Nieuwe inspiratie voor Brexit.

Op 14 juni schreef ik in “de machtsstrijd om Brexit in Westminster“ over het tergende, incompetente ‘leiderschap’ van Theresa May, dat uiteindelijk uitmondde – met de hakken over de sloot – in de ‘EU-Withdrawal Bill’.

Theresa May. Afb: pixabay.

Haar onbetrouwbare, zo niet louche, optreden jegens haar EU-onderhandelaar David Davis leidde tot een schisma waarbij prominente partijleden zich afscheidden, waaronder Boris Johnson maar de brokkenpiloot May zwalkt verder, terwijl George Soros kapitalen investeert om de Brexit te ondermijnen.

Dat vrijhandel – in tegenstelling tot het protectionisme van de EU dat voor ons allen het leven slechts onnodig duur maakt – de ideale oplossing zou zijn, niet alleen voor Brexit maar ook voor de eventuele exit van andere EU lidstaten, lijkt evident maar de ongekozen, dirigistische bureaucraten in Brussel kunnen slechts denken in termen van subversieve tarieven en fnuikende administratie. Prietpraat van Rutte en Penthouse over de zegeningen van de EU getuigt van weinig overtuigende, ideologische tunnelvisie in het streven naar een totalitair, socialistisch Europa. Engeland heeft gezien de kritische massa van de eigen economie de EU niet nodig en zeker niet op de halfhartige en financieel rampzalige wijze waartoe Theresa May zich willoos laat manipuleren. De Engelse consument kan een daling van zeker 10% verwachten in de ‘cost of living’ als de EU barrières en bureaucratie komen te vervallen; die paar Jaguars die zij in de EU verkopen raken zij elders net zo makkelijk kwijt als zij opteren voor echte vrijhandel met onbegrensde wereldmarkten.

Vorige week kwam een ‘whitepaper’ voor een gezondere Brexit in de publiciteit dat uitblinkt in zijn logisch concept en uitwerking door ‘the Initiative for Free Trade’ (I.F.T.), dat is opgericht door de Euro sceptische Europarlementariër Daniel Hannan (Vote Leave) en ‘the Cato Institute’, een ‘thinktank’ in de USA die leunt op de fossiele-brandstof-magnaten van de Koch familie. In eerste instantie richt dit zich op ‘freetrade’ tussen de USA en Engeland, maar het concept is uiteraard van universele waarde en zou eventueel ook Nederland en andere noordelijke EU-lidstaten zeer van dienst kunnen zijn ‘wanneer de Europese maat vol is’.

Het voordeel van vrijhandel zit hem veeleer in de importen, die wij voor onze eigen consumenten bevrijden van de door de EU geïnitieerde en gekoesterde tariefmuren en inherente hogere kosten dan in de exporten. Het voordeel van de vrijhandel zit hem in de afschaffing van die tariefmuren en de peperdure bureaucratie die zich daarachter verschuilt, geheel los van eventuele ‘onderhandelde’ reciprociteit van buitenlandse regeringen bij de exporten. Uiteraard zal dit concept moeten leiden tot ‘mercantilistische reciprociteit’ want als een ander land – zoals China jegens de rest van de wereld – alleen maar denkt te parasiteren komt er een eind aan het sprookje, zoals Trump hen nu duidelijk maakt (zachte heelmeesters etc.)

Uiteindelijk is handelspolitiek veeleer een politiek dan een economisch gegeven en zo is de wereldhandel na W.O.II van start gegaan, zonder het protectionistische concept dat tariefmuren als troefkaarten in de wereldhandel misbruikt dienden te worden. Tussen 1947 en 1994 vielen wereldwijde tarieven van gemiddeld 40% naar 4%, dus ‘mercantilistische reciprociteit’ werkt, maar iedere vorm van verdrag maakt daar q.q. inbreuk op.

In 2016 publiceerde het ‘Cato institute’ een analyse van het T.P.P. (Trans Pacific Partnership) vanuit de optiek van een handelaar en gaf – hoewel er de nodige beperkende factoren in T.P.P. zitten – er per saldo hun zegen aan onder het motto ‘ laten wij de perfectie geen vijand maken van het goede’. Vanuit dat concept en die filosofie was het intellectueel gezien een klein sprongetje naar het huidige I.F.T.-initiatief, zij het dat daarbij met een schone lei werd gestart om te komen tot een bilateraal handels- en investerings-akkoord waarvan beide partners optimaal profiteren door alle barrières af te schaffen. Het Cato ‘whitepaper’ wil de intellectuele grondslag leggen voor een optimaal ‘vrij-ademend’ F.T.A. (Free Trade Agreement).

In het door socialisme en vakbonden verziekte Engeland zal dit op grote tegenstand stuiten, bij voorbeeld in de vastgeroeste NHS ( National Health Service) die spreekwoordelijk inadequaat is, juist omdat allerlei bureaucratische gevestigde belangen zich ingegraven hebben en van de status quo profiteren in een goudmijn die hen door nieuwe concurrentie kan ontgaan. Allerlei rampzalige EU-regelingen voor consumenten en het milieu kunnen op de brandstapel en Amerikanen en Engelsen zouden vrijelijk over de grenzen kunnen bewegen en werken.

Het obligate verwijt aan Trump dat hij de wereldhandel kapot maakt door de parasieten in Peking aan te pakken is niet reëel – en de effectenbeurzen reageren daar al lang niet meer op – want samen met Liam Fox, de UK secretary for international trade, is hij de geestelijke vader van dit project. Daarbij komt dat de conservatieve vleugel van haar partij Theresa May de laatste weken zwaar onder vuur nam ‘to chuck Checkers’, haar halfzachte Brexit plan dat ook door de EU in vlammen is afgeschoten.

Het versoepelen van overheidsinmenging in kapitaal- en informatiestromen zou weldadig kunnen zijn voor vrijhandel zonder de – op zich al peperdure – EU bureaucratie en de hoge prijs voor hun nodeloze, vaak bemoeizieke regelgeving op microscopische détails.

Het hoeft geen betoog dat politici als Boris Johnson en Michael Gove hun welwillend oor lenen aan dit initiatief. Linkse anti-Brexit actiegroepen, vaak met geld van Soros, doen hun best om I.F.T. te discrediteren op hun beruchte wijze, maar zachte heelmeesters deugen nu eenmaal niet.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
r dunki
5 jaren geleden

Excuses voor vergissing; bovenstaande reactie hoort bij ‘Brexit’

r dunki
5 jaren geleden

Hein,

Op 6 september heb jij in een uitgebreide reactie op mijn “Wordt het onderwijs de ondergang van onze democratie?” al aangegeven waar de kneep zit (en niet alleen in dat commentaar).

Zoals Gramsci ” de mars door de instituten ” creëerde zal er een ’terugtocht’ door die instituten nodig zijn, d.w.z. de infiltratie in die instituten ontsmetten van het politiek-correcte virus.

Dat probleem bij de wortel aanpakken is het beschermen van de jeugd tegen de Marxistische indoctrinatie op alle niveaux van het onderwijs, maar zolang er in Rotterdam een vrouwelijke G.L. wethouder los rondloopt die Sharia rechtbanken wil introduceren zijn wij van de pot gerukt!