Wat hij dan moet zeggen? Kabouters?

Pinto – zelf Marokkaan, joods en Berber – verafschuwt  in zijn nieuwe boek ‘De piramide van Pinto’ de politiek correcte dictatuur die Nederland regeert: “Het schrappen van een woord is daarvan weer een voorbeeld. Een verkeerde inspanning die negatieve reacties oproept en die allochtonen juist een bepaalde hoek indrijft. Worden ze wéér publiekelijk doodgeknuffeld. Maar krijgen we daardoor minder werkloze Marokkanen? Of worden de problemen met criminaliteit overzichtelijker? Nee. Dit is als het bestrijden van een symptoom in plaats van de oorzaak. Nederland gaat ten onder aan dergelijke cosmetische oplossingen. What’s in a name? Ik haal mijn schouders op wanneer ik een aap word genoemd. Hetzelfde geldt voor het woord prins’”.

Afb: screenshot AD

Afb: screenshot AD

Stigmatiserend
De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) schrappen de term allochtoon juist omdat deze te stigmatiserend is en niet precies genoeg. In het kielzog daarvan verdwijnt ook autochtoon uit het vocabulaire.
Er komt geen vervanging voor beide uitdrukkingen. De overheid zal in plaats daarvan omschrijvingen gebruiken als: inwoners met een migratie-achtergrond of inwoners met een Nederlandse achtergrond.

Aanduidingen die schrijver Robert Vuijsje, die zich regelmatig in het racismedebat mengt, te vaag en te lang vindt. Het afvoeren van het woord allochtoon juicht hij wel toe.  ,,Hopelijk voelen mensen zich hierdoor meer thuis in Nederland dan nu het geval is. Het gaat om tweede, derde generaties Marokkanen, Surinamers en Turken. Ze zijn hier geboren, maar krijgen nog steeds het stempel allochtoon: iemand van buiten. De overheid geeft nu de boodschap af dat ze Nederlanders zijn. En dat vind ik een positieve zaak.”

Ook taalkundige Wim Daniëls is het daarmee eens. Hij noemt allochtoon een onhoudbaar begrip: te onduidelijk en stigmatiserend. ,,En als de tijd daarom vraagt, moet je zo’n aanduiding aanpassen. Gevoelens en emoties veranderen nu eenmaal. Zo verscheen in de jaren 50 een studie van de toenmalige hogeschool van Tilburg onder de titel Allochtonen in Brabant. Die ging over mensen van buiten de provincie.

Inconsequent
,,Nu bedoelen we totaal iets anders. Maar wat precies? Te veel mensen worden ermee bedoeld, ook kinderen van ouders die hier geboren zijn. Bovendien zijn we inconsequent. Volgens de definitie zijn de dochters van koning Willem-Alexander allochtonen, maar niemand haalt het in zijn hoofd om zelfs hun moeder Máxima zo te noemen. Het is alleen logisch iemands afkomst te benoemen wanneer het er werkelijk toe doet. Als bij onderzoek blijkt dat Surinamers veel last hebben van darmontstekingen, heeft dat nut om dat te melden. Anders niet.”

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties