Anti religieuze destructie

Politiek en religie zijn niet gescheiden, in tegenstelling tot de formele relatie tussen de instituten van de staat en de kerk, die in 1848 in onze Grondwet vorm kreeg. De scheiding van kerk en staat speelt in gradaties, variërend van een strenge scheiding zoals het secularisme in Portugal en Frankrijk kent, tot een vorm van samenwerking tussen beiden in Nederland en een formele staatsgodsdienst in Denemarken en Engeland.

Afb: Wikimedia commons, Henk Butink.

De essentie van onze Grondwettelijke constructie was veeleer de bescherming van minderheden tegen de staat dan die van de burgers tegen ‘de Kerk’, kortom het was de pluriformiteit die centraal stond, iets wat in de USA ook speelde bij de ‘founding fathers’ in de ‘Constitution’.

Vanuit de humanistische – seculiere – levensbeschouwing werd aan kernwaarden als zelfontwikkeling en -ontplooiing gewerkt, verantwoordelijkheid en kritisch denken, leidend tot humaniteit en gelijkwaardigheid. Dit heeft niets van doen met het hedendaagse rabiate atheïsme dat zèlf, met een vleugje Karl Marx erbij van politieke partijen als G.L., D’66 en PvdA, tot een seculiere anti-religie is geworden met als voornaamste kenmerk een intolerantie jegens het Christelijke geloof en de daarop gestoelde samenleving die niet onderdoet voor de fascistische Islam.

Maar de openheid der humanisten is in de USA, waar religie een veel grotere rol speelt dan in Europa, onder invloed der decadente liberalen verworden tot een atheïstische, door de verlichting geïnspireerde, hetze. De scheiding van Kerk en Staat is nu eenmaal iets heel anders dan de scheiding tussen religie en (linkse) politiek, die erop uit is om alle sporen van de Judeo-Christelijke beschaving uit te wissen.

Ook in Nederland speelt dit, bijvoorbeeld wanneer in de Troonrede het woord ‘God’ valt, dan is het linkse huisje te klein, terwijl referenties aan Thorbecke, de Toqueville of Adam Smith, laat staan Karl Marx wèl ‘bon ton’ zijn….

In de USA is, na 8 destructieve Obama jaren, de linkse hondsdolheid dermate losgeslagen dat Christenen feitelijk al vogelvrij zijn, waarbij linkse rechters zich niet onbetuigd laten. Nu heeft William Barr, de minister van Justitie het, in een keiharde toespraak, opgenomen voor de Judeo-Christelijke normen die jaar in jaar uit onder vuur liggen van ‘de decadent liberale anti-religie’.

Hij beschuldigt militante secularisten van een aanval op de religie die het spiegelbeeld is van de vermeende intolerantie waarvan zij het christendom beschuldigen: “Those who defy the creed risk a figurative burning at the stake — social, educational, and professional ostracism and exclusion waged through lawsuits and savage social media campaigns. Militant secularists today do not have a ‘live and let live’ spirit — they are not content to leave religious people alone to practice their faith. Instead, they seem to take a delight in compelling people to violate their conscience.”

Hij onderstreept dat de ‘founding fathers’ van de USA religieuze vrijheid zagen als het schavot waarop zij de overheid ophingen om de morele discipline voor ‘beperkt bestuur’ mogelijk te maken. De secularisten hebben dat op de kop gezet met hun goedkope, nutteloze concepten: “The fact is that no secular creed has emerged capable of performing the role of religion. What we call ‘values’ today are really nothing more than mere sentimentality, still drawing on the vapor trails of Christianity.”

Een dag later hield de minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo een speech waarin hij zijn eigen inspanningen beschreef om openlijk zijn Christelijke geloof te belijden.

Atheïsten en secularisten vlogen uiteraard in brand omdat Trump’s team ‘een gevaarlijk Christelijk nationalisme’ omarmde in een vorm van ‘machtsmisbruik dat verzuimde om alle Amerikanen te vertegenwoordigen’. Termen als ‘fundamentalisme’ vielen en het lijkt wel of na ‘het klimaat’ een nieuwe stok gevonden is om de democratische hond te slaan.

Bill Barr noemt dat een gevaarlijke, moderne distortie van de geschiedenis. Hij stelt dat de ‘founding fathers’ in de ‘Constitution’ een maatschappijvorm met een week moreel karakter verwierpen, die een zware rol van de overheid zou vereisen. Hun visie voor een sterk Amerika was een samenleving met een sterke Judeo Christelijk ruggengraat, die Big Brother zou kunnen weerstaan dankzij hun besef van een transcendente morele orde die voor de creatie van de staat en de door mensen gemaakte wetten komt.

Barr erkende dat de pendule soms doorslaat om uiteindelijk weer het rustpunt te vinden, maar de hedendaagse aanvallen zijn zo rabiaat dat dit evenwicht permanent verstoord dreigt te worden, want hun razernij is puur anti-religieus. Hij besloot met: “This is not decay; it is organized destruction. Secularists, and their allies among the ‘progressives,’ have marshaled all the force of mass communications, popular culture, the entertainment industry, and academia in an unremitting assault on religion and traditional values. These instruments are used not only to affirmatively promote secular orthodoxy, but also drown out and silence opposing voices, and to attack viciously and hold up to ridicule any dissenters.”

Een slappeling als Rutte komt in deze moedige context uiteraard niet voor, maar de Nederlandse les die hieruit valt te trekken lijkt mij wel besteed aan een potentiële leider als Wopke Hoekstra, die recentelijk al veel ‘goede geluiden’ maakte in begin september tijdens de H.J. Schoo lezing. Wat mij toen zeer verbaasde was dat hij vergat de vinger op de zere plek bij het CDA te leggen: dankzij meelopers als Buma en diens voorgangers is de C in het CDA volkomen verwaarloosd. Dit ten gunste van splinterpartijtjes, waarvan er één nu zelfs meeregeert met een dwaze fundamentalist als minister die kritiekloos alle klimaatonzin memoriseert en debiteert.

Als Hoekstra die originele dimensie aan het CDA weet terug te geven zal dat hem geen windeieren opleveren, want het politieke spectrum dat een VVD -met hun weerzinwekkende opportunist Rutte – D’66, GL en PvdA representeren kenmerkt zich bij uitstek door het morele verval waar de Amerikaanse ‘founding fathers’ voor waakten.

Ook het verloederde Nederland heeft, héél hard, die Judeo Christelijke ruggengraat nodig.


.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties