En nu?

De USA verkeert ècht niet in een staat van ontkenning van de realiteit. Trump is lang terughoudend geweest jegens de hybride oorlogvoering van het expansionistische Iran, dat al 40 jaren lang – op laffe wijze, zich altijd verschuilend achter ‘proxies’ – Amerikanen en andere tegenstanders vermoordt.

Soleimani en Khamenei. Afb: wikipedia.

De slappelingen Carter en Bush waren beducht voor escalatie maar de gevaarlijke communist Obama spande de kroon. Deze dilettant op het politieke wereldtoneel had uiteraard geen idee van het geopolitieke gevaar van de Islam en specifiek Iran, maar leefde op zijn eigen wolk. Hij zag kans om deze rabiate haatjurken US $ 150 Miljard toe te spelen waarvan, naar ik meen, ruim een half miljard in bankbiljetten op pallets, waarmee deze moordenaars overal in de regio begonnen de diverse regimes te ondermijnen, bijvoorbeeld door Libanon plat te leggen met de oprichting van de Hezbollah, door Al Qaida jarenlang vrijgeleide over hun grondgebied te geven voor troepen- en wapentransporten, en door overal dissidenten te vermoorden, tot in Nederland toe.

De Iraanse xenofobie dateert echter al uit het verleden, toen de Engelsen en later de Amerikanen profiteerden van de goedkope Iraanse aardolie en het opkomende nationalistische verzet daartegen op weinig scrupuleuze wijze de kop indrukten. In 1953 gebeurde dit zelfs openlijk met de coup tegen de democratische regering van Mossadegh, die de sjah overvleugelde. Anderzijds relateert de koloniale, expansionistische agenda van de huidige machthebbers aan een ‘Islamitische imperatief’ om de wereld der ongelovigen te onderwerpen in naam van Allah maar in die primitieve denkraampjes zijn ook niet Sjiitische moslims ‘ongelovigen’, dus de strijd om de hegemonie met Saudi Arabië zit hen in het bloed en dat vloeit rijkelijk door hun toedoen, in Jemen, Afghanistan en Iraq.

De USA heeft dat 40 jaar aangezien maar had na Vietnam weinig behoefte aan eindeloze oorlogen, totdat 09/11 leidde tot een strafexpeditie naar Afghanistan, die zich nu weldegelijk voortsleept, mede dankzij de subversie door Iran onder leiding van de topterrorist Soleimani. Trump had beëindiging van overzeese oorlogen bij zijn verkiezingsbeloften gevoegd en daar speculeerden de ayatollahs op.

Sterker nog, Soleimani provoceerde de USA met berichten ‘dat Iran al veel dichter bij was dan de Amerikanen dachten’, maar de regio zweeg omdat men, tot nu toe, geen reactie hierop van de Amerikanen zag. Nu zijn er plots tekenen te bespeuren dat die regio positief reageert op de afstraffing die Trump de moordlustige bully in Teheran heeft gegeven, temeer omdat hij uiteindelijk niet wegloopt van de strijd tegen IS. Dat is bemoedigend omdat Trump terecht geen trek heeft in eindeloze oorlogen in die regio, maar die gedoemde regio blijft permanent ellende veroorzaken door de aangeboren instabiliteit èn het transnationale Islamitische terrorisme van Iran.

Omdat het laffe, linkse Europa de oogjes permanent stijf sluit voor dat gevaar kunnen de Amerikanen niet weglopen, hoe graag zij ook willen, want de regio is een kruitvat dat permanent de wereldvrede bedreigt. Ga dat eens vertellen aan sukkels als Von der Leyen, Timmermans, Merkel en Rutte.

In Iraq en Syrië blijft Iran extremisten financieren en bewapenen, daarom is het zo goed dat tegenover Obama’s cadeautje van US $ 150 miljard aan de ayatollahs, Trump’s harde sancties hen nu al over de US $ 200 miljard kosten, hetgeen de animo voor kattenkwaad remt. Anderzijds heeft de arme Iraanse bevolking het volkomen gehad met de financiering van terrorisme en open oorlogen, terwijl er grote werkeloosheid heerst, er geen eten op de plank komt en zelfs elementaire behoefte aan medicijnen gefrustreerd wordt door de sancties tegen de Ayatollahs.

Dat de top haatjurk Ali Khamenei een malafide zakenman is met een wereldwijd imperium van bedrijven dat enkele miljarden Euro’s waard is horen wij niet van onze figurant Kaag als zij weer eens met haar hoofddoekje om in Teheran op bezoek is geweest om deze terroristenbaas te bezweren dat wij het ‘nucleaire akkoord’ met Iran heilig respecteren. Dit terwijl Iran al jaren de zwaarste centrifuges koopt om de verrijking van uranium voor nucleaire wapens te faciliteren. Gisteren hebben deze ellendelingen iedere schijn uit de wereld geholpen door Obama’s akkoord, dat zij zelf nooit ondertekend hadden, definitief ‘op te zeggen’, alsof zij zich daar ooit aan gehouden hadden….

Er zijn echter grenzen en de USA heeft de gewoonte om eigen burgers èn militairen te beschermen, dus Trump liet zich niet eerder provoceren door het neerhalen van een peperdure drone boven internationale wateren, maar wèl door het zoveelste bombardement van de door Iran gesteunde Kataib Hezbollah waarbij één Amerikaan omkwam en meerdere militairen gewond raakten. Trump heeft de haatjurken herhaaldelijk gewaarschuwd om met hun klamme handjes van Amerikanen af te blijven.

De executie van de laffe terrorist Soleimani lijkt te resulteren in regionale respons op Trump’s concept van een ‘Middle East Security Architecture’, een collectief veiligheidsplan voor gelijkgestemde zielen in de regio. Als die respons doorzet is Trump op weg naar een nooit gekende regionale stabiliteit, waarvoor Iran uiteindelijk zèlf het startschot heeft gegeven.

Iran is hardleers en zal proberen Amerikanen te ontvoeren en te vermoorden, terwijl het zelf nu de slachtoffer rol op zich neemt, maar de spelregels zijn duidelijk veranderd. Daarom proberen zij het Iraki parlement te manipuleren om de Amerikanen naar huis te sturen, zodat het zwakke, corrupte Iraq hulpeloos tegenover het hergroeperende IS komt te staan. Slechts de Koerden in het noorden blijven dan over, die de Amerikanen accepteren als een bevrijdingsleger, in tegenstelling tot de Turkse troepen van de IS collaborateur Erdogan.

Bij de toenemende spanning tussen de US en Iran zijn er diverse Koerdistaanse oppositie groepen die héél gelukkig zijn met de eliminatie van de meedogenloze Soleimani en hun kans nu zien om in opstand te komen tegen de Iraanse bezettingsmacht in Iraq omdat zij verwachten dat de Iraanse autoriteit onder de bevolking van de regio zal afnemen. De Peshmerga ( ‘degene die de dood in de ogen kijkt’ ) zijn vrijwilligers met een groot contingent vrouwen die in de voorste linie meevechten, komend van een cultuur van strijdbare Koerdische stammen die al van voor Alexander de Grote dateren. Khomeini heeft hen in 1979, net als Erdogan, de oorlog verklaard omdat zij grotendeels ‘ongelovige’ Sunni moslims zijn die om democratie en een onafhankelijk Koerdistan vroegen. Iran heeft een Orwelliaanse politiestaat gecreëerd waarin Koerden systematisch vermoord worden, hetgeen langzamerhand de wens naar onafhankelijkheid heeft doen groeien tot de wens om het gehate bewind der ayatollahs ten val te brengen, hetgeen zij ook het liefst met Erdogan zouden doen.

De Komala Partij uit Iraans Koerdistan heeft een professioneel spionage netwerk in Iran opgebouwd van tienduizenden slapende cellen die elk moment geactiveerd kunnen worden en zij wachten hun kans af. Mocht het onverhoopt tot een, voor Iran kansloos, gewapend conflict met de USA komen, dan zal deze Koerdische ‘know-how’ onmisbaar zijn om Iran vervolgens te besturen. De Koerden zijn een essentiële partner in de regio en de Amerikanen hebben zich al eerder gebrand aan een gebrek aan ‘know-how- en planning voor de heropbouw van Iraq na de oorlog.

Dat zal de EU nooit gebeuren, want die zitten dan nog steeds met de oogjes stijf toegeknepen.


.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
4 jaren geleden

Dat 9/11 leidde tot gedoe in het midden-oosten komt door Israels invloed op VS beleid, en hun wens alles van Nijl tot Eufraat in te lijven in het groter Israel. Ben benieuwd hoe Trump gaat afrekenen met dat tuig.

karton
4 jaren geleden

Geweldige man, deze president Trump !
Hadden wij maar een halve Trump !