Sywert en de belastingmuntjes van de burgers

In het pas verschenen rapport van Deloitte over de kwestie ‘Sywert en de belastingmuntjes van de burgers’ staat dat de inkoopprijs van de mondkapjes vooraf met het Ministerie van VWS werden gedeeld. Sywert & Co gaven echter een veel hogere prijs op dan zijzelf voor de bulk van de order betaalden. Dat blijkt uit het contract met de Chinese fabrikant, gepubliceerd in het boek ‘Sywerts miljoenen’.

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wist donders goed dat het de beruchte mondkapjesdeal sloot met een commerciële bv, Relief Goods Alliance en dus niet met een groepje vrienden die opgaven ‘om niet’ te werken. Dat is een van de onontkoombare conclusies van het vrijdag 16 september verschenen Deloitte-rapport over de deal. Er was slechts beperkt zicht op hoeveel winst er kon worden gemaakt, zo blijkt uit het rapport van Deloitte. Met VWS heeft Van Lienden slechts de ‘prijsopbouw’ gedeeld van de mondkapjes van een van de twee Chinese fabrikanten waarmee het trio zaken zou doen. Maar het overzicht van VWS, dat onder meer de inkoopprijs vermeldt, vermeldt niet de werkelijke aanschafprijs die de drie ondernemers betaalden aan de Chinese producent. Dat blijkt uit het contract met de fabrikant, dat is gepubliceerd in het boek van Jan Hein Strop, onder de titel ‘Sywerts miljoenen’. Van Lienden heeft de winstmarge aanzienlijk bescheidener voorgesteld dan hij kon verwachten.

Deloitte heeft het trio herhaaldelijk verzocht om inzage in de contracten, maar kreeg dat niet: ‘RGA heeft deze informatie niet verstrekt, maar heeft de documenten en correspondentie via een scherm aan Deloitte getoond.’ Daaruit konden de onderzoekers echter niet precies opmaken wat de inkoopprijzen waren en dus evenmin welke marge is aangehouden. Wel verwijst het rapport naar het contract, zoals gepubliceerd in het boek van Strop.

Het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) heeft de deal met Van Lienden c.s. gesloten en is als dusdanig verantwoordelijk voor de deal. Voormalig minister Martin van Rijn was destijds politiek verantwoordelijk voor de deal en hij liet in mei 2021 de Volkskrant optekenen dat Van Lienden hem nooit heeft geïnformeerd over zijn zakelijke belangen in Relief Goods Alliance, het zakelijke vehikel van Van Lienden c.s. waarmee de overeenkomst werd gesloten. Een soortgelijke uitspraak van Van Rijn ontbreekt in het rapport. VWS bemoeide zich intensief met de totstandkoming van de deal, na heftige verzet tegen de deal van het LCH zelf. Er moest en zou zaken worden gedaan met Van Lienden en zijn partners, wat alleen lukte na zware druk van VWS. Het LCH had geen keus meer: die moest de deal accepteren. Voor VWS speelde de winstmarge geen enkele rol.

En dat laatste is opmerkelijk, misschien wel pikant. Indertijd was de Minister van VWS de matig getalenteerde Hugo de Jonge verwikkeld in verschillende andere belangen, zoals de strijd om het lijsttrekkerschap van het CDA met Pieter Omtzigt. Het lijdt geen twijfel dat De Jonge liever steun had dan tegenwerking van zijn toenmalig prominente partijgenoot Van Lienden, die ook meegeschreven had aan het CDA-partijprogramma.

En kennelijk mocht dat wel wat belastingmiljoenen kosten. Overigens is er nog steeds geen verklaring voor de verdwenen vijf miljard euro op hetzelfde Ministerie. Misschien zijn ze wel op een vergelijkbare manier besteed; je weet het niet met al die boefjes. Voorlopig weten de journalisten van het FTM platform meer van deze kwestie af dan Deloitte, die voor het rapport naar verluidt maar liefst 6 miljoen euro kan bijschrijven.

En dat levert dan weer de vraag op of Deloitte misschien ook de kas van het CDA heeft gespekt voor de verkiezingen? Voor wat hoort wat immers.


Deel dit:
Abonneer
Laat het weten als er

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Buskens
1 jaar geleden

Dit meurende zaakje is weer een goed item voor ON voor zo lang zij nog op de buis te zien zijn dan. Ik zou zeggen de schrijver van het boek Sywerts miljoenen uitnodigen. Niet dat dan die miljoenen terug komen want die zien we niet meer terug never! Dit land is verworden tot een corrupte, communistische heilstaat. We hebben geen stofkam nodig maar een flinke harde bezem en een grote emmer water met chloor, lekker desinfecterend.

1 jaar geleden

De gehele ophef over zakkenvuller S. van Lienden zijn afleiding manoeuvres. Natuurlijk heeft deze van Lienden met zijn compagnons de zaak getild. Maar wat is 100 miljoen wanneer er voor 5,1 miljard geen enkele verantwoording kan worden afgelegd? En deze 5,1 miljard is naar verluidt al opgelopen tot het astronomische bedrag van meer dan 15 miljard euro.

Ongeveer het bedrag dat mevrouw Kaag nu uittrekt voor de compensatie van de energie prijzen en koopkracht.

Voor wie is het Deloitte rapport gemaakt? Niet voor de Nederlandse samenleving, maar voor het veilig stellen van de verantwoordelijke hotemetoten. Het gaat zoals zo vaak met dit soort onderzoeken en rapporten, de uitkomsten staan bij voorbaat al vast en het rapport wordt geschreven naar deze beoogde uitkomsten.

Nederland heeft een zeer dubieus track record om onverkwikkelijke zaken onder de pet te houden, onder het tapijt te vegen, uit de wind te houden en te bagatelliseren.

Leest u hoe onvolledig/misleidend de jaarrekeningen zijn van ministeries, provincies en gemeenten op http://www.leoverhoef.nl en u weet hoe wij als samenleving dag in dag uit worden belazerd, beduveld en voor de gek worden gehouden.

Zie bijvoorbeeld Klokkenluiders: http://www.sdnl.nl/klokkenluider.htm waarop geen enkele echte oplossingen voor kwamen.

Parmalat Fraude:
Ook een onderzoek door DNB over de Parmalat fraude zie http://www.sdnl.nl/parmalat.htm is nooit gerealiseerd of nooit openbaar gemaakt. Kwam het omdat Korthals-Altes (Minister van Staat) een van de eigenaren was van Nauta Dutilh? Nooit is bekend geworden wie de 6 miljard heeft verloren, welk pensioenfonds, welke financiële organisatie?

Prof. Ophoff was als bestuursvoorzitter van Nauta-Dutilh, http://www.sdnl.nl/nauta-dutilh.htm, de directeur van de bijna 400 toenmalige trust bedrijven waarover Nauta Dutilh de scepter zwaaide.Voor belastingontwijking? Dit was de informatie welke in strijd was met de policy van LinkedIn en waarom ik van LinkedIn werd verwijderd. Of had Nauta-Dutilh eventjes gebeld?

Of de rapporten van de WRR (Wetenschappelijke Raad Regeringsbeleid), die nagenoeg altijd als uitkomst hebben de ondersteuning van de paradigma’s van de Regering.

Terwijl de Raad van State geen onafhankelijk instituut meer is.Daar wordt een D66 beleid gepropageerd met een vicepresident Thom de Graaf D66, die zeer laatdunkend en demoniserend sprak over Pim Fortuyn, zie http://www.sdnl.nl/pimpernel.htm even door scrollen.

CITAAT uit eigen werk http://www.sdnl.nl/oorzaak-en-gevolg.htm:

“De oorzaak was een schandalige politiek met de woningbouw. Het gevolg was een schandalige opdrijving van de prijzen voor woningen door een bewuste creatie van krapte op de huizenmarkt. Bouwfraude, zelfverrijking, ambtelijke corruptie met een doofpotten mentaliteit van de bestuurlijke, publieke en politieke macht van het establishment.

Ad Bos wordt geslachtofferd om de werkelijke schuldigen uit de wind te houden, en onder de pet te houden. U zou eens met Gerrit de Wit moeten praten en van hem horen waar de echte corruptie zit.

Parlementaire Enquêtes? Laat me niet lachen, de grootste doofpottentruc sinds de RSV-affaire. In deze heb ik gesproken met Eric Christiaansen, van raad van bestuur van RSV en oprichter van Vastned! Kijk opnieuw naar http://www.sdnl.nl/video/enquete.wmv en http://www.sdnl.nl/video/bouwfraude-nma.wmv“. Even wachten op download.

Laatst bewerkt op 1 jaar geleden door Paul Quekel
1 jaar geleden

Het rapport over Sywert van Lienden, ( mond-kapjes- deal) door “Deloitte”, heeft ongeveer € 6.000.000,– heeft gekost? ??? ( Hr Nijhof ) Dat is ongeveer € 10.000,- per pagina. ( Rapport van 600 pagina’s 🙂
En wie waren de vriendjes van ” Deloitte””?
We zien dus dat er belastinggelden wordt gesmeten en dat de vriendjes van Rutte en het CDA volop in de ” belangstelling staan”.
Dat ook de rekenkamer € 17.000.000.000,– niet terug heeft kunnen vinden, is toch ongelooflijk. ( aldus een reactie van Joost Visser)

Mijn classificatie van het ” tuig” in Den Haag is dus niet onterecht. We hebben dus te maken met een “Criminele organisatie” , en “WE” zijn er nog niet van af.

En……. dan te bedenken dat er geen juridische middelen zijn, gewelddadig of geweldloos, om de bende in Den Haag onmiddellijk af te zetten en de ministeries volledig met de stofkam te reinigen.

Dat er toch nog mensen zijn die op het CDA of de VVD stemmen,( Pecunia non O’let ) is mij absoluut een raadsel. Al met al is het “fantastische leer-stof ” voor de psychiater.

Dat van Houwelingen van “Forum voor Democratie,” eens het woord ” Tribunalen” gebruikte is dus zeker op zijn plaats, hoewel de linkse Hotemetoten fel te keer gingen tegen van Houwelingen.

Thierry Baudet noemde ” expliciet” de regerende bende ” krankzinnig” .En zijn gelijk…… zal zeker tegen het zere been van links zijn. Oh, en wat ging de Kamervoorzitter, Bergkamp, D-66, te keer!!!!!!

Koddebeier
1 jaar geleden

Hij zal de dans wel weer ontspringen.

Wim
1 jaar geleden

Overigens is er nog steeds geen verklaring voor de verdwenen vijf miljard euro op hetzelfde Ministerie. En het lijkt of men daar schouderophalend aan voorbij gaat… Vijf miljard!

Joost Visser
1 jaar geleden
Antwoord aan  Wim

17 miljard in totaal heeft de rekenkamer niet terug kunnen traceren.