NRC: spreekbuis van islamitische dictaturen

Het NRC Handelsblad kwam 15 maart jl. met een artikel met als titel ‘VN-organisatie beschuldigt Israël van apartheidsregime’. De beschuldiging stond in een rapport dat was geschreven door “een VN-organisatie voor economische en sociale projecten in westelijk Azië”.

Mocht het zo zijn dat Israël inderdaad een apartheidsstaat is dan zou er iets ernstigs aan de hand zijn. Alleen is dat niet zo. Het NRC insinueert dit echter wel door – niet voor de eerste keer – essentiële informatie weg te laten. Even wat voorbeelden van het weglaten van verhelderende informatie. De schrijvers van dit rapport zijn de volgende landen: Bahrein, Egypte, Irak, Jemen, Jordanië, Katar, Koeweit, Libanon, Libië, Mauritania, Marokko, Oman, de Palestijnse Autoriteit, Saoedi-Arabië, Soedan, Syrië, Tunesië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Allemaal islamitische landen dus, die op twee na zelfs geen enkele diplomatieke relatie met Israël onderhouden. Sommige van deze landen beschouwen zich zelfs in staat van oorlog met Israël. Het is uiteraard volkomen uitgesloten dat deze landen een objectief rapport over Israël zouden kunnen schrijven.

Verder zijn het – met slechts één uitzondering; Tunesië – landen die zelf geen vrijheid kennen volgens de jaarlijkse meting van mensenrechtenorganisatie Freedom House. Integendeel, het zijn bijna allemaal afschuwelijke dictaturen die onderaan bungelen op de wereldranglijst van mensenrechten. En juist die willen de enige erkend vrije en democratische rechtsstaat in de regio de maat nemen! Israël is het land waarin met name Arabieren meer rechten en rechtsbescherming hebben dan in welk Arabisch land dan ook.

Een land dat in tegenstelling tot die Arabische landen wel godsdienstvrijheid heeft, rechtsgelijkheid, democratie, een vrije pers en bescherming van minderheden als christenen, homo’s en vrouwen. Stuk voor stuk zaken waar Arabieren in hun eigen landen slechts van kunnen dromen.

Neem Saoedi-Arabië, een van de opstellers van bovengenoemd VN-rapport. Daar worden christenen formeel en systematisch volgens de Saoedi-Arabische wet gediscrimineerd en onderdrukt en homo’s en afvalligen geëxecuteerd. Saoedi-Arabië is zelf een apartheidsstaat: voor vrouwen. Die moeten gescheiden blijven van mannen – zo mogen vrouwen bijvoorbeeld geen sportwedstrijden bezoeken. Vrouwen mogen niet autorijden en moeten voor juridische handelingen begeleid worden door een mannelijk familielid. Of neem Syrië, een land dat haar eigen burgers (die toevallig een iets ander geloof hebben dan de regeringscoalitie) plat bombardeert.

En toch vindt de NRC het standpunt van dit soort abjecte regimes over de mensenrechten in Israël blijkbaar interessant genoeg om er een heel artikel aan te wijden.

Wat de NRC overigens ook niet vermeldt, is dat de aantijging van apartheid zo vals is, dat deze als antisemitisch wordt beschouwd volgens de internationale definitie daarvan, een definitie die vorig jaar ook door de Nederlandse regering is onderschreven. Dergelijke leugens horen niet onder de vlag van de VN gepubliceerd te worden en de VN zelf heeft dit onzinnige rapport daarom inmiddels laten intrekken.

Er is geen ‘apartheid’ in Israël. Een VN-rapport waarin dat wel wordt beweerd en dat onder andere is geschreven door de regering van president Assad van Syrië, is te onzinnig om serieus aandacht aan te geven. De NRC blijkt de enige Nederlandse krant te zijn die dit toch doet.

Niet voor de eerste keer roepen wij het NRC op om als iets over Israël wordt gepubliceerd dit te controleren. Dat is immers een basisvereiste in de journalistiek. Anders wordt het door haar gewenste imago van kwaliteitskrant steeds weer (en steeds meer) te grabbel gegooid.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
r.dunki
7 jaren geleden

correctie 2e alinea:

504… Dat de NRC, als spreekbuis van het al even anti-semitische D’66 …..

r.dunki
7 jaren geleden

Voor de goede orde: Het betreffende U.N. Rapport was geschreven door 2 rabiate politiek-correcte democratische agitatoren, stiekem gepubliceerd zonder toestemming van de top van de U.N. reden waarom deze dwazen ter plekke ontslagen zijn. De UN heeft uitgebreid excuses aangeboden voor deze onvergeeflijke uitglijder, maar geeft slechts aan hoe laag Democratische hysterie kan afglijden.

Dat D’66, als spreekbuis van het al even anti-semitische D’66, klakkeloos en in grote dank dergelijke bagger overneemt, illustreert slechts hoe de NRC van respectabele, objectieve journalistiek uit de tijd van de Nieuwe Rotterdammer Courant van de jaren ’60 is afgegleden naar dit soort goedkope spreekbuis van salonsocialistisch anti-semitisme.

Dit soort bagger past precies in hun straatje en dat is een éénrichtingstraatje straatje waar ik niet graag zou willen wonen….