Hypotheekrenteaftrek

Persoonlijk zal het mij een zorg zijn met welke intenties de hypotheekrenteaftrek ooit is ingevoerd. De hele huizenmarkt en de werking ervan laat me eveneens volkomen koud. Er zijn heel veel instanties die zich er veel liever mee bezighouden: banken, notarissen, kakelaars, projectontwikkelaars, woningbouwcorporaties, aannemers, gemeenten, grondeigenaren en speculanten, om er maar eens een paar te noemen.

Afb: pixabay

Allemaal instanties die fors verdienen aan de noodzaak om een dak boven je hoofd te hebben. Maar de belangrijkste grootgraaier in de woningmarkt is zonder enige twijfel het ministerie van Financiën, want alle andere instanties, hun functionarissen en huiseigenaren zijn belastingplichtig.

Dat huiseigenaren fiscaal gezien dan ook een soort van douceurtje krijgen vanwege de exorbitante bedragen die ten onzent voor een stapeltje bakstenen en dakpannen op een postzegeltje grond dienen te worden neergeteld, is niets meer dan een pleister op de financiële wonde die in 30 jaar mag worden afbetaald. En zelfs dat gaat op de schop. Het komt er op neer, dat je ofwel van de hond, ofwel van de kat gebeten wordt: als je je hypotheek niet aflost, betaal je alles bij elkaar een godsvermogen aan de bank en als je je hypotheek wèl aflost, heb je ten eerste al een godsvermogen aan de bank betaald en daarna word je fiscaal gestraft en moet je opnieuw betalen, maar nu aan de Belastingdienst. Het doel van de regering is klaarblijkelijk dat je als huiseigenaar financieel zoveel mogelijk kortgehouden dient te worden.

En dan het zure van deze hele farce: het huurwaardeforfait. Dit is één of ander ridicuul verzinsel dat is gebaseerd op ‘woongenot’. Dat woongenot wordt gezien als een vorm van inkomen in natura. Ik heb werkelijk geen idee wie deze ridiculiteit verzonnen heeft, maar in mijn optiek is woongenot het hebben van een dak boven je hoofd. Dat geldt dus niet alleen voor huiseigenaren, maar ook voor huurders. Dat woongenot heeft werkelijk niets uit te staan met inkomen in natura, laat staan met enige andere vorm van inkomen, want het ís gewoon geen inkomen. Volgens deze beschouwing is woongenot blijkbaar alleen voorbehouden aan een huiseigenaar en niet aan een huurder. Het komt erop neer dat een huiseigenaar middels de constructie van een fictieve huurwaarde van zijn koopwoning wordt belast voor zijn woongenot en een huurder niet en dat sterkt mij in mijn gedachte dat het eigenlijke doel is om de huiseigenaar financieel kort te houden. Anders verzin je zoiets niet.

Maar als de hypotheekrenteaftrek eraan gaat, verwacht ik ook dat de huurtoeslag wordt afgeschaft. Ik zie geen enkele reden waarom ik als huiseigenaar belasting zou moeten betalen ten behoeve  van een  toeslag voor huurders die boven hun stand wonen.

Gelijke monniken, gelijke twee-onder-één-kappen.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties