Eerste Kamer legt EU-kritische motie in ijskast

De staatscommissie, die onderzoek moet gaan doen naar het parlementaire stelsel, gaat ook kijken of de drempel voor de overdracht van Nederlandse bevoegdheden aan de Europese Unie moet worden verhoogd.

De Eerste Kamer nam dinsdag nipt een motie (38 voor en tegen 37 stemmen) van die strekking aan, meldt dagblad De Telegraaf. Helaas is het betreffende artikeltje een beetje een verkapte voorstelling van zaken.

Alle menschen werden Bruder…. Afb: Pixabay

Het betekent namelijk opnieuw vertraging voor het voorstel van SGP-voorman Van der Staaij, die al sinds 2006 aan de daarvoor benodigde grondwetswijziging werkt. Het voorstel dat Van der Staaij heeft uitgewerkt, bestaat eruit dat voor een overdracht van Nederlandse bevoegdheden aan de EU voortaan niet meer een Kamermeerderheid benodigd is van de helft plus één, maar minimaal een tweederde meerderheid. In 2015 ging de Tweede Kamer akkoord met het betreffende voorstel van de SGP-voorman, maar nu willen de leden van de Eerste Kamer van onder meer PvdA, CDA en VVD dat de daarvoor in het leven te roepen staatscommissie haar licht erover laat schijnen. Die staatscommissie bestaat nog niet eens. Als het voorstel dinsdag wel was aangenomen in de Eerste Kamer, was Van der Staaij overigens nog niet klaar geweest. Omdat het om een grondwetswijziging gaat, moeten de Eerste en Tweede Kamer er nog een keer over stemmen na verkiezingen. Om het te halen moet het voorstel dan bij die stemmingen eveneens een tweederde meerderheid achter zich krijgen.

Wat mij betreft is een tweederde meerderheid in het parlement voor het overdragen van Nederlandse bevoegdheden aan het EU-Politburo in het Brusselse Kremlin eigenlijk nog veel te weinig, want een dergelijke overdracht zie ik als een bijzonder onwenselijke ontwikkeling, die een gevaar vormt voor de soevereiniteit van het Koninkrijk der Nederlanden en de macht en invloed vergroot van de ongekozen EU-elite – met name bij op macht beluste EU-apparatsjiks als bijvoorbeeld de zelfbenoemde sociaal-democraat Martin Schulz, die er al meerdere malen blijk van gegeven heeft niet veel op te hebben met democratische principes en EU-parlementariërs tijdens zittingen van het Europees Parlement de mond heeft laten snoeren. Eén van de slachtoffers van zo’n actie was de bijzonder welbespraakte eurocriticus Godfrey Bloom (UKIP).

Het voorstel van Van der Staaij dient dan ook niet in de ijskast te worden gelegd, maar terstond te worden aangenomen en in de Grondwet verwerkt te worden. Elke dag uitstel, zoals de Eerste Kamer het project nu – met nota bene slechts de helft-plus-één-meerderheid – op de lange baan heeft geschoven, kan een gevaar gaan vormen voor de Nederlandse soevereiniteit, onze vrijheid, onze veiligheid en ons staatsbestel.

 

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties