrediet te brengen. Niemand in Nederland kan echter vaststellen of zijn uitspraken wel of niet gebaseerd zijn op de realiteit en dus wel of niet juist zijn, of gechargeerd. Het is wel duidelijk dat zijn huurlingen het Oekraïense militaire optreden van nabij konden observeren en hun indrukken 180 graden anders zijn dan voorspellingen van filosoferende ‘kenners’ in Nederland. Kenners die hun inzichten ook baseren op vervuilde informatie uit Oekraïense bronnen. Het onderstreept de al vaak uitgesproken vaststelling dat je pas een mening kunt hebben als ontwikkelingen en gebeurtenissen met eigen ogen zijn waargenomen. Al het andere is propaganda.

Een naderende Oekraïense overwinning?

Minstens 22% van het Oekraïense akkerland is in Russische handen en groot deel van die 22% ligt in het Minsk-II-akkoord vastgelegde gebied dat als autonome districten bestuurd zou moeten worden. Westerse en Kiev’s pogingen om Moskou partij te doen worden in die Minsk II akkoorden mislukten, omdat Moskou van mening was dat het om een interne Oekraïense aangelegenheid ging. Het mislukken van het Minsk-II-akkoord en sinds 2014 de terroristische aanvallen op de twee proxy republiekjes waar 14.000 doden te betreuren waren en 1,5 miljoen naar Rusland vluchtten, waren voor Moskou blijkbaar legitieme redenen om op verzoek van Russisch sprekende etnische entiteit deze gebieden met geweld uit de greep van Kiev los te maken

De Oekraïne loopt leeg. Miljoenen bewoners zijn naar buurlanden, vooral het westen en Rusland gevlucht resp. geëvacueerd (sommige kenners noemen het deportatie, maar die discussie werd ook al gevoerd over het wegvoeren van inwoners van Srebrenica) en miljoenen staan geregistreerd als ontheemden in eigen land. Een derde (andere bronnen spreken zelfs van tweederde) van de elektriciteitscentrales is buiten dienst en 6 miljoen inwoners zitten zonder stroom. Hele steden zijn geëvacueerd, omdat die onbewoonbaar zijn geworden. Gelet op de te verwachten komende koude periode zullen nog eens honderdduizenden huis en haard verlaten en op weg gaan naar de buurlanden.

De Oekraïense Centrale Bank schat dat het BBP met 32% is gedaald (de vraag is of dat zo is, maar door het wegvallen van industrieën, transitopbrengsten en inkomsten uit voedsel exporten kan dat juist zijn), inflatie en werkeloosheid toppen op 30% en de landbouw zou een verlies hebben geleden van €23 miljard. Geen verrassing dat in veel regio’s honger geleden moet worden. Brookings berichtte onlangs dat de schade aan infrastructuur etc. minstens € 127 miljard bedraagt en Washington Post berichtte dat naast de $ 100 miljard die het westen al heeft toegeleverd, Kiev nog eens $ 700 miljard claimt voor de wederopbouw. Goede berichten voor westerse weldoeners die in het buitenland aan hun imago moeten werken, omdat het eigen huis op omvallen staat. De gewone burger zal opnieuw gedwongen worden de broekriemen stevig aan te halen. Bretels helpen daarmee.

Op papier wordt door de VS en Europese landen heel wat slagkracht aangeboden om de gevechtskracht te verhogen resp. op het noodzakelijke niveau te houden. Dat lijkt gezien de door Von der Leyen gemelde persoonlijke verliezen amper een haalbare kaart te zijn. Maar wie weet. Ondertussen raken westerse wapenarsenalen, munitiedepots en materieelvoorraden leeg, uitgeput. Om de gevechtskracht van de Oekraïense krijgsmacht op peil te houden, wordt die van een groot aantal Europese landen uitgehold. Politici spelen bewust Russisch roulette met de veiligheid van hun eigen samenlevingen.

Foreign Policy bericht dat zelfs de neoconservatieve Frederick Kagan (1970)[3] heeft toegegeven dat de NAVO niet is voorbereid op een gewapend conflict als in de Oekraïne: “De NAVO plant niet echt om oorlogen zoals deze te voeren, en daarmee bedoel ik oorlogen met een zeer intensieve inzet van artilleriesystemen en veel tanks en geschut”. Dat weet de echte militaire kenner al decennia en het lijkt er op dat ook deze man net als het gros van de Europese politici, decennia onder een steen heeft geleefd. Belangrijk is dat hij de uitspraken uit Brussel, Londen en Den Haag onderstreept dat “wij in oorlog met Rusland zouden zijn”.

Europese samenlevingen lijden onder de steeds omvangrijkere en scherpere sanctiemaatregelen tegen Moskou. Energieschaarste en voedseltekorten zijn de belangrijkste aandrijvers voor verarming. Nederland heeft inmiddels tienduizenden mensen uit de Oekraïne opgevangen en de verwachting is dat die mensenstroom voorlopig niet zal stoppen. Het geld om die mensen te steunen raakt op en stemmen worden luider dat net als in Polen de Oekraïner voor een deel van zijn opvang zelf moet bekostigen. Wrang is het wel.

Allemaal signalen dat het met een komende Oekraïense overwinning wel eens flink tegen kan vallen. Toch menen Rutte c.s. de gewapende strijd van deze – zoals die in de Nederlandse media worden benoemd “verdwaalde mensen” – met nog eens € 2.5 miljard te steunen, waardoor het totale steun bedrag om de Haagse conventies naar wil en eigen inzichten te schenden op € 3,5 miljard zal komen. Wat zegt dat van westerse politici? Dat ze van ellende in de achtertuin niets geleerd hebben. 27 jaar geleden meende het Westen met de VS als grote roerganger ook dat het sponsoren van geweld de enige optie was om een burgeroorlog te stoppen. Ten koste van tienduizenden militaire en civiele doden en gewonden, miljarden dollars en toelevering van veel wapentuig, munitie en materieel. Openlijk gewapend geweld stopte, de sluipende veenbrand niet. Etnische tegenstellingen kleuren nog steeds het dagelijkse leven. Bosnië déjà vu.

Deep State

Zijn er geen winnaars? Het is Bosnië-Herzegovina déjà vu. Terwijl de Oekraïners nog steeds uit hun eigen land vluchten en de rest van Europa lijdt onder de tegen Rusland opgelegde “maximale sancties”, profiteert de Amerikaanse Deep State (Democratische politici en hun aanhangers, Amerikaanse bewapeningsconcerns en afhankelijke denktanks) van de gewelddadigheden. Ten koste van de Oekraïne en zijn ongelukkige burgers. Niets van dit leed lijkt de verantwoordelijken van de Amerikaanse buitenlandse politiek te interesseren. Het draait alleen maar om het betaald zetten van Moskou en is het onvermijdelijke resultaat van de kortzichtige wereldbeschouwing in Washington, Geneve, Brussel en diverse politieke hoofdsteden, waaronder Den Haag..


[1] Zie artikel “Vooral Doorgaan

[2] Internationale verdragen op het gebied van oorlog en vrede en van het internationaal privaatrecht

[3] Amerikaanse wetenschapper aan het American Enterprise Institute en een voormalig professor in militaire geschiedenis aan de Amerikaanse militaire academie in West Point


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Adri Ekstijn
1 jaar geleden

Had het Westen, buiten humanitaire hulp, zich totaal niet met dit conflict bemoeid, dan zat iedereen in 2022 allang rondom tafel voor een afstemming tot autonomie voor de betwistte gebieden.
01 Mei 2022 had een mooie datum geweest, maar het neigt steeds meer naar een 22 Juni 2023.

Datums blijven namelijk historische veranderingen tot op de dag van vandaag bepalen, vooral voor diegenen die de geschiedenis van hun land beheersen.
Dat is al het grootste manco van het Westen met Nederland aan kop! ;-/

Joost Visser
1 jaar geleden

Ben even de weg kwijt. Volgens de Telegraaf staan toch de Ukraiense troepen voor Moskou? En volgens de AD is Wladiwostok toch bijkans ingenomen?

J.Blaak
1 jaar geleden

Klopt helemaal, goede uiteenzetting.
Misschien kunnen we als volk een claim indienen bij ons leeghoofden duo Rutte/Kaag als straks blijkt dat de beoogde doelen niet zijn behaald.
Een platgebombardeerd ukraine en de criminele uitbater Zelensky naar rustiger oorden is vertrokken met medeneming van de tegoeden, opgebracht door belastingbetalende burgers. Misschien dat dan de oogjes van deze warhoofden open gaan.
Te laat, dat wel, maar dan is er hopelijk dat Neurenberg Tribunaal.

ronald.dunki
1 jaar geleden

Dank Charlef voor deze lucide uiteenzetting van de situatie in de Ukraïne, wier leidende politici het afgelopen jaar ongeveer alle villa’s van meer dan € 5 Mio in Toscane hebben opgekocht, o.a. met geld dat Geert Wilders reclameert voor de Nederlandse bevolking.

Inderdaad ‘Bosnië-Herzegovina déjà vu’ en wie helpen de globalistische zakkenvullers in de Washingtonse Deep State en het idem militair-industriële complex om onze zakken leeg te schudden in hun bodemloze beurzen zonder ook maar één tel na te denken over de gevolgen voor de Nederlandse bevolking?

Uiteraard het onscrupuleuze duo Mark Rutte en Sigrid Kaag, voor wie een speciaal plaatsje in de komende Neurenberg Tribunalen gereserveerd mag worden.