Israël: veilig, gezond en gelukkig

Een grote verzekeringsmaatschappij heeft statistisch vergelijkend onderzoek gedaan welke landen het meest onveilig zijn voor toeristen.

De vijftig meest bezochte landen werden vergeleken op alle factoren die een voortijdige dood veroorzaken. Bijvoorbeeld moorden, verkeersongelukken, andere mogelijke ongelukken, ziektes die te voorkomen waren, enzovoort.

De Israëlische zuigelingenzorg is top. Afb: via Likoed Nld.

Israël bleek op de vijfde plaats te komen. Nee, niet van onveiligheid, maar van juist de veiligste landen ter wereld voor vakantiegangers. De score was maar een fractie slechter dan Nederland (op plek 3). Maar Israël staat wel boven Europese vakantielanden zoals bijvoorbeeld Zweden (6e), Duitsland (10e), Verenigd Koninkrijk (11e) en België (18e).

Dus al die toeristen naar Israël die zorgelijke vragen of blikken krijgen of het daar wel veilig is, kunnen daar voluit bevestigend op antwoorden. Het is in Israël juist een stuk veiliger dan in veel andere Westerse landen. Kijk bijvoorbeeld naar Australië (19e), Canada (22e) of de Verenigde Staten (31e). De toeristen die naar die landen gaan, verdienen die zorgelijke blikken veel meer.

De werkelijkheid blijkt echt heel anders dan veel mensen zullen denken. In een eerder onderzoek onder Britse toeristen die Israël voor het eerst bezochten, zei tweederde (65%) dat zij Israël positiever vonden dan verwacht. Een nog hoger percentage (78%) zei dat zij Israël nog een keer wilden bezoeken. Maar liefst 82% gaf aan dat zij Israël als vakantiebestemming aan anderen zouden aanraden.

Gezond

Israëli’s letten juist heel goed op alles wat mensen gezond houdt, zoals veiligheid, voeding en gezondheidszorg. Zij hebben daardoor een zeer hoge levensverwachting: 84,8 jaar voor vrouwen en 80,7 jaar voor mannen. Hierin staat Israël vijf plekken boven Nederland en maar liefst zestien boven België. Dit komt bijvoorbeeld door een goede zuigelingenzorg, waardoor de kindersterfte in Israël lager is dan hier.

Gelukkig

Israëli’s zijn ook een stuk gelukkiger dan veel mensen vermoedelijk denken. Israëli’s komen wereldwijd op de twaalfde plek van meest gelukkige inwoners. Dat is achter Nederland (5e), maar weer voor Duitsland (13e), Verenigd Koninkrijk (17e) en België (20e).

Democratische rechtsstaat

Nog een wereld ranglijstje willen wij u niet onthouden: de jaarlijkse ranglijst van democratie, van het Britse blad The Economist. Daarin staat Israël 23e. Dat is achter Nederland (11e). Maar Israël heeft een gelijke score met Frankrijk en doet het beter dan bijvoorbeeld de Verenigde Staten (26e) en België (36e).
U leest het goed: volgens een onafhankelijke bron functioneert de democratie in Israël stukken beter dan in België.
Deze ranglijst maakt zo gehakt van de ‘apartheid’ beschuldiging.

Onjuiste beeldvorming

Israël heeft helaas te maken met terreur. Dat is een bedreiging van zowel de veiligheid, de levensverwachting als het geluk van Israëli’s.
Maar zoals uit bovenstaande cijfers blijkt, speelt dat veel minder een rol in het dagelijks leven van Israëli’s dan veel niet-Israëli’s denken. Dat beeld wordt sterk bepaald door de media.

Echter, Israël is zo veel meer dan dat. Het land is succesvol met haar economie, democratische rechtsstaat, hoogwaardige technologie, gezondheidszorg, wetenschap en cultuur.

Daar worden mensen gelukkig van.


Deel dit:
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties