Controversieel

Ooit gehoord van Dinesh D´Souza (1961)? Nee? Amerikanen die de naam bekend in de oren klinkt zullen benadrukken dat hij een veroordeelde (voor het overtreden van financiële campagne regels) en door Trump gepardonneerde auteur en columnist is. Voor de een een crimineel, voor de ander een onafhankelijk denker, die herhaaldelijk een “proud to be a Democrat” individu wijst op de historische fouten die Democraten in de loop van de korte Amerikaanse geschiedenis hebben begaan zoals slavernij, de KKK, gedwongen sterilisatie en onlangs abortus tot vlak voor de geboorte.

Dinesh-D´Souza. Afb: Flickr.

Dan wordt het tijd dat er aandacht wordt gegeven aan de historisch onderbouwde uitspraken van deze vaak iets te kort door de bocht zeilende, Indiase immigrant uit Mumbai – India – en auteur van goedverkopende boeken als “The Big Lie”(2017), “Stealing America”(2015) of goed bekeken documentaires over de staat van de USA en de instelling van diens politieke kopstukken. Wanneer men de Amerikaanse versie van D´Souza´s levensloop en auteursprestaties leest dan valt het bij de waarderingsevaluatie van zijn boeken op dat vooral de negatieve kritieken en kanttekeningen in de teksten zijn opgenomen. Dat is merkwaardig gelet op het feit dat bijvoorbeeld zijn boek “The Roots over Obama´s Rage” (2010) over de wortels van Obama´s visie op de wereld ruim vier maanden als best verkochte boek op de The New York Times best sellers lijst heeft gestaan. Blijkbaar denkt de lezer er iets anders over. Die Obama visie heeft hij in zijn documentaire “2016: Obama´s America” verscherpt. Het centrale thema in die documentaire “his political work is a diabolical anti-colonialist engine designed to cripple the United States”.  

Uit boeken en documentaires wordt duidelijk dat D´Souza geen enthousiaste aanhanger is van de Democratische Partij, diens liberale gedachtegoed en vooral diens politieke kopstukken. Hij legt moeiteloos uit dat de Amerikaanse samenleving na acht jaren Obama in filosofisch opzicht een gespleten natie is geworden. Hoewel Republikeinen en Democraten het uitzonderlijke karakter van de USA omarmen, benaderen ze dat vanuit twee tegengestelde invalshoeken: Republikeinen accentueren het goede, Democraten het slechte, het diabolische daarvan. Volgens die laatste politieke categorie is de USA meer kapitalistisch, heeft meer wapens, samenleving is meer ongelijk, er is meer racisme. De consequentie is dat discussies over problemen binnen de Amerikaanse samenleving en bedreigingen van buitenaf zoals migratie niet op een evenwichtige, verstandige en op feiten gebaseerd wijze kunnen worden gevoerd. Er wordt voortdurend geprobeerd om terechte kritiek op Democratische uitspraken en ideeën kort te sluiten door verbaal geweld, ontnemen van de vrijheid van meningsuiting door niet-Democraten te beschuldigen van witte alleenheerschappij, racisme, fascisme, homofoob en islamofoob gedrag.

Om een idee te krijgen van de opstelling van D´Souza binnen de Amerikaanse samenleving kan een aantal van zijn uitspraken duidelijkheid scheppen:

  • I came to America because this is a country defined by ladders of opportunity;
  • American history is the story of Democratic malefactors and Republican heroes;
  • What does the doctrine of American exceptionalism empower the United States to do? Nothing more than to act better than traditional empires – committed to looting and conquest – have done. So that’s American exceptionalism: an exceptionalism based on noble ideas, ideas that it holds itself to even when it falls short of them.
  • Anti-Americanism from abroad would not be such a problem if Americans were united in standing up for their own country;
  • Contrary to what we learn from progressives in education and the media, the history of the Democratic Party well into the twentieth century is a virtually uninterrupted history of thievery, corruption, and bigotry;
  • An interesting parallel: MLK (Martin Luther King) was targeted by J. Edgar Hoover, an unsavory character. I was targeted by the equally unsavory B. Hussein Obama;
  • Barack Obama is the most antibusiness president in a generation, perhaps in American history.
  • Other countries have been founded by ‘accidents of force.’ America is a creation of thought.Bovenkant formulierBovenkant formulier

Wie een idee wil krijgen hoe zijn tegenstanders over hem denken, kan inhaken op de website www.theweek.com/articles waar Bonnie Christian in haar artikel van 31 mei 2018 zeven van volgens haar D´Souza ontluisterende uitspraken en twitter berichten oplijnt. Een andere website www.esquire.com publiceerde op dezelfde datum een artikel van Rose Minutaglio waarin gekleurde achtergrondinformatie over D´Souza wordt gegeven. De website commonsenseatheism.com informeert de geïnteresseerde website bezoeker in een artikel van 28 juni 2009 over de denkwijze en stellingname van D´Souza op het gebied van geloof.

Voor of tegen, de man komt met uitspraken die dwingen tot een onderzoek of ze juist en raak zijn. Ze dwingen tot onderzoek en nadenken. Probeer het eens.


.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties