EU begroting

De Europese Commissie heeft grote bezwaren tegen het verlagen van haar begroting, nadat de Britten de EU hebben verlaten. Naast het gat dat het Verenigd Koninkrijk achterlaat, vermoedelijk zo’n € 6 tot € 7 miljard per jaar, moet ook meer worden bijbetaald. Dat meldt het FD.

Eurocommissaris Günther Oettinger (Begroting) is begonnen met de nieuwe lange-termijnbegroting voor de Europese Unie (EU). Die begroting moet gaan gelden met ingang van 2020. Hierbij moet hij rekening houden met de Brexit: de Britten betaalden jaarlijks een bijdrage van rond de € 12 miljard aan Brussel. Op dat bedrag kan hij in de toekomst niet meer rekenen, maar ook hoeft de EU geen subsidies meer uit te keren aan de Britten, zodat netto een schade overblijft van 6 tot 7 miljard euro.  Het is de bedoeling om de helft van de contributie die de Britten betaalden op te vangen met een contributieverhoging voor andere EU-lidstaten. De andere helft moet worden gerealiseerd door te besparen op kosten. Oettinger liet zich eerder zeer negatief uit over het Brexit-referendum waarbij hij de campagne van de Britse oud-premier David Cameron ‘waardeloos’ noemde.

Nieuw Europees beleid, zoals een gemeenschappelijke veiligheidsagenda en grensbewaking, zal de Europese Unie jaarlijks € 10 miljard extra gaan kosten. Dat liet de Europese Commissie op 10 januari j.l. weten tijdens een voorspreking van de lange-termijnbegroting. Die begroting heeft een duur van 7 jaar, waarvoor de lidstaten flink in de buidel zullen moeten tasten. Er is een gat van € 17 miljard per jaar (€ 7 miljard wegens de Brexit en € 10 miljard vanwege nieuwe projecten). Over 7 jaar uitgesmeerd betekent dit dat er € 119 miljard extra naar Brussel moet. Een concreet uitgewerkt plan volgt in het voorjaar.

Men laat zich er gemakshalve maar niet over uit hoeveel in de gehele EU de sociale, medische  etc., lasten zijn toegenomen door het uitnodigen van honderdduizenden ‘vluchtelingen’ en hoeveel van hen zich uiteindelijk zullen vestigen onder het genot van -generaties lange- sociale uitkering. Voorts maakt het huidige gekerm van de Europese Commissie duidelijk dat de Brexit inderdaad veel kosten oplevert. Echter niet voor de Britten, zoals men eerder nog vol bravoure meende te kunnen ventileren. Die bravoure, zo weten wij nu, viel te scharen onder de noemer ‘nepnieuws’. De werkelijkheid is dat de Britten het meer dan voortreffelijk afkunnen zonder de EU.

Eerder werd al duidelijk dat de EU wilde dat de Britten de kosten van de scheiding zelf op zich zouden nemen, en dat alle financiële afspraken die al gemaakt waren ook moesten worden nagekomen. Zo hebben de Britten hun handtekening gezet onder de meerjarenbegroting van de EU, die nog tot 2020 duurt, en hebben ze nog 10 miljard voor pensioenvoorzieningen toegezegd. Wat de Britten daar na de volkskeuze voor een Brexit nog mee te maken hebben is niet duidelijk; Het land heeft conform de voorwaarden het lidmaatschap opgezegd en uit die voorwaarden valt niet zonneklaar op te maken dat de uittreder uitsluitend de nadelen consumeert. Het heeft er alles van weg dat de EU-nieuwsvoorziening daaromtrent eveneens ‘nepnieuws’ is, bedoeld als goedkope propaganda.

De Europese Unie in haar huidige vorm is de houdbaarheidsdatum reeds lang voorbij. Men zou er goed aan doen dit te onderkennen en die EU grondig te hervormen. In het andere geval moet zij worden ontmanteld.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties