Nationale Herdenking 15 augustus

De voorbereidingen van de Nationale Herdenking 15 augustus 1945 zijn in volle gang. Een van de sprekers tijdens de Nationale Herdenking is Frank van Kappen (79) oud-senator, oud-militair en voormalig militair adviseur van de VN Secretaris-Generaal. In zijn speech aanstaande zondag spreekt hij over zijn herinneringen aan voormalig Nederlands-Indië, de oorlog met Japan, de Japanse bezetting en de sporen die het naliet in het leven van zijn familie. Maar ook over het belang van blijven herdenken.

Door het grote “Indische zwijgen” werden verhalen uit eerste hand nauwelijks doorgegeven. Mensen konden of wilden de gruwelijkheden niet delen. Eenmaal in Nederland ging alle aandacht naar zo snel mogelijk aanpassen. De koude ontvangst in Nederland hielp daar ook niet bij. Van Kappen’s generatie had een slechte start. Zij groeiden op onder erbarmelijke omstandigheden met angst, honger, geweld en ziekte. Na de oorlog was alles gericht op wederopbouw en het voorkomen van herhaling: dat nooit meer. Inmiddels leven we meer dan 75 jaar in vrijheid.

“De afstand tot de herinneringen wordt echter steeds groter. En de verhalen uit eerste hand verdwijnen steeds sneller. Hierdoor lijken we de rechten en vrijheden die horen bij een vrije samenleving haast gewoon te vinden.”, zegt van Kappen.

Familieverhaal

Herdenkingsmonument Roermond. Afb: Havang – Wikimedia.

Vader Van Kappen was officier-vlieger bij de afdeling luchtvaart van het KNIL. Hij werd tijdens de Japanse bezetting als krijgsgevangene te werk gesteld aan de bouw van de spoorlijn in Birma. Hij koos er voor te zwijgen. De schoonvader van Frank van Kappen werd ook krijgsgevangen gemaakt. Tijdens het transport op het vrachtschip de Junyo Maru van Java naar Sumatra werd het schip echter getorpedeerd. Van Kappen’s schoonvader overleefde de ramp. De rest van de oorlog werkte hij als dwangarbeider aan de dodenspoorweg de “Pakan Baru”. Ook hij sprak nooit over deze jaren. Frank van Kappen zelf werd samen met zijn moeder vastgezet in een Japans interneringskamp, net zoals 80.000 andere Europese Nederlanders. Zijn moeder sprak wel over die tijd en vulde daarmee zijn herinneringen aan die nu nog altijd in flarden voorbij komen. In 1953 verhuisde het gezin van Indonesië naar Nederland.

“Van mijn moeder leerde ik nooit op te geven. Van mijn vader kreeg ik mee dat je niet te snel medelijden met jezelf moet hebben. En dat je pal moet staan voor je beslissingen en ook voor de gevolgen daarvan.”.

Frank van Kappen

Frank van Kappen (4 augustus 1941 geboren in Semarang voormalig Nederlands-Indië) is oud-senator en voormalig militair. Hij was generaal-majoor bij het Nederlandse Korps Mariniers en was als de militair adviseur van de Secretaris Generaal enkele jaren werkzaam bij de Verenigde Naties. Bij de Eerste Kamerverkiezingen in 2007 werd hij voor de VVD gekozen in de Eerste Kamer der Staten-Generaal. Hij zou tot 2019 Eerste Kamerlid blijven.

Nationale Herdenking 15 augustus 1945

Frank van Kappen is een van de sprekers tijdens de Nationale Herdenking 15 augustus 1945. Jaarlijks wordt op die dag stilgestaan bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden en worden alle slachtoffers herdacht van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Kijk voor het volledige programma en alle andere herdenkingsactiviteiten HIER.

Deel dit:
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties