DNA van politici opslaan

Demissionair minister Schippers van Volksgezondheid (VVD) wil dat gegevens over afgenomen lichaamsmateriaal (DNA) in de zorg beschikbaar komen voor politie en Justitie. Ook in het verleden afgestaan materiaal valt hieronder. Patiënten wordt daarbij niet om toestemming gevraagd. De minister heeft hiervoor een wetsvoorstel ter consultatie gepubliceerd.

Afb: pixabay

De minister is voornemens deze gegevens ter beschikking te stellen voor opsporingsdoeleinden en het onder andere op die manier voor politie en justitie mogelijk maken om de daders van misdrijven op te sporen. In 2011 probeerde minister Schippers dat ook al eens als demissionair VVD-minister, maar haalde dat razendsnel van tafel. Het was haar destijds gebleken dat het voorstel grote gevolgen voor de grondrechten van burgers zou kunnen hebben en dat zij dat als ‘demissionair minister’ eigenlijk niet kon doorvoeren. Waarom dezelfde minister in precies dezelfde ambtelijke omstandigheid dat nu dan wel zou kunnen doen, blijft raadselachtig.

Politie en Justitie

Politie en Justitie hebben de afgelopen jaren bewezen hun taken niet aan te kunnen. Dat de minister van Zorg & Welzijn hierin meedenkt namens de regering, kan op zichzelf niet op veel bezwaar stuiten. Wel is het uitermate bedenkelijk dat de minister, namens de regering, specifiek deze plannen niet onmiddellijk naar de prullenbak verwijst. Het is immers bepaald niet zo dat het de politie of Justitie nu aan opsporingsmiddelen ontbreekt, die kunnen verklaren waarom slechts een fractie van de totale misdaad wordt opgelost. De reden van de achterblijvende resultaten hebben te maken met de aanwezige beroepskwaliteiten van de mensen die in die organisaties functies vervullen.

De VVD’er Ivo Opstelten, destijds burgemeester van Rotterdam en toenmalig voorzitter van het College van Korpsbeheerders, eiste in die laatste functie indertijd 1 miljard (toen nog) gulden voor een spiksplinternieuw automatiseringssysteem voor de Nederlandse politie. Het bleek dat de honderden miljoenen die daar eerder aan waren besteed niets hadden uitgehaald. Geen politicus die het in zijn hoofd haalde om Opstelten toen al stevig van repliek te dienen en juist op te dragen de verantwoordelijken te straffen of de deur te wijzen. Sterker nog: de man zelf werd jaren later, na een zinderende carrière in – toegeschoven – politieke benoemingen, doodleuk benoemd als minister van Veiligheid & Justitie, waarna uiteraard bleek dat ook dat een brug te ver was. Het was al een puinhoop en het werd een nog grotere puinhoop.

De erfenis is dan ook niet mals: opgescheept met een hopeloos falende Nationale Politie, onderhavig aan een graaicultuur die zijn weerga niet kent. Daar komt nu nog eens bij, dat die organisatie er niet voor terugdeinst om informatie te verdraaien, achter te houden of krantenredacties om te kopen.

Als de minister van Zorg & Welzijn het al van belang acht om DNA centraal op te slaan, dan zou een beter voorstel zijn dat van alle politici te doen die dit hebben laten gebeuren en ook nu nog op hun handen blijven zitten.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hein
7 jaren geleden

Het lijkt mij verstandig om DNA van alle binnenkomers op te slaan, van gevraagde/gewenste en vooral van ongevraagde/ongewenste!

r.dunki
7 jaren geleden

Als u voorstelt om het DNA van al deze ‘raspaardjes’ vrijwillig op te slaan is het misschien raadzaam om hen ook een vrijwillige bijdrage voor de sperma bank te vragen.

Zo gaan de kwaliteiten van deze steunpilaren van onze maatschappij nooit verloren. (misschien moeten zij dan toch nog even van die klamme handjes afkomen of zou het zorgzame ‘old-boy-network’ daar ook voor kunnen zorgen?)