Prikbord nr 633

Britse geloofwaardigheid

Premier May heeft maatregelen aangekondigd tegen het moslimterrorisme, want wederom blijkt Londen niet in staat alle aanslagen te voorkomen dan wel het aantal slachtoffers te beperken. Intussen claimt ze dat reeds vele aanslagen werden verijdeld door de inlichtingendiensten.

Aanslagen door wie? En waarom mocht dit niet eerder naar buiten komen? Want de gewone politie is nog steeds niet bewapend en de linkse oppositie mekkert liever over het ‘schenden’ van campagne-afspraken dan over de noodzaak terugkerende jihadisten op te sluiten of tenminste hun Britse paspoort af te nemen. Hoewel het laatste weinig indruk zal maken in een land met honderdduizenden illegalen en meer dan 20.000 ‘verdachte’ personen.

Duitse geloofwaardigheid

Merkel wil Trump de les lezen alsof landen niet het recht hebben zich te onttrekken aan internationale ‘verplichtingen’ die ze vrijwillig op zich hebben genomen. In de VN gebeurt niet anders en Duitsland is niets beter dan andere industrielanden op milieugebied. Het pact met China dat zich voor 2030 aan geen enkele maatregel bindt, en met Frankrijk dat sterk afhankelijk is van schone kernenergie, moet kennelijk het eigen falen verhullen. Duitsland is nog steeds in stijgende lijn v.w.b. CO2-uitstoot, waar de VS dalend zijn. En het onnodig sluiten van kerncentrales zal de behoefte aan gas niet doen afnemen, ook niet door het mislukte zonnepanelenproject. De energiekorting voor bedrijven zorgt juist voor extra hoge verbruikscijfers, want dat is goedkoper!

Het software-schandaal bij de auto-industrie is een voorbeeld van falend toezicht en ook bruinkoolverbranding was tot voor kort een fors milieuprobleem. De groei van het Duitse autoverkeer, vliegverkeer en de aanleg van extra vliegvelden wijzen niet op een serieuze benadering van de milieudoelen. Sterker nog, de meeste landen en industrieën die protesteren tegen de uittreding van de VS uit het akkoord van Parijs, lopen zelf flink achter op hun tijdschema waarbij de wereldwijde CO2-reductie en de opwarming van de atmosfeer nauwelijks in concrete maatregelen te ‘vertalen’ zijn. Kortom, de meeste grote landen – inclusief Rusland – geloven zelf niet echt in (de haalbaarheid van) de vermeende doelstellingen van Parijs, hun jammerende industrieën willen vooral het grote geld zien voor ‘nieuwe technologie’ en hun politici zijn volstrekt ongeloofwaardig in hun kritiek op anderen.

Franse geloofwaardigheid

De Franse afkeer van de VS is niet van gisteren. Doch of Parijs wel de politieke overheersing door Merkel langdurig zal accepteren, valt nog te bezien. Het overleven van de EU en de NAVO kunnen weliswaar gemeenschappelijke belangen zijn, maar de tegenstellingen en financiële problemen zullen de Franse toenadering ontmaskeren als ‘strategisch’ eigenbelang.  Er komt een dag dat Berlijn dezelfde eisen moet stellen aan Frankrijk als aan Griekenland en dan zal blijken hoe solidair Parijs is.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties