OM onderzoek nog onvoldoende

Het OM is een onderzoek ‘poging tot doodslag’ begonnen tegen de agent die op de 16-jarige (boeren-) demonstrant Jouke Hospes schoot met zijn dienstwapen. Met het oog op de beschikbare beelden terecht, maar ook onvoldoende; het onderzoek moet veel breder getrokken worden.

Het is op de beelden heel goed te zien dat niet de 16-jarige jongeman, maar de politieagent(en) compleet in stress waren. Dat is voor – hopelijk goed – getrainde politieagenten een volstrekt abnormaal gedrag. Het bewaren van een grote hoeveelheid rust en gebruik van nuchter verstand is prominent onderdeel van opleidingen en trainingen bij politie en defensie.

Omdat dit compleet haaks staat op het normale gedrag van dienders, zou er – naast het strafrechtelijke onderzoek – ook onderzoek moeten komen naar de lijn die de politie inzet aanstuurt, te beginnen bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid en de korpschefs. Wat is de algemene instructie van de Minister geweest in het kader van de boerenprotesten? Dat de heersende politiek het voornemen heeft om een kaalslag onder boerenbedrijven in te zetten, is genoegzaam bekend. Heeft de Minister, in het kader van dat politieke voornemen, de korpschefs bevolen om de protesten met ‘geëigende middelen te onderdrukken’? Politici, met in hun kielzog politie-autoriteiten, hebben namelijk voortdurend opruiende teksten en gebaren gebruikt om de voor lijfsbehoud demonstrerende boeren en hun politieke sympathisanten te criminaliseren.  Zo zijn tractoren op de (snel)weg kennelijk een terroristisch probleem, maar als de politie zelf demonstreert is er sprake van een gemoedelijk sfeer.

Hebben korpschefs, zoals Veldhuis van de Regionale Politie Eenheid Noord-Nederland, in hun besprekingen met het korps, geopperd om het gebruik van het dienstwapen als intimiderend middel in te zetten? Zijn er getallen genoemd met betrekking tot het aantal arrestaties?

Agenten moeten dat niet pikken

Er moet een verklaring zijn voor het gedrag van de agent in kwestie en een groot deel van de verklaring ligt waarschijnlijk in de instructies van een povere leiding. De sfeer bij de politie is al niet zo best sinds de top zich liever bezighoudt met diversiteit en hoofddoeken, in plaats van met fatsoenlijke salarissen en billijke diensttijdverdeling. Dat heeft alles te maken  met chefs die op straat nog geen deuk in een pakje boter kunnen schoppen en uitsluitend met de eigen carrière bezig zijn. Die denken namelijk alleen in termen en uitspraken als “vandaag wil ik tien arrestaties en honderd snelheidsboetes; is dat helder?” Ze tellen nog een streepje bij op de mouw en een schaal op de salarisstrook: ‘hatseflats, zo doen we dat’. Intussen mag de agent doodvallen en zijn gezin ook.

Het is te hopen dat de agenten bij weer zo’n instructie toch eens tegen zo’n chef zeggen dat hij een pak op zijn falie kan krijgen als hij niet heel rap even normaal gaat doen. Dat is veel beter voor dit land. Maar de doorgedraaide agent zit met de gebakken peren, terwijl politiek en korpsleiding bezig zijn met een enormeCO2 en NOx footprint aan het strand van b.v. Curaçao. Waarschijnlijk hebben ze vanaf het strand nog telefonisch doorgegeven “hé Joop, flikker die vent even voor de bus want ik lig hier nog goed”.

Als de trap schoon moet: bovenaan beginnen met vegen.


Deel dit:
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
1 jaar geleden

Geachte heer Nijhof, en hierdoor komt het. Nederland is vol barstensvol, leest u de column hierover op: http://www.sdnl.nl/smalhout.htm