Sid Lukkassen: “Wees afgrondelijk”

Bij De Nieuwe Wereld kruiste ik de intellectuele degens met de cultuurfilosoof Jelle van Baardewijk. Het gesprek gaat over mijn nieuwste boek, Wees Afgrondelijk, maar bovenal ging het over de ineenstorting van onze samenleving. Hoe kan dat, waarom gebeurt dit, wat doen we ertegen?

De presentator nodigde mij eind vorig jaar uit en dat gesprek werd dusdanig positief ontvangen dat we uitkeken naar een vervolg. De release van het boek ‘Wees afgrondelijk’ was een mooie aanleiding. De scheidslijn tussen ‘links’ en ‘rechts’ valt in de huidige samen met het spanningsveld tussen utopisten en realisten. Links is niet meer bezig met het helpen van arbeiders of het verheffen van de ‘working poor’, maar met deugpronken. Oftewel met cultuurmarxistische identiteitspolitiek voor hoger opgeleiden. Links staat niet voor praktische oplossingen maar voor verzuurd moralisme en idealen die anderen moeten betalen.

Wilt u de auto starten, de verwarming aandoen of de huur betalen? Alle drie tegelijk kan niet meer want uw budget kan de lastendruk niet aan. Inmiddels bestaat Nederland uit werkende armen in de middenklasse, die de onderklasse ondersteunt met ’toeslagen’ (…) waar ze zelf precies naast grijpen en de gesubsidieerde bovenklasse in de cronycapitalism-industry drinkt gemakshalve een biertje en steekt een sigaret op die op de utopische verlanglijst staan van de betalende middenklasse.

De heersende gedachte is inmiddels: “Ik kan maar beter niets doen, want dan doe ik ook niets fout.” De door links aangedikte maatschappelijke gevoeligheden (met woke, transities, deugpronken) ontregelen de sfeer op de werkvloer, ondermijnen de arbeidsvreugde en belemmeren innovatie. Dat en meer in een boeiend gesprek hieronder: Veel plezier!

——————–


Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties