4 en 5 mei herdenkingen

Het is bijna acht uur wanneer mijn echtgenote in de remmen van de fiets knijpt en zegt, “bijna acht uur, we gaan even stoppen hier”. Iets verderop heeft de chauffeur van de tankwagen met daarop ‘Campina’ zijn auto geparkeerd. De boeren moeten maar even een paar minuten wachten kennelijk.

Winston Churchill. Afb: wikimedia-commons.

Klokslag acht uur is het stil, doodstil. Één automobilist rijdt nog. Hij passeert ons en realiseert zich dat hij zich kapot moet schamen. Hij remt af en parkeert minzaam achter de tankauto en laat de motor afslaan. Rust, doodse stilte en gedachten die teruggaan naar 1945. Nog geen 4 kilometer van de plek waar wij staan werd in 1945 in dezelfde maanden bikkelhard gevochten door Canadezen, die alles wat Duits was het liefst om zeep hielpen. Tot genoegen van Churchill, tot genoegen van alle Nederlanders, tot genoegen van al degenen die door de Canadezen hun vrijheid terugkregen.

Wanneer we weer op de fiets stappen, rijdt de tankauto eveneens weg. De automobilist wacht nog even om de twee minuten vol te maken kennelijk. Hij zwaait wat onhandig en een beetje beschaamd als we zijn geparkeerde auto voorbij rijden. Wij zwaaien terug.

Als we ’s avonds de staatspropaganda bekijken, beter bekend als het ‘journaal’, blijkt er een schreeuwlelijk te zijn opgepakt tijdens de herdenking. Overbodig te vermelden dat de plaats van handeling Amsterdam was. Leuke stad wel, vroeger. Een andere flapdrol heeft een vliegbedrijf zo gek weten te krijgen met een reclamesleep over Nederland te vliegen, met op de sleep de tekst “Herdenk ook de Churchill doden”.

Kijk: die twee mensen snappen het nog niet. Op 4 mei herdenken we de slachtoffers aan onze kant destijds. En op 5 mei herdenken en vieren wij de slachtoffers aan de andere kant, die van hullie. Die tekst op de reclamesleep: daarom klopt er dus geen kloten van. Niks. Alleen een rund kan zoiets stoms bedenken.

Ik ben bier halen. Veel. We hebben vanavond nog een massa slachtoffers te herdenken immers. En bitterballen natuurlijk. Goeie peer wel eigenlijk, die Churchill.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties