Het tank-verhaal

In media organen wordt juichend bericht over het VS aanbod van 31 st. Abrams en de Europese belofte tientallen Leopards naar Kiev te verschepen. De indruk wordt gewekt dat die binnen een paar dagen gevechtsgereed het gevecht kunnen aangaan met hun Russische opponenten. In diverse artikelen is die geestdrift enigszins gekanaliseerd; er moeten nog wel wat hindernissen genomen worden.

Die Abrams? Die moeten nog gebouwd worden. Reden? De M1A2 heeft een aantal moderniteiten die niet in handen van de Russen mogen vallen en dus moeten de Abrams zonder een aantal van die moderniteiten van de grond af gebouwd worden. Het Pentagon is nu op zoek naar een producent. Vandaar dat veel kenners stellen dat die 31 zeker niet voor het te verwachten Russisch offensief en zelfs pas in 2024 in de Oekraïne te bewonderen zullen zijn.

M1 Abrams. Afb: NATO

Het Pentagon gaat er dus al vanuit dat Abrams tanks in handen van Moskou zullen vallen en moderne technologie door Moskou bestudeerd kan worden om adequate tegenmaatregelen te ontwikkelen. Dat kan ook gebeuren met de modernste versies van de Leopard-2. Blijkbaar toch een te groot risico, dus dan maar andere oudere versies sturen? Duitsland maakt er met de levering van Leopards een potje van. Vorige week kondigde de Bondskanselier na terugkoppeling op de Amerikaanse president (of diens MinBuza resp. MinDef) met veel bombarie aan dat Duitsland 14 stuks van zijn modernste Leopard-versie, Leopard-2A6, aan Kiev zal gaan leveren. Op 3 februari 2023 berichtten twee media organen – The Guardian en Politico – dat het Duitse Ministerie van Defensie in navolging van zijn Amerikaanse broeder niet de modernste Leopard versie op de Oekraïense jachtvelden gaat inzetten, maar de operationeel sterk verouderde Leopard-1A5.

Nederland heeft begin februari 2023 met Duitsland en Denemarken afgesproken om 100 van die verouderde Leopard-1A5 uit de mottenballen te laten halen en gereed te maken voor de strijd in de Oekraïne. In Duitsland staan 88 stuks van die verouderde versie bij Rheinmetall opgeslagen. Armin Papperger, de baas van Rheinmetall, verklaarde op 15 januari 2023 dat het gevechtsgereed maken van de op dit moment ongeschikte Leopard-1A5 tanks “een klein jaar zou duren; de tanks worden niet alleen opnieuw gespoten, maar moeten voor een oorlogsinzet omgebouwd worden. Ze worden helemaal uit elkaar gehaald en daarna weer in elkaar gezet.” Er is wel een voorfinanciering nodig, anders kan niet met de ombouw gestart worden. Rheinmetall heeft blijkbaar te weinig liquide middelen in huis. Een jaar!

Politico berichtte dat behalve het gevechtsgereed maken nog een paar minder interessante problemen opgelost moeten worden. Omdat de Leopard-1A5 niet meer in de bewapening van de Bundeswehr is opgenomen, ontbreekt het ook aan de benodigde voorraden reservedelen, directe ruilcomponenten om het gevecht langere tijd te kunnen voeren. Ook het munitieprobleem moet blijkbaar opgelost worden. De 1A5 versie schiet iets andere granaten af dan de 2A6 versie. Het zijn maar details zullen de bureautijgers in Berlijn, Den Haag en Kopenhagen wellicht denken. Die zijn op papier snel opgelost, maar kosten in de dagelijkse realiteit iets meer tijd. Vraag dat maar o.m. aan de heer Papperger of aan de logistieke functionarissen van de Bundeswehr.

Het wordt ook niet duidelijk over hoeveel tanks gesproken wordt. In ieder geval volgens het Duits MinDef niet het door de Bundeskanzler beloofde 14 stuks Leopard-2A6 pakket (hoofduitrustingsstuk, bemanning, basic load, munitie, reservedelen, directe ruil componenten en logistieke ondersteuning), maar wat dan wel? Volgens Politico en The Guardian, zeker de 88 stuks Leopard-1A5 die bij Rheinmetall opgeslagen zijn, maar het is onduidelijk of die 88 stuks onderdeel zijn van de door Duitsland, Nederland en Denemarken aan Kiev beloofde 100 stuks Leopard-1A5. Als dat zo is, wie levert dan de resterende 12 stuks Leopard-1A5 pakketten? Het enige Europese land dat nog het Leopard-1A5 pakket in de bewapening heeft is Griekenland (500 stuks), Die zullen de drie landen in voorkomend geval het eurovel over de oren halen. En die voorfinanciering van tenminste € 100 miljoen om te kunnen beginnen met het gevechtsgereed maken? Uit welk Defensiebudget komt die? De Nederlandse MinDef staat te trappelen van ongeduld om die tanks te leveren, dus die zullen wel uit ons Defensie budget komen. 

Wanneer kunnen we die gevechtsgerede 100 stuks Leopard-1A5 en 31 stuks Abrams-M1A1 pakketten in de Oekraïense gevechtsruimte verwelkomen, zullen ze zich ongetwijfeld in Kiev afvragen. Wanneer de problematiek zoals die is beschreven in andere artikelen[1] ook nog een onevenredige effect hebben op de transformatie van aantallen naar gevechtskracht, dan duurt het wellicht zes maanden of langer. Die tijdsduur wordt ook nog beïnvloed door de stroperige politieke besluitvorming. Eind 2023, begin 2024? Als dat echt het geval is en Moskou lanceert zijn lente offensief in de periode april-mei aanstaande, zoals veel “Moskou en Poetin kenners” verwachten,  dan is het een beetje laat om enig succes te hebben aan de fronten ten oosten van de Dnjepr. Het aanbieden van westerse tanks begint steeds meer op een klucht te lijken en zou wel eens een grote deceptie voor Kiev en al die nu juichende politieke Zelensky adepten kunnen worden.


[1]Sterven in de Oekraïne“, “Geschenken aan Kiev”; “Brokkenpiloten


Deel dit:
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Tigron
3 maanden geleden

Het is een gewiekst plan van de VS om Europa zoveel mogelijk van hun oude meuk naar het slagveld te laten sturen.
Ook is hier weer het belang van de VS het hoofddoel.
Zodra alles tot schroot is verworden kan straks het Militair industrieel Complex flinke orders krijgen om de voorraden weer aan te vullen.
Vanzelfsprekend zal Europa daarvoor diep in de buidel moeten tasten.
Bijzonder dat de Duitsers zich weer laten naaien door de VS.
Onlangs nog die gaspijpleidingen en nu de levering van de tanks.
De mogelijke samenwerking tussen Duitsland en Rusland wil men in de VS ten alle tijden voorkomen.