De ‘Pandora papers’

Pandora was in de Griekse mythologie de eerste vrouw op aarde en schenkster van alle gaven. Anno 2021 blijkt dat zij haar roeping waarmaakt, want het ‘International Consortium of Investigative Journalists’ (ICIJ), dezelfde onderzoekers achter de inmiddels vijf jaar geleden gepubliceerde Panama papers, heeft zojuist ‘discrete’ investeringen en luxueuze aankopen van dozijnen wereldleiders onthuld, inclusief honderden topambtenaren.

Verborgen bankrekeningen en geheime investeringsprojecten komen bovendrijven uit 12 miljoen documenten met 2.94 terabytes aan data, die op niet nader verklaarde wijze afkomstig zijn uit 14 financiële dienstverleners, gedateerd tussen 1996 en 2020; sommige stukken gaan terug naar de zeventiger jaren. Ter vergelijking, de ‘Panama papers’ kwamen uit één bron, de advocatenfirma Mossack Fonseca en waren de helft van dit volume. Sommige spelers uit die eerdere bron figureren nu ook weer in deze ‘encore’, zij het vaak met nieuwe identiteiten. Het gaat om ‘shell companies’ en ‘trusts’ om luxe goederen te kopen en vermogensbeheer. Veel daarvan kan en zal bonafide blijken te zijn, maar uiteraard is een (groot) deel afkomstig van (witteboorden-)criminaliteit en witwasserij, een tak van sport waarin de weinig scrupuleuze Nederlandse overheid helaas nog steeds een prominente rol speelt met de creatie van een prima belastingklimaat ten gunste van Maffia, ‘n Drangheta, Camorra en Narcokartels uit Latijns Amerika om een paar dwarsstraten te noemen.

ICIJ heeft voor Pandora de medewerking van 600 journalisten van 150 media in 117 landen gekregen om de gelekte documentatie te analyseren. Een globale primeur die meer dan 330 politici, beroemdheden, fraudeurs, drug dealers, leden van koninklijke families en religieuze leiders over de hele wereld aan de kaak stelt! De auteurs hebben kleinere ondernemers, artsen en andere welvarende individuen uit de schijnwerpers gelaten omdat zij niet van ‘publiek belang’ zijn.

‘De geest van de wet’

Van de lijst van Forbes miljardairs kwamen er in Pandora liefst 130 boven drijven, waarvan meer dan 100 een gezamenlijk spaarpotje van $600 miljard hadden in 2021, zij het dat de ICIJ cijfers uiteraard nog niet geverifieerd zijn. Dus laten wij niet op de gratuite Jesse Klaver toer gaan, want het gebruik van ‘ off-shore companies’ is pertinent niet illegaal op zich, laat staan bewijs van ‘foute zaken’…!

Dat dinsdagmiddag diverse farizeeërs onder de Kamerleden dit argument miskenden met de smoes dat betrokkenen, lees Hoekstra, dan in ieder geval toch ‘naar de geest’ van de wet dienden te handelen, is een gotspe want er zijn duizenden Nederlanders met ‘offshore constructies’ om heel begrijpelijke redenen. E.e.a. gebeurt nu eenmaal, wereldwijd, om ‘tax effciency’ te bewerkstelligen en is niet onbegrijpelijk in het geval van de kleinere visjes in deze vijver die door, bijvoorbeeld, de Nederlandse fiscus genadeloos worden geknipt en geschoren terwijl juist de groteren onder hen met alle égards door Den Haag worden behandeld.

Bekende namen

Wie geen aanspraak op enig begrip kan maken is Abdullah, de Jordaanse clown die zich daar voor koning uitgeeft en al tientallen jaren geld met bakken uitgeeft aan een wagenpark dat voor elke dag in het jaar een andere Ferrari of Bugatti kent. In de laatste jaren gaf hij o.a. US $ 106 mln. uit aan huizen aan de kust van de Amerikaanse Pacific. Zijn gedienstigen wisten terstond te melden dat het privé uitgaven betrof, wellicht bekostigd uit de inkomende stroom van ontwikkelingsgelden? Het is geen toeval dat Abdullah in april jl. ook al door zijn halfbroer Hamza bin Hussein werd beschuldigd van corruptie. Over Sigrid Kaag’s favoriete tijdverdrijf gesproken, de ontwikkelingshulp aan criminelen, is het aardig te weten dat Uhuru Kenyatta, de president van Kenia een half miljard Dollar in offshore stichtingen, shell companies en belastingparadijzen door Zwitserse bankiers laat beheren. Kenyatta gaf zich in zijn verkiezingscampagne van 2013 uit voor de anticorruptie kampioen en in zijn ‘State of the Nation’ toespraak wist hij te melden ‘dat teveel Kenianen in armoede leven en teveel ambtenaren de nationale kas plunderen’.

En dan is er nog ene Vladimir Poetin met zijn kleptomane entourage, waarin onderaan de ‘picking order’ een dame genaamd Svetlana Krivonogikh in 2003 een appartementje in Monaco kreeg van meer dan tien miljoen Euro via een bedrijfje in de Cariben, om daar van een kind te bevallen waarvan een DNA test kennelijk zou bewijzen dat Poetin de vader is…  Maandag jl. stond het Kremlin al klaar met ontkenningen terwijl Poetin al jaren geleden goed was voor ruim drie miljard Dollar…

“Dan staan de Klavers in
Den Haag alweer klaar”

Een ander straatarm islamitisch land als Pakistan zag liefst meer dan 700 landgenoten in de ‘Pandora papers’ terug, waaronder diverse ministers. Ook de salonsocialist en ex-premier Tony Blair figureert in deze parade van lieden die door wereldwijde financiële instellingen geaccommodeerd worden onder het motto ‘als ik het niet doe doet de buurman het wel…’. Dat is ook een argument, reden waarom machtige politici en miljardairs zich zo veilig voelden.

Nogmaals, als het gaat om verstandig vermogensbeheer waarbij geen sprake is van onwettige acties, staan de Klavers in Den Haag alweer klaar met hun loze praatjes over ‘de geest van de wet’. Maar als Mark Rutte gedurende tien jaren de schroef blijft aandraaien voor ‘de kleintjes’ terwijl hij de grote, vaak criminele, spelers niet alleen ongemoeid laat maar zelfs een gespreid bedje biedt voor hun witwasserij, is hij de structurele aanjager van de ‘offshore’ industrie.


Deel dit:
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties