Mooie verpakking, lege doos

De westerse kerstman geeft deze dagen met gulle hand wapens, materieel, munitie en logistieke voorraden aan de in lompen gehulde visionair in Kiev.

Tot midden oktober heeft zijn Amerikaanse elf meer dan $52 miljard in de Oekraïne gepompt. Het Europese elfje beloofde een gift van € 29 miljard, vond dat in vergelijking met zijn Amerikaanse collega wel wat mager en doet daar voor volgend jaar nog een keer € 18 miljard bovenop. Van de “hulpgelden” aan Kiev is meer dan 44% bedoeld voor militaire doelen.i

Op is op

Volgens Josep Borell, de Spaanse Hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid, zijn de wapen – en munitie voorraden van de meeste [Europese NAVO-) lidstaten ten gunste van Kievs strijd tegen Moskou, voor een groot deel opgebruikt. Dat is geen paniek uitspraak, want Jens Stoltenberg, Secretaris-generaal van de NAVO, belegde op 27 september een speciale zitting met bewapeningsdirecteuren van het bondgenootschap en de Duitse Bondskanselier riep de kopstukken van de nationale wapenindustrie op 28 november bijeen. Enige agendapunt: hoe snel kunnen de wapenbestanden van de lidstaten weer aangevuld worden? Het antwoord op beide bijeenkomsten? Niet.

Eind november 2022 belichtte de Freie Welt wat het desastreuze beleid van drie opvolgende vrouwelijke ministers van Defensie (Ursula von der Leyen, Annegret Kramp-Karenbauer en Christine Lambrecht) bij de Duitse krijgsmacht en vooral de landmacht heeft veroorzaakt. Materieelcomplexen en munitie arsenalen zijn vrijwel compleet leeggetrokken, waardoor de Duitse Krijgsmacht maar een paar dagen een strijd met gelijksoortige karakteristieken als op Oekraïens territoir, kan voerenii. Dat resultaat verleidde de Duitse oppositieleider om de Duitse Bondskanselier met de volgende uitspraak te kapittelen: “Deutschland bleibt bei seinem unstrategischen Verhalten, stets zu wenig und zu spät zu tun“ . Het munitie probleem is al een decennium bekend. Net als de operationele inzetbaarheid van het gros van de hoofduitrustingsstukken als tanks, personeel gevechtsvoertuigen, artillerie vuurmonden en antitank raketten. Voor de aanmaak van munitie is Duitsland bovendien afhankelijk van de bereidwilligheid van China. Een land dat niet echt staat te popelen om het Westen te willen matsen. Zeker niet Duitsland.

Experts waarschuwen al maanden dat het voortdurend kruien van wapensystemen, wapens, munitie, reservedelen en Directe Ruil (DR)- componenten ten koste gaat van de gevechtskracht van nationale veiligheidstructuren en dus de veiligheid van de nationale samenleving. Militaire analisten zagen en zien een fundamenteel probleem: westelijke landen hebben in vredestijd veel minder wapens geproduceerd, omdat regeringen ertoe besloten de zeer dure productie te reduceren en alleen bij behoefte wapens te produceren. In de VS worden artillerie vuurmonden, raketwerpers en antiraketten die nu opraken, niet meer geproduceerd. Oorzaken? Een al jarenlang gebrek aan hooggekwalificeerde arbeidskrachten met ervaring en trage toelevering van essentiële grondstoffen. Dat is ook voor Europa van toepassing. Wrang is dat de wapenindustrie van Rusland (in de rug gesteund door Iran, Noord-Korea en in mindere mate China) juist op volle toeren draait en uitgeschakelde gevechtskracht veel sneller kan aanvullen dan toegeleverde westerse wapens aan het Oekraïense front gebruikt kunnen worden. Als ze daar aankomen.

(nationale) Wapenindustrieën kunnen dus om diverse redenen niet meer voldoen aan de vraag. Sancties, gecombineerd met stijgende energiekosten, hebben een tegendraads effect gesorteerd. Steeds meer essentiële grondstoffen en metalen leverende landen willen zich verbinden aan de BRICS waar Moskou en Beijing leidende rollen hebben en liggen bij de toelevering daarvan herhaaldelijk dwars. Het gevolg: productieprocessen vertragen, uitleveringen van eindproducten dalen in volume, kosten gaan door het dak en de onveiligheid van het Westen groeit.

En wij van WC-eend?

De toestand van de Nederlandse Krijgsmacht die voor Oekraïnecrisis al niet aan zijn Grondwettelijke en Alliantietaken kon voldoen, is door het strooien met wapens, materieel, munitie en logistieke voorraden net als de Amerikaanse en Duitse krijgsmacht er zeker niet beter op geworden. Kijkend naar die materieel- en geldgiften zou een Nederlandse burger zich moeten afvragen hoe het met zijn veiligheid op het nationale territoir gesteld is. Die vraag is snel beantwoord. Slecht.

Afb: Rheinmetall Defence / wikipedia

Nederlandse politici beseffen blijkbaar niet dat ze de eigen gevechtskracht en dus de veiligheid van de eigen samenleving aan het uithollen zijn en de 2% norm van NAVO steeds verder uit het zicht raakt als die verloren gevechtskracht niet wordt gecompenseerd. Dat kost geld en – veel belangrijker – het kost tijd en beide zijn in Nederland schaars. Angstvallig houden verantwoordelijke bewindslieden en militaire autoriteiten hun mond als gevraagd wordt welk effect die Nederlandse kerstmanmentaliteit heeft op de veiligheid en in het verlengde de soevereiniteit van de Staat der Nederlanden. De Ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken vluchtten dan snel de coulissen in. Enerzijds omdat ze geen idee hebben wat de diepere betekenis van zo’n vraag is: invretende betonrot in de Nederlandse veiligheid. Anderzijds tast die vraag hun gevoel voor willen deugen in en voor het buitenland.

Wie net als Nederlandse politici de wensgedachte koestert dat het in Nederland met die groeiende onveiligheid niet zo’n vaart loopt, komt bedrogen uit. Niet voor niets is het angstvallig stil op de burelen van Haagse militaire autoriteiten. Voor de inval van Moskou was het al kommer en kwel binnen de Nederlandse krijgsmacht. Dat is door de ruimhartige instelling richting Kiev alleen maar slechter geworden. De Krijgsmacht hangt al decennialang aan het budgetinfuus, er lopen meer mensen weg dan geworven kunnen worden, de gevechtskracht vertoont ernstige betonrot, maar nog steeds schetsen verantwoordelijke bewindslieden – net als in Duitsland – het beeld dat het allemaal wel meevalt en tekorten snel opgevuld kunnen worden, In Beijing en Moskou slaan ze zich bij deze onzinnige uitspraken op de dijen van het lachen.

Veel beloven

Wie het gemist heeft: het Zelensky-regime eiste in november 2022 nog ongeveer 2000 stuks zware wapens. In ieder geval kan hij fluiten naar de broodnodige Amerikaanse moderne artillerie vuurmonden en lange afstand raket systemen (HIMARS). De 155 mm houwitser (M44) voorraad uit de mobilisatie complexen is op en voor levering van een hoeveelheid van die houwitser moet teruggegrepen worden op het operationele deel van US Army – op de parate gevechtskracht – en zou ingrijpen op de opleiding van en oefening met die wapensystemen. Dat is voor US Army een no-go optie. Dus zullen oudere en minder effectieve systemen als de 105 mm houwitser (M 52) met een kleinere reikwijdte, mobiliteit, vuursnelheid en effectiviteit, worden geleverd. De moderne uitvoering van de 155 mm houwitser is niet het enige probleem voor Kiev. Andere US wapens zijn geclassificeerd als “beperkt leverbaar” zoals HIMARS, Javeliniii – en Stinger raketten, M577 houwitser en artillerie munitie.

Het ontbreken van M44 en HIMARS betekent gezien de uitgebreide artillerie oorlog, een stevig operationeel nadeel voor de Oekraïense strijdmacht en de Javelin is bepalend geweest bij de bestrijding van Russische tanks. Biden belooft veel, maar zal die belofte niet kunnen waarmaken. Hij stuurt in de stijl van veel westerse regeringsleiders, een mooi verpakte lege doos met een groot roze lint naar Kiev.

Nationale veiligheid prioriteit!

Westerse en zeker Nederlandse regeringen hebben hun samenlevingen aan het lijntje gehouden met de loze belofte dat welvaart en welzijn bij het regeringsbeleid de hoogste prioriteit hebben. Daarvoor is veiligheid binnen en buiten de nationale grenzen een absolute voorwaarde. Ontbreekt die veiligheid dan komt het handhaven van welvaart en welzijn in gevaar. De dagelijkse praktijk in Nederland bevestigt echter dat bewindslieden die veiligheid niet serieus meer nemen: onze politie is een kraakpand geworden en de krijgsmacht maakt slagzij. Verantwoordelijke bewindslieden maken in Kiev goede sier met de belofte dat Nederland zich grote inspanningen wil getroosten om de Oekraïne in veilige haven te loodsen.

Ook al gaat dat ten koste van militairen en hun achterban en in het verlengde de Nederlandse samenleving. Buitenland is belangrijker dan de eigen samenleving. Dat is de enige herkenbare structurele component van het Haagse beleid, andere problemen zijn door een ondoordringbare mist omgeven. Ook Nederland krijgt een mooi verpakte lege doos en lijkt daar ontzettend blij mee te zijn.


i Tot 3 oktober werd er voor €9 miljard aan oorlogsmaterieel geleverd: 646 gepantserde voertuigen, 252 tanks, 197 houwitsers en 38 raketwerpers. Twee derde deel is afkomstig uit de VS (756 van de 1133 wapensystemen); de op een na grootste leverancier was Polen, dat 240 tanks ter beschikking stelde; Nederland deed samen met Tsjechië en VS 110 T-72 ook een duit in het zakje.

ii Grootschalige wat aantallen strijders, wapens en gevechtsdagen betreffen; 4-dimensionaal, beperkte wapenindustrie in assortiment, capaciteit, behoefte aan grondstoffen, doorlooptijden en uitlevering naar het front.

iii De VS wapen industrie produceert ongeveer 800 stuks per jaar. Volgens het Center for Strategic and International Studies heeft de VS inmiddels ongeveer 8500 stuks aan de Oekraïne geleverd. Meer dan de productie in een heel decennium.


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
ronald.dunki
1 jaar geleden

Charlef, jij weet bij uitstek hoe de Nederlandse defensie jarenlang in handen lag van een trieste secretaresse met einddiploma Schoevers en vervolgens een verdwaasde ideologische kneus, die zelfs als wethoudster in Amsterdam was afgebrand.

Als een zichzelf respecterende, professionele militaire top dergelijke nonvaleurs boven zich duldt zonder collectief ontslag in te dienen is dat een teken aan de wand. Dat is uiteraard niet gebeurd, de deur stond wagenwijd open voor het visieloze brandhout dat, zoals overal in dit land, juist boven kwam drijven.

Het geleuter over een Europees leger komt slechts uit de globalistische hoek van een politieke partij die zich kenmerkt door een hoog gehalte aan doetjes – zoals onze ‘Afghanistan veteraan’ – en zelfs komt er mogelijk (weer) een pedo in de 2e Kamer omdat de perfide Sigrid Kaag het onderzoek naar dit perverse vriendje van haar al 1 1/2 jaar bewust traineert!

Stel dat er nu geld beschikbaar komt, al was het maar een fooi conform de 2% norm, zijn er dan vandaag de dag integere – niet deugende- militairen die de visie en de kwaliteiten hebben om onze defensie weer op te bouwen, of zijn die effectief weggewerkt en worden wij wellicht in de komende jaren zelfs kansloos overlopen door de brandweer uit Luxemburg als die zin hebben in een kleine excusie noordwaarts?

Charlef
1 jaar geleden
Antwoord aan  ronald.dunki

Die zijn er genoeg, maar of ze zich ook willen en kunnen uitspreken tegen de politiek faciliteren de militairen? Het kost een decennium van hard werken om de krijgsmacht weer op te bouwen, opdat die weer kan voldoen aan de Grondwettelijke taken en Alliantie verantwoordelijkheden. Tien jaar! In Den Haag moeten ze beseffen dat de grens van loyaliteit wel gepasseerd is .

1 jaar geleden

Wat moet ik als burger denken, inzake de veiligheid van Nederland , als we te maken hebben met uitzonderlijke incompetente leiders ? Immers , het artikel van de eer Brantz geeft aan dat China de « «  meest essentiële « «  grondstoffen voor zich wenst te houden en daarnaast China een « «  grootmacht is geworden « «  door de westerse naïviteit De belangen van China heeft gediend door bedrijven uit zuiver winstoogmerk in China te laten produceren . Nu ook Nederland zich minder goed kan verdedigen tegen een « «  grootmacht « «  waarbij de voorraden munitie en andere noodzakelijke uitrustingen niet op orde heeft . We zien nu dat incompetentie en ongeschiktheid zijn tol eist en Nederland aan de «  duivel » » is uitgeleverd . Want De Amerikaanse broer heeft, door ruimhartig wapens te leveren aan Oekraïne zelf in de problemen komt en niet meer kan bijspringen als de « «  ruzie « «  uit de hand loopt . Immers , westerse en zeker Nederlandse regeringen hebben de samenleving aan het lijntje gehouden. De kwetsbaarheid van het westen is nu «  overal bekend « «  zodat we nu afhankelijk zijn van de goede humor van een mogelijke agressor . China wil, naar mijn oordeel de handelsbetrekkingen met het westen niet verliezen , maar heel stilletjes door goed de naïviteit in het westen gebruiken , veel bedrijven opkopen , onder andere ook een haven Duitsland , Hamburg , Nu blijkt dat China in Nederland «  ongeveer 600 bedrijven heeft opgekocht, zodat de aanwezigheid van China in Nederland langzaam een dominante rol kan spelen. China wil graag de uitstekende Nederlandse technische « «  middelen » » via spionage eigen maken « «  .Het ontbreken van veiligheid is dus de welvaart en welzijn in gevaar , aldus de heer Brantz .immers: aan de veiligheid , of afschrikking, is niet voldaan door incompetentie en ongelooflijke naïviteit . Het zal de bevolking HEEL VEEL geld kosten de 2% te halen omdat niet de veiligheid maar immigratie van de dagdromers, CDA, Groen Links, VVD, D-66, een prioriteit was/is. Volledige ineenstorting van de Nederlandse economie en het monetaire systeem komt er aan omdat er meer wordt gedacht om de burger te controleren door een digitale Munt te ontwikkelen en de macht van de elite te continueren in plaats van Nederland te dienen. Incompetentie , domheid en een zieke ideologie zal in Nederland een ongekende armoede veroorzaken, zoals in de 30-tiger jaren in de vorige eeuw . Dat er nog geen opstand is , hoewel de boeren wel begonnen zijn , is mij een raadsel . De « «  stroop kwast als toeslag «  op de energie rekening kan vertragend werken . De psychopaat blijft rustig in zijn torentje zitten , maar hij verzekerde ons dat hij , als hij opstapt ……. In in het onderwijs gaat . Weer zo’n statement waar iedereen op afknapt .