Gasprijzen

Energieleverancier Vattenfall heeft aangekondigd de gasprijzen te verhogen van € 2,02 per m2 naar € 3,29 per kuub. Dat is een merkwaardig en verdacht moment omdat de Rijksoverheid heeft aangekondigd een ‘prijsplafond’ van € 1,45 in te stellen.

Vattenfall (2 miljoen klanten) behoort met Eneco (2,5 miljoen klanten) en Essent (3,5 miljoen klanten) tot de drie grootste gasleveranciers in Nederland en deze bedrijven beheersen vrijwel de gehele markt voor particuliere afname van gas. De overige bedrijven richten zich op specifieke klantengroepen, zoals bedrijven of de achterbannen van politieke partijen (extra-extra groene stroom, nog schoner gas, etc., enz.) We kunnen met enige zekerheid zeggen dat deze drie partijen bijna 100% van de particuliere gasconsumptie in handen hebben en samen een evenredige marktmacht hebben.

De legitieme vraag is nu: wie gaat het verschil tussen de € 3,29 per kuub van Vattenfall en de € 1,45 van de Rijksoverheid betalen? Ik heb slecht nieuws voor onder andere de lezers van Sta-pal: u gaat dat geld betalen, allemaal. Want denk nu niet dat de Minister van Klimaat en Energie (Jetten, D66) volgend jaar zelf de portemonnee trekt. Ministers delen over het algemeen geld uit wat door de Nederlandse burgers met hard werken in geld verdienende bedrijven is opgebracht via de Belastingen. Kennelijk leven onze Ministers al jaren in de veronderstelling dat wij zelf voortdurend dwalende zijn en niet in staat om zelf te bepalen aan wat en hoe wij ons zelfverdiende geld aan uitgeven.

De Rijksoverheid gaat, op last van de Minister van Klimaat en Energie, aan Vattenfall dus maar liefst € 7.896.000.000,= betalen in plaats van € 4.848.000.000,=. Een verschil dus van € 3.048.000.000,=! Bij benadering stopt deze Minister van Klimaat en Energie dus maar liefst € 12.920.000.000 extra in de zakken van de energieleveranciers, want de andere twee energiebedijven zullen hun prijzen ongetwijfeld overeenkomstig aanpassen. Zo’n buitenkans kun je niet laten lopen en eerlijk gezegd zou ik het zelf ook doen; er staat (nog) geen straf op.

Maar een misselijke manier van handelen is het wel: de overheid stelt zich garant voor een eventueel liquiditeitstekort van leveranciers, die voorafgaand nog snel even de prijs met maar liefst 35% verhogen, terwijl de prijs op de internationale markt alweer daalt. Ik moet eerlijk zeggen dat de neiging om de Waalsdorpervlakte opnieuw in gebruik te nemen, bijna niet is te onderdrukken.

Ik zou er eerlijk gezegd wel raad mee weten. Gelukkig is slechts één strenge winter voldoende om de burgers wakker te schudden uit de D66 klimaatgekte.


Deel dit:
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Buskens
6 maanden geleden

Men wordt van zelf wakker ook met een minder strenge winter. Luister naar de podcast op Ongehoord Nieuws met Ab Flipse.

Buskens
6 maanden geleden

Burgers worden tzt wakker geschud, luister naar de podcast op ongehoord nieuws met Ab Flipse.