Bring back our money

Je kunt zeggen wat je wilt, maar hij houdt zich wel aan verkiezingsbeloftes. Dat zal het Nederlandse electoraat bij de huidige en opvolgende generaties politici niet meer meemaken. De lege lokkertjes van Rutte en zijn kornuiten kennen we inmiddels wel.

Afb: pixabay

Het is al drie verkiezingsrondes het zelfde liedje, Er wordt veel beloofd, het gros van het electoraat stinkt erin, stemt andermaal strategisch en de traditionele politieke partijen blijven ondanks substantiële verliezen weer vier jaar op het Haagse pluche zitten. Vier jaar lang houden coalitie partijen de regering de hand boven het hoofd, bang om door de achterdeur het Binnenhof te moeten verlaten.

Inlossen beloftes

Nee, dan die vermaledijde Trump. Deze week kon hij weer een paar ingeloste verkiezingsbeloftes bijschrijven op zijn cv. Het Hoge Gerechtshof sanctioneerde zijn bijgestelde immigratie beleid voor streng islamitische landen, waarvan het gros het islamitisch extremisme actief en passief met geld en diensten ondersteunt[1]. De USA is uit de UN commissie voor mensenrechten gestapt. Hij heeft de ruim M$200 bevroren die naar de PLA zouden gaan en door Abbas c.s. werden gebruikt om terroristen een goed leven te geven[2]. Die geldstroom zal pas weer op gang komen als wordt voldaan aan vier eisen van de Amerikaanse president[3]. Vervolgens verschijnt het bericht in de serieuze media dat Amerikaanse dollars die in de acht jaar Obama hoofdzakelijk buiten de USA circuleerden en uitgegeven werden, terug vloeien naar de USA. Tot overmaat van ramp voor politici en bewegingen die het linkse gedachtegoed nastreven kan Trump de conservatieve meerderheid in de Hoge Raad vergroten.

Immigratie beleid en het terughalen van de Amerikaanse dollar zijn twee verkiezingsbeloftes die hij heeft ingelost[4]. Maar er zijn veel meer gerealiseerd zoals het verplaatsen van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem; het uitstappen uit het klimaatakkoord van Parijs en de kernwapen overeenkomst met Iran; reguleren en stroomlijnen van de overheidsbureaucratie[5]; het stoppen van het lobbycircuit voor buitenlandse overheden en bedrijven door Witte Huis functionarissen; het verhogen van het aantal rechters dat zich aan de Amerikaanse wetgeving houdt en niet gevoelig zijn voor partijpolitieke voorkeuren; beperken van de geldstroom voor klimaat activiteiten door UN panels; opwaardering van de gevechtskracht van de Amerikaanse krijgsmacht; uitstappen uit de Trans Pacific Partnership (TPP); schrappen van Obama´s 2016 wapen Executive Order.

Omgebogen dollarstroom

Door de belastinghervorming vallen de voordelen weg van de Tax Inversion: het plaatsen van de productie capaciteit in landen met een gunstiger belastingklimaat en het aansturen van processen vanuit de USA. Bedrijven werden gestimuleerd om terug te keren op hun schreden en productie capaciteit naar de USA terug te halen. Daar bleef het niet bij. Er werd in innovatie geïnvesteerd, productiecapaciteit werd uitgebreid, werkomstandigheden voor werknemers werden sterk verbeterd; lonen stegen en belastingvoordelen stroomden terug naar de werknemers in o.m. de vorm van bonussen.

Onderzoeksjournalisten melden onlangs dat in het eerste kwartaal van 2018, ruim € 300 miljard aan investeringen naar de USA zijn teruggevloeid. Het effect van de belasting hervorming die Trump in december 2017 heeft doorgevoerd. Geld en fabrieken; groei van de werkgelegenheid en hogere salarissen. Kom daar in Nederland mee. Natuurlijk zijn er uitzonderingen zoals Harley Davidson, die een paar dagen geleden heeft aangekondigd naar het buitenland te gaan om de te verwachten hogere staaltarieven te kunnen ontwijken. Een andere gunstige wending is het spekken van de Amerikaanse schatkist. De repatriëring van de dollar betekent dat er ruim $45 miljard in de schatkist is gestroomd. Die terugkeer betekent volgens economen ook dat de groei van het Amerikaanse BNP in de komende jaren tenminste 3% zal zijn en vermoedelijk zelfs naar 5% kan oplopen.

Het begin is er, maar er is nog veel werk aan de winkel om Amerikaanse bedrijven naar de USA terug te brengen. Er is nog meer dan $45 biljoen aan Amerikaanse investeringen en bedrijven “parked overseas”, die in de wacht zijn gezet totdat de omstandigheden voor de betrokken bedrijven het waard zijn om naar huis terug te keren.

Veel werk op de plank

Er staan genoeg beloftes open waarvan de activiteiten om die in te lossen gaande zijn en vooral door tegenwerking van politici van beide politieke partijen nog niet afgerond zijn. Voorbeelden zijn het verdrievoudigen van het volume van ICE; opheffen van Ministerie van Onderwijs, Milieu; behoud van de Steenkoolindustrie; het in evenwicht brengen van de overheidsuitgaven: heropening van onderhandelingen over de NAFTA overeenkomst; uitbreiding van het platformvolume van US Airforce met 1200 stuks; heropbouw van US Navy tot een capaciteit van 350 platformen en het Marine Corps tot 35 eenheden van bataljonssterkte; schrappen van Obamacare etc.

Trump is onderweg, maar heeft nog lang niet al zijn beloftes waar gemaakt. Een aantal zijn vertraagd en een aantal heeft hij zelfs gebroken zoals het labellen van China als valuta manipulator en het verminderen van belastingsboxen. Onder het motto “Bring back our Money” is hij er wel in geslaagd om de Amerikaanse economie een opwaartse stimulus te geven en de doorsnee burger een positievere kijk op zijn toekomst te geven.

Kritiek op Trump, maar zelf in gebreke blijven

De regering en vooral lichtgewichten als Pechtold hebben de mond vol over Trump. Bakken vol kritiek wordt er gespuid om eigen onkunde te verbloemen. Wanneer de prestaties van die mirakel-orakels opgelijnd worden die het dagelijkse leven van de doorsnee burger een beter perspectief heeft gegeven, is de mens zo klaar: een piepklein lijstje. Waar Nederlandse politici daarentegen heel goed in zijn? In het concipiëren van een klimaatwet die bakken vol geld zal kosten, terwijl het resultaat in de praktijk bijzonder twijfelachtig is; het verkwanselen van geld aan zwak presterende banken en Europese staten zonder een gezonde financiële toekomst; het uitgeven van geld aan schimmige regeringen die het islamitische extremisme en internationaal terrorisme sponsoren en natuurlijk aan de geldwolven in Brussel. Bring back our money dat zal de huidige generatie in Nederland zeker niet meer meemaken.

———————————————

[1] De beperking geldt voor ongeveer 8% van de mondiale moslimsamenleving.

[2] De tegoeden zijn bevroren als gevolg van het aannemen van de Taylor Force wet; twee maanden geleden. De wet is vernoemd naar een Amerikaanse student die in maart 2017 in Tel Aviv op straat werd vermoord door een Palestijnse terrorist.

[3] Die vier voorwaarden zijn: stoppen van beloningen aan terroristen; intrekken van wetten die de betaling mogelijk maken; nemen van geloofwaardige stappen om het Palestijnse terrorisme een halt toe te roepen en veroordeling terrorisme en vervolging van daders van terroristische aanslagen.

[4] Zie artikel “Draining the Swamp

[5] Trump heeft 67 Obama reguleringen geschrapt, waardoor processen en procedures sneller en overzichtelijker kunnen verlopen.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Campert
5 jaren geleden

Zeer zeer juist Charlef. Dank.