Brussels lof….

De Europese Commissie heeft bij monde van Jean-Claude Juncker een ‘White Paper’ gepresenteerd over de toekomst van de Europese Unie. Het document bevat 5 scenario’s die variëren van 1) verder gaan alsof er niet aan de hand is, 2) een veredelde gemeenschappelijke markt, 3) een Europa van twee snelheden of 4) een federale Unie die de 27 lidstaten verder laat gaan in alle domeinen.

Afb: pixabay.

Maar zelfs in een scenario waarin de EU 5) minder maar meer efficiënt wil doen, gaat men nog steeds uit van bijvoorbeeld een gemeenschappelijk migratiesysteem of een gemeenschappelijke buitenlandse – en defensiepolitiek.

In de hoop haar overeind te houden, spreekt de Commissie uitdrukkelijk haar voorkeur uit voor een strak gereglementeerde eurozone. De Commissie pleit onverholen voor eigen middelen hoewel dat in slechts één scenario thuishoort. Met dit Witboek en zijn 5 scenario’s is er niets nieuws onder de zon. Het is allemaal al geschreven, geopperd, bestudeerd en in rapporten gegoten. Miljarden zijn er al in die krankzinnige, bodemloze put gesmeten.

Een 6de scenario, namelijk dat van een ordelijke opdeling van de eurozone en een scenario waarbij bevoegdheden opnieuw naar de lidstaten terugvloeien, vindt men niet terug in het Witboek. Het is evenwel het ultieme scenario om te komen tot een afgeslankte en vrijwillige Europese intergouvernementele samenwerking zoals die bestond voor het Verdrag van Maastricht, om zo de vrijheid van de burgers en de soevereiniteit van de naties te herwinnen.

Het ware voor Juncker én de Europeanen beter geweest de Engelstalige term voor Witboek (‘White Paper’) ter harte te nemen en de zogezegd nieuwe toekomst van deze EU te beperken tot een wit en door Juncker onbesmeurd blad papier.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties