Islamofobie? Christenvervolging!

“Het vervolgen van Christenen heeft het “niveau van genocide” bereikt, zo kopte een BBC-rapportage van 3 mei, gebaseerd op een langdurig onderzoek op verzoek van de Britse minister van buitenlandse zaken Jeremy Hunt en geleid door ds. Philip Mounstephen, de bisschop van Truro. Volgens het BBC-rapport wordt één op de drie mensen in de wereld religieus vervolgd, waarbij christenen “de meest vervolgde religieuze groep” zijn. “De religie dreigt te verdwijnen in sommige delen van de wereld”, zo wordt vastgesteld, en “in sommige regio’s komt het niveau en de aard van vervolging aantoonbaar dicht bij de internationale definitie van genocide, zoals vastgesteld door de VN.”

De woorden van de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jeremy Hunt, worden eveneens geciteerd, namelijk waarom de Westerse regeringen hebben liggen “slapen” – letterlijk citaat – betreffende deze groeiende epidemie:

“Ik denk dat er een misplaatste zorg bestaat dat het op de een of andere manier kolonialistisch is om te praten over een religie [Christendom] die werd geassocieerd met koloniale machten en niet over de landen waar we als kolonisten naar binnen marcheerden. Dit heeft misschien een ongemakkelijkheid gecreëerd in het praten over dit probleem- de rol van zendelingen was altijd een controversiële en dat heeft, denk ik, er ook toe geleid dat sommige mensen terugschrokken voor dit onderwerp”.

Afb: paxabay

Zonder verder in te gaan op deze overpeinzingen, is het een feit dat veel van ’s werelds meest vervolgde christenen helemaal niets te maken hebben met kolonialisme of zendelingen. Degenen die het meest te maken kregen met de dreiging van genocide – waaronder de Assyriërs uit Syrië en Irak of de Kopten van Egypte – waren christen, al eeuwen zelfs voordat de voorouders van de Europese kolonisten christen werden en missionarissen uitzonden.

Het BBC-rapport benadrukt “politieke correctheid” als zijnde in het bijzonder verantwoordelijk voor de onverschilligheid van het Westen, en citeert Hunt opnieuw: “Wat we in die sfeer van politieke correctheid vergeten zijn, is dat de christenen die vervolgd worden onder de armste mensen op de planeet geschaard moeten worden.”

Hoewel het BBC-rapport ironisch genoeg een hele rubriek wijdt aan de impact van “politieke correctheid”, valt het net zo goed prooi aan deze hedendaagse westerse kwaal. Want hoewel het probleem uiteindelijk onder de aandacht werd gebracht, werd met geen woord gerept over de oorzaken ervan – niet één woord over wie christenen vervolgt, of waarom.

De overweldigende meerderheid van de christelijke vervolging komt echter duidelijk voor in islamitische landen. Volgens de Ranglijst Christenvervolging 2019 [WWL] van het Nederlandse Open Doors, die de 50 naties onderzocht waar christenen het meest worden vervolgd, “heeft de islamitische onderdrukking een uitwerking op miljoenen christenen“. In zeven van de tien landen met de beroerdste omstandigheden is “islamitische onderdrukking” de oorzaak van vervolging. “Dit betekent dat voor miljoenen christenen – met name degenen die zijn opgegroeid met moslims of in een moslimgezin zijn geboren – het openlijk volgen van Jezus pijnlijke gevolgen kan hebben”, inclusief de dood.

De ergste vervolgers zijn degenen die volgens de islamitische wet of de Sharia regeren – wat academici zoals de John Esposito van de Georgetown Universiteit benadrukken als billijk en rechtvaardig. In Afghanistan (gerangschikt # 2), “mag het christendom niet bestaan”, aldus de WWL 2019, omdat het “een islamitische staat is vanuit de grondwet, wat betekent dat regeringsfunctionarissen, etnische groepsleiders, religieuze functionarissen en burgers vijandig staan ten opzichte van” christenen. Evenzo is in Somalië, (# 3), “De christelijke gemeenschap klein en onder constante dreiging van aanvallen aangezien de Sharia en islam verankerd zijn in de grondwet van het land, en de vervolging van christenen is bijna altijd gewelddadig.” In Iran (# 9) wordt “de maatschappij geregeerd door de islamitische wetgeving, wat betekent dat de rechten en professionele mogelijkheden voor christenen sterk beperkt zijn.”

Het is veelzeggend dat 38 van de 50 landen op de WWL 2019 een moslimmeerderheid hebben.

Misschien deed de BBC er het zwijgen toe over de bronnen van christelijke vervolging – dat wil zeggen bezweek voor ‘de sfeer van politieke correctheid’ die het ironisch genoeg benadrukte – omdat het in zijn eigen rapport niet afhankelijk was van de WWL. Het probleem met deze interpretatie is dat de studie waar de BBC op vertrouwde, uitgevoerd door de bisschop van Truro, vol staat met de feitelijke bronnen van christelijke vervolging. Zo verschijnen de woorden “Islam” en “Islamitisch” 61 keer; “Moslim” verschijnt 56 keer in dit overzicht van vervolgde christenen.

Hier zijn enkele belangrijke citaten uit het rapport van de bisschop van Truro:

  • “De vervolging van christenen is wellicht het meest virulent in de regio van de geboorteplaats van het christendom – het Midden-Oosten en Noord-Afrika”.
  • “In landen zoals Algerije, Egypte, Iran, Irak, Syrië en Saoedi-Arabië heeft de situatie van christenen en andere minderheden een alarmerende fase bereikt”.
  • “De uitroeiing van christenen en andere minderheden op straffe van ‘het zwaard’ of andere gewelddadige middelen bleek de specifieke en verklaarde doelstelling te zijn van [islamitische] extremistische groeperingen in Syrië, Irak, Egypte, Noordoost-Nigeria en de Filippijnen”.
  • “Daar heerst massale gewelddadigheid die regelmatig tot uiting komt door het bombarderen van kerken, zoals het geval is in landen als Egypte, Pakistan en Indonesië”.
  • “De grootste bedreiging voor christenen [in Nigeria] … kwam van de islamistische militante groep Boko Haram, waarvan Amerikaanse inlichtingenrapporten in 2015 verklaarden dat 200.000 christenen gedood konden worden … De zwaarst getroffen christelijke vrouwen en meisjes ontvoerd, gedwongen tot bekering, gedwongen huwelijken, seksueel misbruik en foltering”
  • “De intentie om alle bewijzen van de christelijke aanwezigheid [in Syrië, Irak, Egypte, Noord-Oost Nigeria en de Filippijnen] weg te vagen, is duidelijk gemaakt door het verwijderen van kruisen, de vernietiging van kerkgebouwen en andere kerksymbolen. Het vermoorden ontvoeren van geestelijken is een directe aanval op de structuur en het leiderschap van de kerk”.
  • “Het christendom wordt nu geconfronteerd met de mogelijkheid om weggevaagd te worden in delen van het Midden-Oosten waar zijn wortels het verst teruggaan. In Palestina zijn de Christenen nu minder dan 1,5 procent van de bevolking, in Syrië is de christelijke bevolking gedaald van 1,7 miljoen in 2011 tot onder 450.000 en in Irak is het aantal christenen gezakt van 1,5 miljoen vóór 2003 tot onder de 120.000 vandaag. Het christendom dreigt te verdwijnen, wat een enorme terugval betekent voor pluraliteit in de regio”.

De BBC verdient lof voor het (ten langen leste) rapporteren over dit urgente probleem – zelfs als het drie jaar achterloopt. Zoals het Truro-rapport correct opmerkt: “In 2016 hebben verschillende politieke organen, waaronder het Britse parlement, het Europees Parlement en het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, verklaard dat ISIS-wreedheden tegen christenen en andere religieuze minderheidsgroepen zoals Yazidis en Shi’a-moslims als genocide geclassificeerd dienen te worden”.

Op zijn minst lijkt het erop dat de BBC niet langer probeert om verslaggeving over het spook van de christelijke vervolging dat door de wereld waart tot het minimum te beperken, zoals in 2013, toen deze situatie net het kookpunt begon te bereiken.

Raymond Ibrahim. Vertaling: Gatestone Institute, corr. Sta-pal.


.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Benedict Broere
4 jaren geleden

Verbazingwekkend dat de BBC het voor elkaar krijgt nu met een dergelijke documentaire te komen. De BBC wordt over het algemeen gezien als bolwerk van politieke correctheid en roeptoeter van de cultuurmarxistische weg-met-ons beweging. Ik verwacht nu ook documentaires over de overwegend door pakistaanse moslims gepraktiseerde grooming gangs verkrachtingsindustrie die in Engeland al decennia gaande is. En als men toch bezig is, dan kan men misschien eens een lange en onderzoekende blik werpen op de betekenis van het navolgende voor andersdenkenden: “Dood de ongelovigen, waar gij hen ook vindt.” Koran 9:5. “Terroriseer de ongelovigen, toon hen hardheid.” Koran 9: 123. “Bevecht de ongelovigen tot zij zich bekeren tot de islam, of laat hen jizya (afpersingsgeld) betalen in vernederde onderwerping.” Koran 9:29. “En bestrijdt hen totdat er geen vervolging is en de godsdienst geheel voor Allah wordt.” Koran 8:40. “De islam moet alle andere geloven domineren en overwinnen.” Koran 9:33. De politiek die ons regeert wordt niet geacht een genocidale oorlog te voeren tegen de samenleving en cultuur die zij zegt te vertegenwoordigen. Althans, bij mijn weten is zoiets verboden. Maar ik kan het mis hebben natuurlijk.

r dunki
4 jaren geleden

en vergeet de virulente persecutie der Christenen in China niet…