C’est le ton qui fait la musique

Surprise! De op sterven na overleden PvdA lijkt te herrijzen maar dat is schone schijn dankzij het ‘Timmermans effect’. Dat zou doen vermoeden dat Timmermans over speciale gaven beschikt, maar als wij bezien wat Franske in enkele jaren in Brussel voor elkaar heeft gekregen, zit daar weinig indrukwekkends bij, eigenlijk heeft hij helemaal niets uit zijn handjes gekregen. Wèl heeft hij elke dag keurig zijn bordje leeg gegeten, zelfs meer dan dat, dat is goed te zien hoewel, nu hij een korset lijkt te dragen worden al die lobsters goed gecamoufleerd.

Thierry Baudet. Afb: wikimedia.

Zestig procent der kiezers hoefde niet zo nodig en van de resterende veertig zeiden velen tot voor kort: ‘ Ik wist helemaal niet op wie ik moest stemmen…’, ‘ik ken die mensen niet …’ en toen kwam Frans, dus heb ik maar op hem gestemd… Bovennatuurlijke gaven van Frans of ignorante kiezers? Dit testimonium paupertatis maakt duidelijk dat de PvdA kiezer gevoelig is voor de schone schijn van een Samson maar weer niet voor de dorre Asscher maar bovenstaande argumenten om op een narcistische non-valeur te stemmen betekenen dat bij de komende tweede Kamer verkiezingen die zelfde ignorante kiezers wellicht per ongeluk op G.L. stemmen met een identieke agenda; dat maakt dan niets uit.

Genoeg over deze surprise maar wat gebeurde er woensdag met het zwaar favoriete FvD en in feite hun voorman Baudet die toch in (te) grote mate het gezicht van FvD is? Misschien wel te veel? Maurice de Hondt stelde dat de Eurosceptische kiezers niet waren komen opdagen, maar ik waag te betwijfelen of Baudet zich daarachter mag verstoppen. Ik heb het sterke gevoel dat zijn presentatie gedurende de laatste weken behoorlijk contraproductief is geweest en dat hij ook slecht voor de dag zou zijn gekomen als dit landelijke verkiezingen zouden zijn geweest.

Wat heeft hij op zijn geweten? Zijn gebruik van woorden van meer dan drie lettergrepen is op zich onschuldig, slechts een (linkse) kniesoor die daar een probleem mee heeft, zo ook een uit zijn context getrokken boekrecensie die hij kennelijk al maanden geleden schreef. Wat dan? Hij is een erudiete, belezen en van nature beschouwelijke ontdekkingsreiziger in het politieke landschap, die elke discussie verwelkomt als een interessante, intellectuele uitdaging. Maar het probleem is dat hij geen student meer is die zich amuseert in de debatingclub, maar dat hij zich in de arena heeft begeven waar de winnaar er met de buit vandoor gaat. Daar zit hem de kneep, want hoewel Baudet nooit om een argument verlegen zal zitten mist hij het ‘killer-instinct’ van een Donald Trump, die in het flauwe debat met Rutte nooit gevraagd zou hebben wanneer die voor het laatst gehuild had, maar die Rutte ter plekke aan het huilen zou brengen door hem keihard op zijn mislukte politieke doopceel af te rekenen. Een FvD kiezer zal in de toekomst niet meer gerekruteerd kunnen worden bij de PVV, maar bij de gevestigde partijen dus als die potentiële kiezers, al was het maar uit pure nieuwsgierigheid, afgelopen woensdag naar het ‘nep debat’ hebben gekeken, dan zullen zij zich afgevraagd hebben of er nog enige substantie in dat nutteloze tijdverdrijf boven zou komen.

Ik schreef al eerder op deze pagina’s dat Baudet een grote toekomst tegemoet kan gaan in de hervorming van het zieke ‘Kartel’, maar dan op voorwaarde dat hij zijn narcistische trekjes goed weet te herkennen en zijn welsprekendheid niet te vaak probeert te gebruiken om zijn eruditie aan de dag te leggen, maar om klinisch te ‘scoren’ op een wijze die de kiezer van hem verwacht op grond van eerdere toezeggingen. Zij zoeken een doener die de mouwen opstroopt en toont dat hij in korte tijd politiek volwassen is geworden. Trump kan al evenmin een forse dosis van narcisme ontzegd worden, maar hij ‘scoort’ steevast door zijn tegenstanders te bespelen, te kleineren, te intimideren en ‘aan stukken te scheuren’: het ‘killer-instinct’ dat Baudet (nog) mist. De kiezers hoeven hem niet aardig te vinden maar willen zien dat hij bereid is om onverzettelijk voor hun belangen op te komen en te knokken, de debatingclub is verleden tijd!

Eventuele overlopers van CDA en VVD in een landelijke verkiezing willen niet alleen een charismatische politicus zien, maar ook die overtuigende leider die geen flauwekul praatjes meer bezigt. Euroscepticisme draag je niet over door aanvankelijk een Nexit te propageren om vervolgens, desgevraagd, te reageren met ‘oh ja, dat is inmiddels veranderd in het meer gematigde partijstandpunt’. Boter bij de vis! Het is niet nodig om à la Wilders er met gestrekt been in te gaan, maar een politiek leider moet respect afdwingen in zijn doen en laten, anders blijft Rutte’s sprookje in stand dat er zonder de EU geen sprake is van zaken als  ‘veiligheid’ of een ‘goede economie’.

Het risico bestaat dat het niet alleen de Eurosceptische kiezers waren die thuis bleven, maar ook Thierry-sceptische kiezers die het aanvankelijk scherpe focus van Baudet zien vervagen tot een wat ongedefinieerd beeld. Als je als jarenlang CDA of VVD-kiezer nog niet zeker bent van je zaak maar wèl geïnteresseerd in de door Baudet voorgestane veranderingen, dan wil je je daar goed bij voelen.

Aan inhoud ontbreekt het niet bij Baudet, maar de verpakking in politieke volwassenheid ontbreekt nog en de kiezer komt nu niet meer vanzelf naar hem toe. Hij moet nu de weg naar die kiezer zien te vinden en hem stimuleren om hem zijn vertrouwen te geven. Het is toch te zot dat een dwaas als Timmermans dat voor elkaar kan krijgen en Baudet niet…? C’est le ton qui fait la musique Thierry!


.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
RWB51
4 jaren geleden

Frans Timmermans is zich er niet van bewust: zelfoverschatting. Toch is dit een psychische tekortkoming